Testamentul olograf al tribunului Avram Iancu se află,  incepând de vineri,  6 noiembrie, în custodia Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga  din Cluj-Napoca. Documentul va fi expus timp de un an, in conditii de deplină securitate, într-una dintre sălile pricipale ale clădirii, pentru a putea fi văzut de public.

Evenimentul cu valoare simbolică este cel mai important episod din seria de donații pe care familia Rațiu le-a făcut, în ultimii ani, Bibliotecii.De altfel, ceremonia s-a desfășurat în Sala Ion Rațiu, care conține sute de volume din biblioteca personală  a fruntașului țarănist. Împreuna cu testamentul au fost donate și alte documente istorice impotante legate de familia lui Avram Iancu și de epoca sa, a subliniat directorul Bibliotecii Centrale Universitare, profesorul Doru Radosav. „La sfârșit de mandat, președinții americani construiau câte o bibliotecă.Ion Rațiu n-a ajuns președinte, dar ne-a lăsat un dar ales – cărțile sale și, azi, acest document neprețuit”.

La rândul său, profesorul Ioan Bolovan, de la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a evidențiat rolul important pe care familia Rațiu l-a avut in două sute de ani de istorie românească. Este una dintre vocile care au contribuit la păstrarea sentimentului național în Ardeal, la dezvoltarea Bisericii Greco-Catolice si la conservarea identității de neam. Și, nu în ultimul rând, faptul că Ion Rațiu a absolvit Facultatea de Drept la Cluj, oraș de care a fost foarte legat afectiv.

Fiul lui Ion Rațiu, Indrei Rațiu, a punctat într-o foarte bună limbă română cu accent saxon, felul în care testamentul a ajuns  în posesia familiei sale.Contemporan cu Avram Iancu, Basiliu Rațiu a transmis testamentul nepotului său Augustin, de la care, prin avocatul Radu Rațiu și  Mia Rațiu,  a ajuns la Ion Rațiu. Augustin Rațiu a fost primar la Turda și a decedat în 1970.

După întoarcerea din țară a lui Ion Rațiu, la începutul anului 1990, testamentul l-a însoțit, dar, din motive de siguranță, i-a fost dat mai târziu spre păstrare lui Mihai Bănică, un  tânăr  de încredere care i-a fost bodyguard.El a fost cel care a avut în mână, in ultimii 15 ani, testamentul lui Avram Iancu, păzindu-l în deplină siguranță și păstrînd secretul cu strășnicie.

„Mâna lui Dumnezeu a vrut ca acest testament sa ajungă azi aici”, a conchis Indrei Ratiu.

testamentul lui avram iancu - foto 3

Documentul este datat 20 decemvrie 1850, Câmpeni si are următorul conținut:

„Unicul dor al vieții mele este să imi văd Națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acuma, durere, fără mult succes, ba tocma acum cu întristare văd că speranțele mele și jertfa asdusă se prefac în nimica.Nu știu câte zile mai pot avea un fel de presimțire, îmi pare că mi-ar spune că viitoruleste nesigur.

Voiesc dară și hotărât să dispun ca după moartea mea, toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare sș trecă în folosul națiunii, pentru ajutoriu la înființarea unei academii de drepturi, tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii mele.

AVRAM IANCU, advocat și prefect emerit

 

testamentul lui avram iancu - foto 2

Programe  ale  Fundației  Caritabile a Familiei Rațiu

În prezent Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu,  înfiinţată în anul 1979, la Londra, de către Ion şi Elisabeth Raţiu, cu scopul de a promova şi sprijini proiecte care contribuie la evoluţia învăţământului superior şi a cercetării culturale şi istorice a României, colaborează cu Centrul Rațiu pentru Democrație din Turda. Fundaţia oferă 100 de grant-uri/ burse anuale, în valoare de 200.000 de lire sterline, în special pentru proiecte, cursuri universitare, participări la conferinţe, burse de călătorie şi alte cursuri pe termen scurt, inclusiv pentru cercetare academică. Bursele Raţiu sunt oferite studenţilor români pentru a studia o gamă largă de materii, în Marea Britanie. Aceste burse permit absolvenţilor talentaţi şi tinerilor profesionişti să devină familiari cu Marea Britanie şi, în acelaşi timp, să dobândească anumite abilităţi care pot fi adaptate şi aplicate în contextul din România Funfația Rațiu oferă, de asemenea, capital de start (seed funding) unor proiecte inovative, în special din România, care întreţin şi promovează artele şi civilizaţia, patrimoniul, societatea civilă, democraţia şi protejarea mediului înconjurător.

Carmen Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.