Anul acesta, Terra Dacica Aeterna va participa la Zilele Municipiului Cluj-Napoca, eveniment care a demarat vineri prin deschiderea taberei istorice, la care vor participa și trupe medievale. Clujenii  au fost încântați să reîntâlnească vajnicii daci și romani, în costume specifice antichității, și cu arme care reproduc unelte din arta războiului de acum sute de ani.

 

 

În cadrul evenimentelor dedicate orașului, clujenii au avut ocazia să observe și chiar să participe la atelierele antice organizate de dacii și romanii prezenți între 22 și 24 mai pe strada Potaissa. Au avut loc ateliere interactive de țesătorie, fierărie, metaloplastie și bijuterii, de pielărie, de lut și de prelucrare a lemnului, la strung de lemn. În plus, s-au gătit specialități din bucătăria antică, cu specific roman și dacic.

Anul acesta, la fel ca la edițiile anterioare, au avut loc reprezentanții militare, chiar dacă spațiul foarte mic din acea zonă permite o libertate de mișcare limitată. Iar prezența Terra Dacica Aeterna (TDA) pe strada Potaissa ar putea deveni un element constant în viața culturală a orașului, printr-o colaborare cu Primăria Cluj-Napoca, care ar oferi mai des astfel de evenimente pentru clujeni.

”M-am bucurat că am văzut atât de multă lume. E clar că oamenii din Cluj răspund pozitiv la manifestări de acest gen. Din păcate nu au la fel de multe cum au alte orașe, dar să sperăm că încet-încet primăria din Cluj își dă seama de potențialul acestor lucruri, și de aspectele pozitive pe care le poate aduce. Și din punct de vedere turistic, și al culturii în primul rând. E un eveniment important pentru Terra Dacica, în condițiile în care încercăm din ce în ce mai mult să avem colaborări cât mai numeroase cu Primăria din Cluj”, a declarat Cosmin Duduc, membru TDA.

 

Al doilea an la Cluj

 

La 1 iunie, Asociația împlinește opt ani, dar abia de anul trecut a fost invitată la Zilele Municipiului, cu toate că foarte mulți din membrii acesteia sunt clujeni. La Cluj-Napoca, este pentru al doilea an în care Terra Dacica Aeterna participă la un eveniment public. Anul trecut, pe lângă Zilele Municipiului, grupul de reenactment a mai fost la Transylvania History Days, în Parcul Central, unde publicul a putut să urmărească reprezentanții militare, dar și să participe la atelierele interactive ale asociației.

În alte orașe, la Constanța sau Alba Iulia, de exemplu, aceștia au devenit o prezență constantă la festivalurile antice. Anul acesta, pe calendarul asociației apare Festivalul Cetăților Dacice din Cricău, județul Alba, în luna iunie, Festivalul Antic Porolissum, Zilele Orașului Hunedoara, Zilele Orașului Zalău, în iulie, Festivalul Antic Tomis (la care TDA este co-organizator), în luna august, și festivalul-etalon al asociației, Dac Fest, care, de anul trecut, se ține la Măgura Uroiului, în județul Hunedoara. Acesta este organizat în totalitate de asociație.

 

Istorie vie

 

Festivalul Cetăților Dacice e organizat de un grup de reenactment din Alba, care a fost prezent și la Cluj, și reprezintă de fapt un concurs între cinci sate, care în fiecare an au întreceri tradiționale, inspirate din folclor. De exemplu, fuga cu berbecul în spate, aruncatul  cu bolovanul, cu bușteanul, tras cu funia, aruncat cu sulița, tras cu arcul. Câștigătorul va fi, în anul următor, gazda întrecerilor.

La începutul lunii mai, la ”deschidere sezonului” pentru TDA, a fost prezentat în cadrul Festivalului Roman Apulum Alba Iulia un ceremonial nou din seria pregătită anul acesta. Este vorba despre un ritual de inițiere războinică, în care un tânăr vânător intră în casta războinicilor. La evenimente viitoare va fi prezentat un ceremonial de incinerare, dar și unul de ”trimitere a solului la zei”, în care cel sacrificat era aruncat în trei sulițe pentru a duce mesajul la Zamolxe.

Pe lângă festivalurile la care vor fi anul acesta, membrii TDA au fost invitați și la Costești, pentru taberele de elevi, unde copiii vor participa sau asista la diverse ateliere, de la lut până la prelucrarea metalelor. De astfel de ateliere sunt interesate și firmele private care vor să organizeze, pentru angajați sau turiști, tabere la Costești.

 

Dacii trec granița

 

La începutul lunii iunie Terra Dacica Aeterna va fi pentru prima dată la un festival adevărat de reenactment, la Zilele Galo-Romane din Saint-Romain-en-Gal, Franța. Anul acesta, porganizatorii au decis să aducă în fața publicului, pe lângă romani și celți, și civilizația dacică. Vor participa din Terra Dacica un grup de daci și sarmați.

În același timp, un alt grup din asociație, pentru prima dată în istoria acesteia, va participa în paralel la un alt festival, în Bulgaria. Aceștia vor merge la Novae la ”Eagle of the Danube”, de asemenea un festival antic unde au fost invitați de organizatori.

Iar în luna august, la Szombathely, în Ungaria, va avea loc Festivalul Istoric Savaria. Acesta e, practic, un carnaval istoric, în care sunt prezentate toate epocile istorice, de la epoca de Piatră, până la Al Doilea Război Mondial. Iar bătălia finală e între toate epocile!

 

O ”mașină a timpului”

 

Una din dificultățile cu care se confruntă asociația în drumurile lor de promovare a culturii antice din zona vechii Dacii este transportul, care reprezintă, într-o estimare aproximativă, 80% din cheltuielile acestora. Tabăra este foarte mare și este nevoie de o remorcă pentru echipament, dar implică costuri suplimentare transportului celor aproximativ 40 de persoane care participă la un festival mai mare.

Pentru a rezolva această problemă, au calculat că ar reduce din costuri dacă și-ar cumpăra un autobuz, astfel că au inițiat o campanie de fundraising pe Indie GoGo. Au fost foarte multe vizualizări la campanie, iar prietenii din străinătate ai TDA au dat mai departe vestea, însă mai sunt mai puțin de două săptămâni pentru a strânge cei 25.000 de dolari necesari, iar în prima lună s-au strâns doar puțin peste 200 de dolari.

 

 

Arheologie experimentală și reeneactment

 

Terra Dacica Aeterna își propune prezentarea istoriei antice care a avut loc pe teritoriul României. Asociația noastră are ca obiectiv familiarizarea publicului larg cu istoria antică prin intermediul arheologiei experimentale și al reenactment-ului. Cu ajutorul arheologiei experimentale, membrii asociației au recreat echipamente, unelte, construcții antice, folosind pe cât posibil metodele și uneltele existente în acea vreme.

Prin reenactment (cuvânt de origine engleză, pentru care nu există un echivalent exact în limba română, cel mai aproape fiind “recreare”), acele obiecte create sunt folosite, încercând să aflăm cât mai multe date despre funcționalitatea lor. Istoria învățată la școală este astfel completată de cea trăită pe viu”, arată prezentarea de pe site-ul TDA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.