Toma Rus este cel mai bogat politist român. Averea lui se ridica la milioane de euro. Modalitatea de dobândire a unei parti din averea lui Toma Rus se afla sub lupa procurorilor anticoruptie

Comisarul sef Toma Rus este poate cel mai bogat politist român. Averea sa se ridica la sume astronomice, care depasesc milioanele de euro. În momentul de fata, procurorii DNA ancheteaza modalitatea prin care fostul sef de la BCCO a dobândit averea. Conform ultimei declaratii de avere, depuse în octombrie 2007, comisarul Toma Rus a vândut un imobil pentru suma de 50.000 euro. Mai mult, în conditiile în care a detinut functia de director adjunct al DGCCOA, salariul comisarului a crescut substantial. Totodata, si profitul farmaciilor sale s-a marit în ultimul an.

 

Case si terenuri

Conform declaratiei de avere depusa în 15.10.2007, averea comisarului Toma Rus nu a suferit foarte multe modificari fata de cea precedenta. Astfel, în momentul de fata el detine doua terenuri, unul în intravilanul comunei Recea Cristur de 13.697 mp si unul agricol de 84.800 mp în satul Caprioara. Totodata, în declaratia de avere se precizeaza faptul ca acesta mai are si un apartament de 203 mp în Cluj-Napoca si o casa de locuit de 505 mp în satul Caprioara. Conform aceleiasi declaratii de avere, el mai detine si bijuterii în valoare de 35.000 RON. La capitolul salarii, în declaratia de avere, Toma Rus a trecut suma de 84.164 RON, reprezentând salariul aferent anului 2006 obtinut în urma ocuparii postului de director adjunct în cadrul DGCCOA. De asemenea, sotia sa, Rus Zoia a obtinut în acelasi an 6000 RON, reprezentând salariul de la farmaciile familiei. Mai departe, conform aceleiasi declaratii de, Rus Zoia a încasat dividente de 208,506 RON în urma profitului obtinut de “companiile” pe care le detine.

Ciudatenii marca Toma

Totusi, ciudatenia privind averea lui Toma Rus apare când comisarul declara veniturile pentru închirierea apartamentului de pe Calea Dorobantilor nr. 21. În declaratia de avere din 5.10.2005, familia Rus a obtinut peste 80.000 RON din închirierea respectivului imobil. Totusi, în ultima declaratie de avere, publicata în octombrie 2007, Rus declara ca a obtinut doar 40.000 RON în urma închirierii respectivului spatiu. Tot în ultima s-a declaratie de avere, Toma Rus a declarat ca a vândut un spatiu comercial catre firma SC Frigo Transilvania SRL pentru suma de 50.000 euro.

Farmacii de milioane

Chiar daca statutul politistului interzice ca angajatii din structurile speciale ale MIRA sa detina firme, Toma Rus face rabat de la aceasta regula. În momentul de fata Toma Rus detine participatiuni la trei societati, Viafarm SRL, Viafarm Doi SRL si Viafarm Trei SRL. Conform paginii electronice a Ministerului Finantelor, în anul 2006 Viafarm SRL a avut o cifra de afaceri de aproape 5.3 milioane lei si un profit de aproape 300.000 RON. Totodata, conform ultimului bilant depus, Viafarm SRL a avut datorii totale de peste 1.8 milioane lei. A doua societate a comisarului, Viafarm Doi SRL o duce mult mai prost. Astfel, conform ultmului bilant, Viafarm Doi SRL a avut o cifra de afaceri de aproape 340.000 RON, dar n-a avut profit. Mai mult, societatea a înregistrat datorii de aproape 120.000 RON. În schimb, Viafarm Trei SRL nu “produce” nimic, înregistrând doar datorii si pierderi.

Averea la control

Unele afaceri ale fostului sef al BCCO Cluj fac obiectul unui amplu dosar de urmarire penala. Gazeta de Cluj a prezentat pe larg în materialele publicate faptul ca averea lui Toma Rus nu ar fi fost obtinuta în cele mai legale conditii. Concret, Toma Rus a închiriat de la societatea Piscicola un spatiu situat în centrul municipiului, la un pret derizoriu, pe care mai apoi l-a subînchiriat, dar si faptul ca acesta a beneficiat de o locuinta de la Primarie pe care a închiriat-o unei societati. În momentul de fata procurorii anticoruptie ancheteaza daca aceasta afacere a îndeplinit conditiile locale. Inspectorii IGP au demarat, la finele lunii septembrie 2006, o ancheta cu privire la modul în care societatea Viafarm SRL, patronata de Zoia Luminita Rus, sotia lui Toma Rus, a închiriat un spatiu comercial de 67,77 mp de la societatea Piscicola din Cluj-Napoca. Precizam ca spatiul respectiv a fost subînchiriat Bancii Transilvania. Pentru spatiul în cauza, situat în centrul Clujului, Viafarm, farmacia sotiei lui Toma Rus, plateste o chirie lunara catre "Piscicola" în valoare de 980 de lei (9,8 milioane de lei vechi) pe luna, sustinea directorul SC "Piscicola", Dorin Marginean. Acelasi spatiu a fost însa închiriat de "Viafarm" Bancii Transilvania pentru 18 euro/metru patrat, potrivit declaratiei lui Toma Rus. Ceea ce înseamna o chirie lunara de 4380 lei noi, pentru spatiul initial. În realitate, suma încasata de Toma Rus doar din aceasta afacere este cu mult mai mare, deoarece suprafata utila a spatiului a fost dublata prin extinderea unor ziduri

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.