Terenurilor din Cluj-Napoca sunt printre cele mai ieftine din ţară, iar pentru o suprafaţă construibilă cu regim de înălţime mediu s-a plătit în 2008 o sumă minimă de 324 euro pentru un metru pătrat. Pentru terenurile cu regim mare de înălţime, preţul terenurilor din Cluj sunt printre cele mai mici din ţară şi au fost achiziţionate cu 750 de euro un metru pătrat

Terenurile din judeţul Cluj sunt, alături de cele din Timişoara, singurele terenuri din România care s-au ieftinit în 2008 faţă de perioada similară a anului 2007, conform unei analize a companiei de evaluare Darian. În Iaşi, Braşov, Constanţa şi Craiova preţul terenurilor a crescut, iar în unele cazuri creşterea s-a situat până la valoarea de 186 euro pentru un metru pătrat. Studiul arată faptul că în Bucureşti preţul terenurilor a rămas constant la valoarea de 1120 de euro pentru un metru pătrat. Preţul unui metru pătrat de teren în Cluj este printre cele mai scăzute din ţară şi a ajuns în anul 2008 la 324 de euro, după ce media achiziţionării în anul 2007 a fost de 324 euro pentru un metru pătrat. Astfel, dacă în Cluj se putea achiziţiona un metru pătrat de teren cu nivel de înălţime mediu cu 324 de euro, în Constanţa preţul era de 760 euro, în Braşov 477 euro, iar în Iaşi 420 de euro pentru aceiași suprafaţă de teren. Pentru un teren cu regim de înălţime înalt, Clujul s-a situat de asemenea printre ultimele locuri ca valoarea preţului, astfel pentru un metru pătrat plătindu-se un minim de 542 euro. În Bucureşti, pentru un asemenea teren s-a plătit o valoare de aproximativ 4,3 ori mai mare, de respectiv 2.350 euro pentru un metru pătrat. Valori mai mici pentru asemenea terenuri decât cele din Cluj au fost întâlnite doar în Craiova, unde un metru pătrat de teren valorează minim 425 euro, iar preţuri mai mari au fost întâlnite în Timişoara cu 562 euro, Iaşi cu 787 euro, Braşov cu 625 euro şi Constanţa cu 1.100 de euro.

Terenurile din Cluj, supraevaluate

Conform studiului făcut de către evaluatorii Darian, în Cluj, cele mai mari creşteri au avut loc în anul 2007, când preţurile terenurilor s-au majorat faţă de anul precedent cu 40-50%. „În 2008, Cluj-Napoca a continuat să rămână unul dintre cele mai scumpe oraşe din România în ceea ce priveşte preţurile terenurilor, deşi, din cauza crizei de pe piaţa rezidenţială, tranzacţiile cu terenuri au înregistrat în acest an scăderi pentru anumite zone, chiar cu peste 50% faţă de anul 2007”, se anunţă în comunicatul remis de către compania Darian. Surse din cadrul pieţei imobiliare din Cluj au anunţat că preţul terenurilor din Cluj a scăzut în anul 2008 pentru că au fost supraevaluate în 2007. „Principalul motiv al creşterii din 2007 al preţurilor terenurilor din Cluj a fost faptul că preţul cerut de către proprietari a fost peste cel al nivelului real al terenurilor”, a declarat un reprezentant al unei companii imobiliare. Expertul imobiliar a explicat că un teren construibil din Mărăşti are un preţ real de 200-250 de euro, pe când în momentul de faţă pentru o asemenea suprafaţă preţul poate ajunge până la 700 de euro pentru un metru pătrat. „Depinde de proprietarii terenului dacă vor vinde la suprafaţa normală şi atunci se va face echilibrul între cerere şi ofertă şi piaţa imobiliară se va echilibra”, a susţinut consultantul imobiliar.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

  1. Scrie in pula mea ca articolul e platit si e DOAR o reclama! Unde ma-sa au vazut labagii oferte DE CUMPARARE la preturile astea? La ma-sa in gaura? Pretul real pe piata e de 50-60 de euro, ORIUNDE IN CLUJ! Idioti care cer sute de euro sunt cu duiumu’dar astia CER! NU VAND! Tranzactiile reale, numarabile pe degete, anul asta s-au facut la pretul REAL! Si ca sa nu fabulezi in continuare pretul REAL al unui apartament e la cele vechi la 200 euro pe mp si la cele noi si fitoase 300-350euro. Si nici asa n-ai cui le vinde! Asa ca scuteste-ne!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.