Terenul de la Șapca Verde, pe care a fost construit mall-ul Vivo, a fost achiziționat în mod ilicit de POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA. acest lucru transpare din hotărârea judecătorească prin care Ministerul Finanțelor a câștigat procesul pentru ”paternitatea” terenului respectiv. Potrivit sentinței emise de Tribunalul Cluj, cele 34 ha de teren vor intra în patrimoniul statului român după ce afacerea a fost încheiată, în urmă cu mai mulți ani cu acte false.

Ministerul Finanțelor a dat în judecată POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA CLUJ-NAPOCA, UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ, Agroindustriala SA și STAŢIUNEA DIDACTICĂ ŞI EXPERIMENTALĂ MĂNĂŞTUR cerând constatarea nulității absolute contractului „act de parcelare și contract de vânzare-cumpărare” autentificat sub nr.1517 din data de 16 iunie 1999, prin care compania Polus a putut să construiască centrul comercial Vivo.

Ministerul Finanțelor a cerut demolarea centrului comercial, dar această cerere a fost respinsă pe motiv că societatea Polus a fost ”cumpărător de bună credință”.

Potrivit actelor de la dosar, pentru că terenul se afla în proprietatea Statului Român și în administrarea Stațiunii Didactice Experimentale Mănăștur, organele executive județene au efectuat demersuri în vederea obținerii unei hotărâri de guvern, prin care să se reglementeze posibilitatea transmiterii cu plată a unui teren din proprietatea statului în proprietatea POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA.

Terenul pe care este edificat centrul comercial Vivo a fost administrat de Stațiunea DIDACTICĂ ŞI EXPERIMENTALĂ MĂNĂŞTUR, fiind destinat cercetării pentru cadrele didactice și studenții învățământului superior agricol de stat din Cluj Napoca, mai exact activităților de instruire practică a studenților în câmpuri și exploatări zootehnice dotate cu echipamente tehnologice, activităților de cercetare și pentru producerea de semințe ca material săditor în îndeplinirea contractelor de cercetare.

Potrivit hotărârii prin care terenul a intrat în administrarea USAMV „terenurile proprietate de stat, administrate de institutele și stațiunile de cercetări științifice și silvice, destinate cercetării și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și a animalelor de rasă, precum și din administrarea Institutului pentru Testarea și înregistrarea Soiurilor de Plante de Cultură și a centrelor sale teritoriale aparțin domeniului public și rămân în administrarea acestora.

”În condițiile reglementate de acest act normativ, construcțiile și terenurile aferente procesului instructiv educativ nu pot fi transferate decât cu aprobarea Guvernului la propunerea Ministerului învățământului, cu excepția unităților școlare organizate împreună cu agenți economici”, arată Ministerul Finanțelor în cadrul procesului. Potrivit Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar „terenurile proprietate de stat, administrate de institutele și stațiunile de cercetare științifice, destinate cercetării și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și animalelor de rasă aparțin domeniului public și rămân în administrarea acestora. În conformitate cu prevederile alin.3 cele de mai sus se aplică și terenurilor proprietate de stat folosite la data prezentei, de unitățile de învățământ cu profil agricol și rămân în administrarea acestora.”

Potrivit aceleiași legi, terenurile proprietate publică „nu pot fi introduse în circuitul civil decât dacă, potrivit legii, sunt dezafectate din domeniul public”.

Terenul pe care a fost construit mall-ul Vivo a fost destinat cercetătorilor de la USAMV

POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA a cumpărat terenul în condițiile în care, în perioada 1991-2005, USAMV a folosit terenul respectiv.

Astfel, semnarea contractului de vânzare-cumpărare s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale imperative, care reglementează necesitatea unui aviz FPS.

Mai mult, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, în cartea funciară a terenului era notată acțiunea civilă ce viza un proces în legătură cu terenul ce a făcut obiectul contractului.

În urma verificărilor vizând stabilirea clasei de fertilitate efectuate de Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Cluj, s-a ajuns la concluzia că terenul se încadrează în clasa I de calitate cu 83 puncte bonitare.

Legea nr. 18/1991 interzicea amplasarea construcțiilor de orice fel pe terenuri din extravilan având clasele I și II.

”Fapta pârâtei POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA, de a lipsi Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice de folosința imobilelor aflate în proprietatea publică a statului se situează în sfera ilicitului, fiind fără echivoc un act nelegal, prin urmare, din perspectiva legii civile, ea este socotită drept o faptă ilicită cauzatoare de prejudicii”, consideră reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Pe de altă parte, reprezentanții Polus spun că ”în anul 1993 terenul a fost scos (dezafectat) din domeniul public și atribuit în proprietate către Agroindustriala S.A., care a procedat mai apoi la întabularea acestui drept în cartea funciară. Or din momentul înscrierii în evidențele de carte funciară, în favoarea pârâtei operează o prezumție de proprietate care nu a fost răsturnată de reclamant. În aceste condiții, afirmația că la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare cu societatea Polus terenul s-ar fi aflat în proprietatea publică a Statului nu este susținută de argumente sau probe pertinente”.

În prezent, în cărțile funciare aferente terenului apare înscris ca titular al dreptului de proprietate societatea pârâtă POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA.

Reprezentanții  Polus Transilvania spun că au edificat centrul comercial respectând toate legile. ”La data la care Agroindustriala SA a vândut terenul către Polus Transilvania, Statul Român, prin Fondul Proprietății de Stat, era acționar majoritar al Agroindustriala SA, deținând un procent de 90,38% din acțiunile acesteia. Astfel, Statul Român a cunoscut, încă din anul 1999, eventuale vicii ale titlului de proprietate, dar nu le-a semnalat aceste aspecte ci, dimpotrivă, a susținut și confirmat calitatea Polus Transilvania de proprietar al terenului”, mai arată întâmpinările SC Polus depuse în cadrul procesului.

Însă, în cadrul unui proces, Judecătoria Cluj Napoca a constatat, cu putere de lucru judecat, faptul că societatea vânzătoare Agroindustriala SA nu deținea în mod legal acest teren la data vânzării.

Au încercat să piardă terenul în hățișul de la Cartea funciară Cluj

După mai multe permutări ale terenului în Cartea Funciară cu prilejul cărora s-a încercat ”pierderea” proprietarului real, Agroindustriala SA  a dezmembrat terenurile înscrise în CF 4532 Florești sub A 1 în două parcele, cu suprafețe de 247.678 mp și 100.000 mp , pe care le-a vândut către POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA.

Astfel s-a ajuns la concluzia că terenul de la Șapca Verde nu s-a aflat în administrarea societății Agroindustriala SA și nici nu a fost folosit în cultură sau exploatat de societate anterior sau ulterior apariției hotărârii nr. 32/1998 a Comisiei județene de fond funciar Cluj.

În același timp, prin mai multe hotărâri judecătorești emise cu titlu definitiv, s-a stabilit că terenul în litigiu, în suprafață de 347.678 mp, înscris inițial în CF 3469 Florești, transcris în CF 4532 Florești, se află în proprietatea publică a statului și nu în proprietatea privată a Agroindustriala SA ori a pârâtei POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA. Totodată, contrar susținerilor pârâtei Agroindustriala SA, prin aceste hotărâri s-a stabilit că terenul în litigiu nu trecut în proprietatea sa privată, în baza dispozițiilor HG nr. 123/1993.

”Având în vedere că actul de vânzare cumpărare în baza căruia a cumpărat terenul în litigiu a fost desființat prin hotărâri judecătorești care au devenit irevocabile la 25 noiembrie 2010 și 14 februarie 2014, este evident că POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA a avut calitatea de constructor de bună-credință, la data realizării construcțiilor având calitatea de proprietar tabular asupra terenului, în temeiul unui act juridic care nu era desființat. În consecință, instanța consideră că nu sunt incidente dispozițiile art. 582 alin.1 lit. b C.proc.civ. și că reclamantul nu este îndreptățit să solicite obligarea pârâtei la desființarea construcțiilor edificate pe terenul în litigiu”, arată hotărârea judecătorească prin care mall-ul Vivo scapă de demolare.

Terenul de la Șapca Verde ajunge din nou în proprietatea statului

”Va obliga POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA să lase reclamantului (Ministerul Finanțelor Publice, n.red.) în deplină proprietate și posesie terenul în suprafață de 347.678 mp, înscris inițial în CF 3469 Florești , transcris în CF 4532 Florești și va dispune rectificarea înscrierilor din CF 4532 Florești, în sensul radierii dreptului de proprietate înscris sub B1, prin încheierea CF nr. xxxxx/1998, în favoarea pârâtei Agroindustriala SA, și reînscrierea dreptului de proprietate în favoarea Statului Român, în CF 3469 Florești. Va fi respins, ca neîntemeiat, petitul din cererea de chemare în judecată având ca obiect obligarea pârâtei POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA la ridicarea construcțiilor edificate pe terenul în litigiu. Obligă pârâta POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA să lase reclamantului în deplină proprietate și posesie terenul în suprafață de 347.678 mp, înscris inițial în CF 3469 Florești, transcris în CF 4532 Florești”, arată hotărârea judecătorească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.