Bandele criminale care se află în spatele creșterii numărului de atentate cu bombă și împușcături în Suedia în ultimii ani folosesc stream-uri Spotify false pentru a spăla bani, a relatat marți un ziar suedez, potrivit theguardian.com.

Rețelele criminale folosesc de câțiva ani banii proveniți din afaceri cu droguri, jafuri, fraude și crime la comandă pentru a plăti pentru streaming-uri false pe Spotify ale melodiilor publicate de artiști care au legături cu bandele, susține un raport de investigație publicat în Svenska Dagbladet. Aceștia sunt apoi plătiți de platformă pentru numărul mare de stream-uri, spălând astfel banii.

Ziarul a precizat că informațiile sale au fost confirmate de patru membri ai unor bande din rețele criminale separate din Stockholm, precum și de un anchetator anonim al poliției.

„Pot spune cu 100% certitudine că acest lucru se întâmplă. Eu însumi am fost implicat în asta”, a declarat un membru anonim al unei bande, citat de SvD.
El a declarat că banda sa a început să folosească Spotify pentru spălarea de bani în 2019, cam în perioada în care gangster rap-ul suedez a devenit popular în țară și a început să câștige premii muzicale. „Am plătit oameni care au făcut acest lucru pentru noi în mod sistematic”, a spus el.

Descriind procesul, el a spus că bandele își converteau banii murdari în bitcoin, apoi foloseau criptomoneda pentru a plăti persoanele care vindeau stream-uri false pe Spotify, care este o companie suedeză. Aceștia „s-au asigurat că ajungem în fruntea topurilor”, a spus el, adăugând că fluxurile false au dus, de asemenea, la o creștere a fluxurilor reale.

Un număr mai mare de stream-uri duce la plăți mai mari din partea Spotify. Ziarul a precizat că, în Suedia, pentru un milion de stream-uri se plătește între 40.000 și 60.000 de coroane (între 2.800 și 4.300 de lire sterline).

Ofițerul de poliție care a investigat sub anonimat a declarat pentru Svenska Dagbladet că a contactat Spotify în 2021 pentru a discuta această problemă, dar compania nu i-a răspuns niciodată la telefon. „Spotify a devenit un bancomat pentru bande. Există o legătură directă cu bandele și cu violențele mortale”, a declarat acesta pentru ziar.

În 2022, Suedia a înregistrat 90 de explozii și alte 101 cazuri de tentative de atentate cu bombă sau pregătiri pentru atentate, precum și 391 de împușcături, dintre care 62 mortale, potrivit datelor poliției.
Spotify a declarat pentru AFP într-un comunicat că stream-urile manipulate reprezintă „o provocare la nivelul întregii industrii, iar Spotify a lucrat din greu pentru a rezolva această problemă”. Acesta a spus: „Mai puțin de 1% din toate fluxurile de pe Spotify au fost determinate ca fiind artificiale, iar acestea sunt atenuate cu promptitudine înainte de orice plată”.

Compania suedeză a precizat că nu are cunoștință de niciun contact făcut de forțele de ordine și nici nu a găsit „date sau dovezi concrete care să indice că platforma este folosită la scară largă în modul descris”.

Citește și: Poprire pe conturile Spitalului Județean Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.