Alocarea de fonduri pentru proiectele de dezvoltare ale localitatilor din judetul Cluj a provocat un adevarat scandal în Consiliul Judetean (CJ) Cluj saptamâna trecuta. Pâna în prezent, presedintele CJ, Alin Tise a reusit, partial, reechilibrarea bugetelor primariilor din judet.

Saptamânile trecute presedintele CJ Cluj acuzase în cadrul unei conferinte de presa faptul ca pe timpul fostei conduceri liberale a deliberativului judetean alocarile de fonduri guvernamentale pentru scolile din judet au fost directionate preferential catre localitatile cu primari penelisti. Acesta a afirmat atunci ca în perioada urmatoare va încerca sa echilibreze situatia, astfel încât scolile care au fost defavorizate sa beneficieze si ele de aceleasi drepturi ca si celelalte. Tise a început conducerea Consiliului Judetean în forta, comunele defavorizate din trecut fiind acum primele în agenda acestuia.

“Echilibrare morala”

Saptamâna trecuta, Alin Tise, a început lupta cu primarii liberali din judet, care, pâna la sfârsitul anului vor fi tratati “preferential” datorita modului în care au fost distribuite în acest an sumele pentru lucrarile de reparatii la scoli. Tise este hotarât sa echilibreze bugetul prin alocari de bani indirect proportionale cu cele acordate în trecut, adica taind din “portia” altora. Astfel, majoritatea comunelor cu primari pedelisti au beneficiat de sume cuprinse între 100.000 si 200.000 de lei, pe când cele guvernate de primari PNL sau PSD au primit doar 40.000 de lei. Consilierii judeteni PNL si PSD nu au fost tocmai multumiti de tactica lui Tise, motiv pentru care au ripostat dur. Acestia “au facut tabara” împotriva PD-L-ului, acuzând ca 6,6 milioane de lei au fost împartiti dupa criterii exclusive politice. “Se vede clar ca toate comunele conduse de primari PD-L au primit sume uriase. Dati dovada de un dispret total fata de cetatenii acestui judet si prin urmare, noi vom vota împotriva acestui proiect pentru ca este imoral si anormal”, a declarat fostul presedinte al CJ, Marius Nicoara. De asemenea, consilierul judetean din partea PSD, Liviu Medrea a declarat: “Remarcam o disproportie foarte mare fata de ce putem aloca, având în vedere faptul ca exista diferente foarte mari între unitatile administrative si o dezechilibrare unde primarii nu sunt portocalii”. PD-L-istul Mihail Hardau apara decizia lui Tise prin replici dure la adresa coalitiei formate din consilierii judeteni PNL si PSD. Acesta considera ca repartizarea facuta reprezinta o “echilibrare morala”, din pricina alocarilor facute în ultimii ani la capitolul învatamânt. Acesta a acuzat ca în timpul mandatului lui Nicoara la conducerea CJ Cluj, cea mai mare parte a banilor mergea catre comunele conduse de liberali. “De exemplu, la Recea-Cristur s-au alocat 521 de lei pe cap de locuitor pentru reparatiile la scoli, la Gherla doar 56 de lei, iar alocarea pentru Cluj-Napoca a fost de 27 de lei”, a precizat Hardau. În continuare, Tise a declarat ca aceasta echilibrare nu va aranja lucrurile pe fagasul lor normal. „59% din bani au mers catre localitatile cu primari PNL. Vom continua cu echilibrarea bugetului pâna la sfârsitul acestui an”, a declarat acesta.

Propunerile PNL cad ca sagetile

Consilierul judetean din partea PNL, Liviu Miclaus a propus într-un final ca suma de 500 RON sa fie retrasa de la fiecare comuna, iar banii sa fie acordati comunelor omise la aceasta repartizare. Propunerea a cazut cu 21 de voturi împotriva si doar 14 pentru, lucru care s-a întâmplat si cu cea privitoare la sprijinirea comunei Belis. În consecinta, liberalul Marius Nicoara a atras atentia colegilor sai de la PD-L sa nu amestece fondurile guvernamentale cu cele propuse la sedintele CJ. “Este un dispret fata de repartizarea acestor fonduri”, a încheiat acesta. Tot în sedinta de saptamâna trecuta s-a decis alocarea a 100.000 de lei pentru localitatea Margau, unde se deruleaza un proiect pe fonduri europene, singurul câstigat anul acesta. Suma a fost luata, la propunerea consilierului PD-L – Hardau, de la localitati cu primari PSD si PNL.

Banii pentru învatamânt, sub lupa consilierilor judeteni

La sfârsitul sedintei de Consiliu Judetean, la punctul „diverse”, fostul ministru al Edicatiei, Mihail Hardau, a propus înfiintarea unei comisii care sa analizeze modul în care au fost alocate, în ultimii ani, fondurile catre unitatile de învatamânt. Astfel, conducerea judeteana va primi în aproximativ trei luni un raport detaliat al modului în care au fost alocate si utilizate fondurile pentru învatamânt în ultimii patru ani. „Propun sa mandatam pe presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, sa stabileasca o comisie care sa analizeze modul prin care s-au repartizat banii pentru scoli”, a declarat Hardau. Astfel, fiecare partid va avea câte un reprezentant ales de catre forul judetean. Mihail Hardau va reprezenta PD-L, din partea PRM a fost desemnat Ilie Cornoiu, din partea PSD – Valentin Cuibus, din partea UDMR – Sytranyiczki Syilard, iar PNL-ul va fi reprezentat de nimeni altul decât Marius Nicoara, cel caruia îi sunt “puse în spate” multe dintre acuzatiile referitoare la repartizarea sumelor buclucase.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.