Fiecare an electoral implica o competitie acerba între partide, iar aceasta se prelungeste si în rândul tinerilor politicieni. Astfel, presedintele TNL Cluj-Napoca, Silviu Ghedut acuza PSD si PD-L de ,,plagiat”, prin copierea actiunilor întreprinse de tinerii liberali, în timp ce Radu Moisin, liderul OT-PDL Cluj considera ca aceasta campanie electorala va fi caracterizata de jocuri politice ,,murdare”. În acelasi timp, Ovidiu Patrut, liderul Organizatiei de Tineret al PNG-CD Cluj se pregateste sa candideze pentru functia de consilier local.

,,O sa avem cel putin trei reprezentanti pentru Consiliul Local, însa ar fi bine sa avem cinci, având în vedere faptul ca targetul pentru alegerile locale este de 25%”, a declarat Silviu Ghedut, presedintele TNL Cluj-Napoca. „Desemnarea candidatilor pentru cele doua consilii se face în urma unor propuneri, dupa care se fac liste, iar lista finala este ordonata si validata de catre Biroul Judetean Liberal”, a explicat acesta. ,,Am sustinut fostul Birou, care l-a sustinut pe Ioan Petran, vicepresedintele la judetean al PNL. Însa, anul acesta n-am stabilit nimic concret”, a afirmat Ghedut. ,,În fostul Birou am propus sa avem cel putin doi reprezentanti, persoane sub 35 de ani. Cât de bine ne vor reprezenta anul acesta, am mari dubii. Pâna acum, tinerii au fost destul de bine reprezentati în Consilii, ce va fi de acum înainte, vom vedea”, a precizat Ghedut. În acest an electoral, tinerii liberali se vor pregati, ca si anul trecut, prin sustinerea actiunilor seniorilor, dar si al actiunilor proprii, a precizat liderul tinerilor liberali. ,,Am avut actiuni de împartire de prezervative de Valentine’s Day, am organizat chefuri, care au fost „copiate” de PSD si PD-L”, a explicat Ghedut. Printre actiunile organizate de tinerii liberali se numara actiuni ecologice, de curatare a padurilor si organizarea de întâlniri pe cartiere pentru tineri, dar si pentru pensionari, a continuat acesta. ,,Lumea s-a cam plictisit de campaniile electorale, de aceea am tras un semnal de alarma pentru a aborda un nou tip de campanie”, a declarat liderul tinerilor liberali clujeni, care considera ca campania nonconformista e mai eficienta decât cea clasica. ,,E bine sa mergi pe ceva constructiv”, a concluzionat liderul TNL Cluj.

Statut de 30%

,,Dupa rezolutia adoptata la nivel national de catre TSD, am adoptat procentul de 30%”, a declarat Gabriel Oniga, presedintele tinerilor social-democrati la nivel de judet, în legatura cu candidatii pentru Consiliul Local si cel Judetean. ,,Noi pregatim si vom finaliza un plan de campanie pe care îl vom prezenta organizatiei seniorilor. Speram ca vor accepta, în mare parte, propunerile noastre”, a continuat acesta. TSD Cluj a adoptat idei si de la social-democratii din Germania si Marea Britanie”, a afirmat Oniga.

Campania ce va fi organizata de catre membrii TSD va fi una dinamica, obiectivul principal fiind obtinerea cât mai multor mandate pentru PSD, a explicat Gabriel Oniga. ,,Statutul PD-L prevede o norma de prezentare de 30%, deci un astfel de procentaj este garantat pentru Consiliul Local si Consiliul Judetean”, a declarat Radu Moisin, presedintele OT-PDL Cluj. ,,Momentan suntem la nivelul de identificare a unor potentiali candidati. Peste doua saptamâni se vor finaliza toate înscrierile si atunci se vor decide candidatii”, a continuat acesta. „Prioritatea Organizatiei de Tineret a PD-L Cluj a fost, pâna saptamâna trecuta, desemnarea unui presedinte si al unui secretar general la nivelul organizatiei nationale. Astfel, în urma alegerilor, Monica Iacob-Ridzi a fost aleasa pentru functia de presedinte al OTPD-L, fiind votata în unanimitate de catre cei 774 de tineri participanti la Conventia Nationala a organizatiei. Iar aceiasi participanti la Consiliul National de Coordonare al OTPD-L au ales-o pe Elena Basescu, fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu, pentru a ocupa functia de secretar general al organizatiei. Aceasta a obtinut 377 de voturi, în timp ce contracandidatii sai au obtinut doar sase voturi, Bogdan Bogza fiind votat de doi participanti ai conventiei, iar Cosmin Calin Petrut a strâns patru voturi.

Un pas înainte pentru OTPD-L Cluj

„În aceasta cursa electorala, OTPD-L Cluj a reusit sa obtina un post de vicepresedinte din cele zece posturi disponibile,  prin Darius Pintilie, secretarul general al Organizatiei de Tineret al PD-L Cluj”, a declarat Radu Moisin, liderul OT-PDL Cluj. Pintilie a obtinut 353 de voturi favorabile din cele 384 de voturi valabil exprimate.

,,Se va da un start de campanie, iar rolul nostru are doua componente: prima se refera la conceptia si promovarea mesajului politic, iar al doilea pas consta în coordonare si mobilizare prin intermediul voluntarilor”, a explicat Moisin. ,,Speram ca si campania sa fie cât de cât corecta. Exista semnale pe care le-am observat în mass-media cum ca adversarii nostri vor avea o campanie foarte murdara. De aceea lansez un mesaj de reconciliere a competitiei politice”, a continuat acesta. Tinerii clujeni din PD-L vor organiza o campanie pozitiva, cu scopul de a-si demonstra performantele, a precizat Moisin. Unul din obiectivele principale ale OTPD-L Cluj este implicarea tinerilor în politica printr-o mai buna prezenta la vot. ,,Absenta tinerilor de la alegerile europarlamentare este o forma puternica de protest împotriva faptului ca acestia nu sunt reprezentati asa cum trebuie”, considera Moisin. Alte prioritati ce se regasesc pe lista OTPD-L Cluj sunt implicarea tinerilor în ceea ce înseamna decizie, reintegrarea acestora în peisajul politic si identificarea unor lideri capabili sa ocupe pozitii de conducere, care sa îi reprezinte cât mai bine, a încheiat Radu Moisin.

PNG si UDMR merg înainte

„Organizatia de Tineret al PNG-CD Cluj spera sa obtina 25% din Consiliul local si 10% din Consiliul Judetean”, a declarat Ovidiu Patrut, presedintele tinerilor PNG Cluj. Printre candidatii pentru Consiliul Local se afla si Patrut, liderul tinerilor PNG la nivel de judet. Actiunile acestui partid se bazeaza pe mersul din usa în usa pentru a discuta cu electoratul tânar, organizarea de petreceri si concursuri cu premii. ,,La nivelul judetului Cluj, obiectivele tinerilor PNG sunt clar conturate, printre acestea numarându-se încurajarea tinerilor sa se implice mai mult în politica, schimbarea mentalitatii care s-a creat în primii 18 ani de viata, crearea de facilitati în zona rurala si colegialitate cu membrii celorlalte partide”, a afirmat Patrut.

Presedintele Organizatiei de Tineret al UDMR Cluj, Csaba Borboly considera ca este nevoie de o generatie mai tânara pentru a schimba ceva. ,,Vrem ca în localitatile unde exista tineri maghiari sa avem candidati seriosi, care sa atraga niste investitii si sa demareze proiecte importante”, a declarat Borboly. Acesta a mai afirmat ca nu s-a stabilit un numar de candidati pentru Consiliul Local si pentru cel Judetean, dar targetul în Transilvania pentru obtinerea de functii în administratiile locale este de cel putin 500 de astfel de posturi.”Tinerii UDMR nu au elaborat o noua strategie pentru campania electorala, obiectivele Uniunii ramânând, în esenta, aceleasi”, a continuat liderul tinerilor maghiari la nivelul judetului Cluj. „Obiectivele tinerilor UDMR se învârt în jurul ideii de a fi foarte aproape de oameni, prin discutii libere si oferirea de raspunsuri la întrebarile pe care le au”, a încheiat Csaba Borboly.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.