Zvonurile potrivit carora banii pentru unitatile de învatamânt din judet au fost împartiti pe criterii politice au fost, în sfârsit, confirmate. Alin Tise îi acuza Guvernul de favoritisme. Declaratiile presedintelui Consiliului Judetean lovesc în actualii lideri ai Partidului National Liberal de pe plan local, Horea Uioreanu si Marius Nicoara

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise aduce acuze grave guvernantilor liberali si fostilor conducatori ai institutiei pe care o conduce de câteva luni. El afirma ca, desi scolile ar trebui depolitizate, iar soarta elevilor si a unitatilor în care învata nu ar trebui sa fie obiectul trocului electoral, reprezentantii ministerelor în colaborare cu reprezentantii partidului de guvernamânt din teritoriu au reusit sa impuna principiul „cine împarte, parte-si face”.

Alin Tise nu a ezitat sa îi ceara inspectorului scolar general, Hadrian Arion demisia în cazul în care se va demonstra ca si acesta a fost partas la manevrele politco-electorale liberale, care au dezavantajat fatis scolile si elevii din anumite zone.

Nu colorati politic scolile!

Alin Tise a prezentat opiniei publice un document prin care demonstreaza ca scolile din localitatile a caror primari sunt liberali au primit fonduri evident mai substantiale decât cele a caror alesi sunt de alta coloratura, în special democrat-liberala. Astfel, scolile din comunele în care au câstigat membri ai PNL au primit în total 5.406 mii lei, cele în care au obtinut cele mai bune rezultate social-democratii, 1.576 mii lei, UDMR, 800 mii lei, iar altii 150 mii lei. Paradoxal, desi în comunele conduse de PD-L traiesc 88.633 oameni, adica 38,88% din populatia rurala a judetului, catre acestea au fost directionati doar 13% dintre banii trimisi de Guvern. Procentul asa-ziselor comune „galbene”a fost de cca. 59%, a celor „verzi” de 9% si a celor „rosii” de 17%, în ciuda faptului ca populatia din comunele conduse de primari liberali este de 23,9% din total, iar cea din comunele cu edili ai PSD reprezinta tot 23,9% din totalul populatiei din mediul rural.

Alin Tise a afirmat ca, în aceste conditii, defavorizate nu au fost doar scolile din comunele democrat-liberale, ci si cele socia-democrate. Din pacate, cei care vor avea de suferit nu sunt oamenii politici implicati în administratia locala, cât copiii localnicilor din satele respective…

Premii electorale…

Alin Tise a transimis presei lista completa cu sumele alocate scolilor. Astfel, se poate observa ca, desi exista comune care ar avea o nevoie urgenta de fonduri nu doar din cauza situatiei dificile în care acestea se afla dar si a pozitiei lor în zone în plina expansiune, cum ar fi cazul comunei Nokia, Jucu, acestea au primit bani „cu târâita”, în timp ce catre Belis au fost orientate sume importante. Coincidenta sau nu, în timpul campaniei electorale din aceasta primavara directoarea scolii, Minodora Luca a „participat activ” la campanie si chiar a implicat elevi ai scolii în manifestatiile de gen. Pentru aceasta si pentru ca primarul apartine formatiunii liberale, scolii i-au fost alocati 568 mii lei. De fapt, cea mai importanta suma de bani i-a revenit tot unei localitati conduse de un primar „galben”, Vultureni fiind bonificat din plin cu o suma cu mult mai mare decât cele trimise catre alte institutii de învatamânt. În cadrul unei conferinte de presa, desfasurata cu mai multe saptamâni în urma, reprezentantii Inspectoratului Scolar, întrebati despre „bunavointa” guvernamentala fata de Vultureni, au afirmat ca „noi nu suntem cei care distribuie fondurile, nu avem niciun atribut de acest gen”.

„În ceea ce priveste alocarile pe colegii electorale este cert ca zonele în care liberalii candideaza cu sanse reale au fost preferate pentru a-i avantaja pe candidatii acestui partid”, a declarat Tise. Cel mai avantajat colegiu a fost, evident cel din Gherla unde vor candida pentru un fotoliu de parlamentar atât Marius Nicoara, cât si Horea Uioreanu, cele mai marcante personalitati ale filialei clujene a partidului si, pâna nu demult, personaje cheie ale administratiei judetene. Catrea aceasta zona s-au îndreptat peste 37% dintre bani, ceea ce, în opinia presedintelui Consiliului este „absolut inadmisibil”.

Partidul Democrat-Liberal a initiat o motiune în Parlament pentru a cere regelementarea situatiei alocarilor de fonduri din judetul Cluj. De asemenea, presedintele CJ Cluj a declarat ca, în perioada urmatoare va încerca sa echilibreze situatia, astfel încât scolile care au fost defavorizate sa beneficieze si ele de aceleasi drepturi ca si celelate.

Alin Tise a solicitat o clarificare din partea inspectorului scolar general, Hadrian Arion si, în cazul în care alocarile au fost facute la sugestia acestuia, i s-a cerut sa demisioneze.

 

Adina Fartusnic

Alin Tise- „Este inadmisibil ca acolo unde ai un numar egal de elevi, ca în cazul scolilor din Aschileu si Vultureni, diferentele sa fie atât de mari”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.