Viorel Găvrea, Directorul General al Tetarom SA, a vorbit cu redactorii Gazeta de Cluj despre două proiecte în care este implicat. Este vorba despre parcul industrial Tetarom IV, care va fi situat în comuna Feleacu, satul Vâlcele. Parcul trebuie finalizat obligatoriu în iulie 2015, când se încheie linia bugetară 2007-2015 a Uniunii Europene. Cel de al doilea proiect, inedit pentru România, este Tetapolis, primului parc ştiinţific şi tehnologic operațional din România. Tetapolis va fi construit pe un teren de circa 10 hectare, pentru proiect urmând să se acceseze fonduri structurale în valoare de 50 de milioane de euro.

Pe 17 iunie 2013, în Monitorul Oficial al României a fost publicat ordinul nr. 2137 prin care ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a acordat titlul de parc industrial unui teren de 85 de hectare situat în comuna Feleacu, satul Vâlcele, pe care urmează să se construiască  Parcul Industrial Tetarom IV.

Viorel Găvrea, Directorul General al Tetarom SA, a dat pentru Gazeta de Cluj câteva detalii despre stadiul în care se află proiectul referitor la parcul industrial Tetarom IV. Acesta va fi localizat pe un teren de 85 de hectare aflat pe raza comunei Floreşti, în localitatea Vâlcele, aproape de centura de ocolire, cam la un kilometru şi jumătate de E60. Este vorba despre un proiect pe fonduri structurale europene. În acest moment, s-a obţinut finanţarea şi este desemnat, aşa cum cere procedura, un diriginte de şantier. De curând documentaţia a fost încărcată pe SEAP şi în jurul datei de 10 octombrie se vor deschide ofertele. De analiza ofertelor se va ocupa Consiliul Judeţean. Ţinând cont că vor fi cu siguranţă contestaţii iar rezolvarea acestora va dura undeva la două luni, cel mai probabil este ca lucrările să înceapă undeva în luna februarie a anului viitor. Ceea ce se ştie cu siguranţă este data la care acestea trebuie finalizate, şi anume iulie 2015, termen absolut obligatoriu de respectat deoarece atunci se închide linia de buget 2007 – 2013  a Uniunii Europene. La întrebarea noastră dacă s-a anunţat cineva interesat de închirierea de spaţii în viitorul parc industrial, Directorul General Tetarom a răspuns că e prea devreme pentru astfel de demersuri.

 

Beneficiile unui parc industrial

Principalele beneficii pe care conferirea oficială a titlului de parc industrial le determină sunt cele stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 65/2001 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale şi se referă, în principal, la acordarea unui set de facilităţi atât din partea autorităţilor centrale, cât şi din partea celor locale. Astfel, potrivit actului normativ anterior amintit, dar şi a noului Cod Fiscal, parcurile industriale sunt scutite de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial. Totodată, asocierile care deţin titlul de parc industrial beneficiază de reduceri de impozite ce pot fi acordate de administraţia publică locală pe a cărei rază administrativ-teritorială se află parcul industrial, respectiv pentru bunurile imobile şi terenurile transmise în folosinţa parcului industrial.

De asemenea, în baza titlului de parc industrial, operatorii economici care realizează investiţii iniţiale în asemenea locaţii pot beneficia de ajutor de stat regional, în situaţia îndeplinirii condiţiilor stipulate în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 precum şi în Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 296/2007 privind aprobarea schemei de ajutor de stat regional acordat pentru investiţiile realizate în parcurile industriale.

 

Proiectul Tetapolis

Un alt proiect în care este implicat directorul Tetarom, Viorel Găvrea, este Tetapolis, primul parc ştiinţific şi tehnologic operaţional din România. Partenerii interesaţi de acest proiect sunt Consiliul Judeţean Cluj şi reprezentanţii universităţilor din Cluj – Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică. Potenţialii parteneri s-au întâlnit la sfârşitul lunii iunie, într-un cadru formal, la sediul CJC. La această întâlnire a participat şi Luis Sanz, Directorul General al Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Știinţifice (IASP). O lună mai târziu, echipa Tetarom   condusă de Viorel Găvrea s-a deplasat la Malaga pentru a discuta posibilităţile concretizării proiectului Tetapolis.

În urma discuţiilor referitoare la strategia şi poziţionarea internaţională a parcului, IASP şi Tetarom au semnat un memorandum  cu privire la angajamentul lor reciproc în acest proiect, care va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea Regiunii de Nord-Vest din România. Acest Memorandum va fi urmărit de o echipă de experţi IASP,  care va efectua un studiu de fezabilitate, va furniza indicaţii cu privire la posibilele modele strategice pentru parcul propus, ce tip de clădiri va cuprinde, liniile generale de administrare cât şi un model comercial adecvat. Viitorul parc ştiinţific va fi construit pe un teren de circa 10 hectare, pentru proiect urmând să se acceseze fonduri structurale în valoare de 50 de milioane de Euro.

 

Ce este un parc industrial

În conformitate cu legislaţia românească, parcul industrial reprezintă o zonă delimitată în care se desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de producţie industriala şi servicii, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilităţi specifice, în vederea valorificării potenţialului uman şi material al zonei. Pentru a fi declarat parc industrial, terenul aferent împreună cu clădirile şi infrastructura edilitară trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: terenul să aibă o suprafaţă de cel puţin 10 hectare, cu acces la un drum naţional sau european şi să fie racordat la infrastructura utilităţilor publice. Terenul trebuie să se afle în proprietatea sau în folosinţa, pe cel puţin 30 de ani, a asocierii care solicită titlul de parc industrial, bunurile imobile fiind libere de orice sarcini şi să nu facă obiectul unor litigii în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti. În plus, acestea trebuie să îndeplinească condiţiile tehnice privind protecţia mediului.

 

 Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.