Continuăm incredibila prezentare a rezoluţiei de scoatere de sub urmărire penală a braţului înarmat al mafiei de Cluj, pe numele lui de inculpat Rus Toma Vasile, porecla fiindu-i „ţăranul din Panticeu”. Deci ce citim în continuare: cum Toma Rus a fost îngerul păzitor al Băncii Transilvania pentru a recupera suma de aproape 1.800 lire sterline dată din greşeală unui client al băncii de către un casier distrat. Este vorba de un anume Paşcu Adrian. Ce face ţăranul din Panticeu? Numeşte potrivit procurorului DNA o echipă operativă formată din doi ofiţeri care l-au găsit pe fericitul beneficiar a gafei făcute de casierul BTR şi chiar recuperează banii. Un exemplu minunat cum Toma Rus, pe atunci şeful BCCO Cluj plătit din banul nostru de contribuabil este şeful gărzii pretoriene a Băncii Transilvania adică, culmea coincidenţei, a aceleiaşi bănci care îi preia sub contract, spaţiul luat de Tomiţă de la Piscicola, unde BTR îşi deschide o nouă filială. Ştiţi care, cea aflată în cartierul Mănăştur, lângă fostul magazin BIG. Deci Toma Rus, pe banii statului român, fiind numit şef la BCCO de fostul ministru de Interne clujean, Ioan Rus, proteja pentru suma de … 1.800 de lire sterline interesele BTR. Acum să stăm strâmb şi să judecăm drept ce client al unei bănci din lume care primeşte mai mult cu zece dolari decât i se cuvenea din vina casierului vine să dea banii înapoi? Nimeni. Da 1.800 de lire sterline? Cu atât mai puţin. Însă gunoiul care răspunde la numele de Toma Rus trebuia să le lingă pantofii patronilor lui de la Banca Transilvania şi a rezolvat. Fraierul a dat banii înapoi. Cel mai mare şantajist al Clujului, mă refer aici la infractorul Toma Rus, i-a rezolvat pe mahării de la BTR. Vă daţi seama ce ar fi făcut dacă cei de la bancă pierdeau nu 1.800 de lire sterline ci 18.000 sau 180.000 de lire sterline. Ar fi fost moarte de om. Doar Tomiţă era prieten intim cu fosta şefă a DIICOT, procurorul Teodora Molnar, iar unul din proştii lui de serviciu îi trăgea clopotele procurorului Daciana Deritei, născută Pop. Da despre ungurul Korci vorbeam. Dar să lăsăm bârfa şi să trecem la lucruri serioase. Să vorbim de cum Toma Rus spală bani, dar procurorul DNA Bucureşti nu vede. Deci în 2004, sub domnia lui Marius Nicoară, RAAPPS vinde service-ul Auto Victoria Cluj-Napoca cu suma de 80.000 euro plus TVA, un preţ jenant, dar mă rog! Acum ce zice procurorul DNA: „întrucât nu posedă banii necesari cumpărării spaţiului Dascăl Alexandru C-tin i-a contactat pe Moigrădean Laura şi pe Rus Toma Vasile solicitându-le acestora să îl împrumute fiecare cu 25.000 de euro”. Banii erau necesari pentru cumpărarea a 50 % din service. Trei ani mai târziu, în 2007, „atunci când a fost răscumpărată cota de 25 % deţinută de Rus Toma Vasile s-a plătit pentru ea 50.000 euro”. Şi ce zice procurorul DNA: totul e OK. Da, totul e OK pentru că ţăranul din Panticeu nu ştia cum să îşi acopere averea câştigată. Vom reveni cu noi amănunte despre notarul Moigrădean şi ţăranul din Panticeu.

În cauză s-au desfăşurat acte premergătoare şi cu privire la săvârşirea altor fapte de către RUS TOMA-VASILE,  ce vor fi prezentate mai jos după cum urmează:
1.) În legătură cu fapta descrisă la pct. I.1. şi II.1. din prezenta ordonanţă, legat de închirierea apartamentului din Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor nr. 21, ap. 14 către SC Telemobil SA, s-a stabilit că numitul RUS TOMA-VASILE a beneficiat de la această firmă de un telefon mobil, cu abonament special, iar o parte din costurile facturilor nu au fost achitate de acesta, rezultând o datorie faţă de SC Telemobil SA în valoare de aprox. 4500 lei (RON).
Din cercetări a rezultat că respectivul telefon şi abonament au fost oferite ca bonus de SC Telemobil SA, cu ocazia inaugurării noului sediu, deschis în apartamentul susnumitului, ocazie cu care au mai fost oferite astfel de pachete promoţionale şi altor notabilităţi locale prezente la ceremonia de inaugurare. În ceea ce priveşte existenţa unei datorii comerciale rezultate din neplata unor facturi faţă de aceeaşi firmă, această împrejurare nu are relevanţă penală, constituind doar o neexecutare a obligaţiei de plată a preţului în cadrul unui contract comercial (vol. II f.206).
De asemenea, din cercetări nu a putut fi identificată vreo situaţie în care activitatea profesională a lui TOMA RUS-VASILE să interfereze cu interese ale SC Telemobil SA ori ale persoanelor din conducerea acestei societăţi.
În aceste condiţii, prin prezenta ordonanţă se va dispune neînceperea urmăririi penale faţă de RUS TOMA-VASILE sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de primire de foloase necuvenite, prevăzută şi pedepsită de art. 256 pct. 1 C.pen. rap. la art. 6 şi art. 7 pct. 3 din Legea 78/2000, în temeiul art. 10 lit. a C.p.p. (fapta nu există).
2.) La data de 02.09.2004, cu ocazia efectuării unui schimb valutar de către numitul SĂLĂGEAN MARIUS, numitul  PASCU ADRIAN, casier la Banca Transilvania – Sucursala Cluj, datorită unei erori umane, a introdus în buletinul de schimb valutar suma de 2050 GBP în loc de 250 GBP, plătind acestuia 123.000.000 lei (ROL), adică mai mult cu aprox. 100.000.000 lei mai mult decât i se cuvenea. Numitul SĂLĂGEAN MARIUS a luat banii, iar apoi a plecat din ţară, fiind cetăţean britanic cu domiciliul în Marea Britanie.
    În acest context, conducerea Băncii Transilvania – Sucursala Cluj a anunţat telefonic B.C.C.O. Cluj şi a solicitat sprijin operativ pentru clarificarea situaţiei. Numitul  RUS TOMA-VASILE, în calitate de Şef al B.C.C.O. Cluj la vremea respectivă, a desemnat doi ofiţeri, scms. CORNEA CRISTIAN şi insp. MARC DRAGOŞ-CĂTĂLIN, pentru a efectua verificări operative şi a stabili identitatea exactă şi telefonul mobil folosit de SĂLĂGEAN MARIUS. Cei doi ofiţeri au luat legătura cu fraţii lui SĂLĂGEAN MARIUS, SĂLĂGEAN GRIGORE-LAUREAN şi SĂLĂGEAN CLAUDIU-DAN (f.9,10 vol.III). Ulterior, în data de 13.09.2004, SĂLĂGEAN MARIUS  i-a remis fratelui său, SĂLĂGEAN CLAUDIU-DAN, suma de 1800 GBP, care, la rândul său, i-a restituit Băncii Transilvania (vol.III f.12).
    Din cercetările efectuare nu a rezultat în vreun fel folosirea de ameninţări sau violenţe în scopul de a-l constrânge pe numitul SĂLĂGEAN MARIUS să restituie banii necuveniţi ce i-au fost plătiţi din eroare de casierul Băncii Transilvania.
    Faţă de cele expuse, prin prezenta ordonanţă se va dispune neînceperea urmăririi penale faţă de numitul RUS TOMA-VASILE sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 194 pct.1 C.pen. rap. la art. 13¹ din Legea nr. 78/2000, în temeiul art. 10 lit. a C.p.p. (fapta nu există).
3.) La data de 01.11.2002, între SC Terapia SA Cluj-Napoca şi D.G.C.C.O.A – Centrul Zonal Cluj, s-a încheiat contractul de comodat cu nr. 2007/01.11.2002, prin care societatea comercială, prin reprezentanţii legali DORIN TODERAŞ şi CODREANU SANDA, transfera cu titlu gratuit către unitatea de poliţie condusă de RUS TOMA-VASILE, folosinţa unui autoturism marca Daewoo Nubira, cu nr. de înmatriculare CJ-50-TER (vol. III f.45).
    Ulterior, asupra aceluiaşi autoturism s-a încheiat contractul de donaţie, înregistrat la Cabinetul Notarului Public PETREAN LIVIA sub nr. 1414/28.06.2006 (vol. III f.19-22). Cu ocazia încheierii acestui din urmă contract, SC Terapia SA a fost reprezentată de CRIŞAN DUMITRU, iar Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj a fost reprezentată de cms. Şef SASALOVICS VILHELM.
    De asemenea, susamintita societate comercială a sponsorizat achiziţia de ferestre tip termopan pentru B.C.C.O. Cluj.
    Având în vedere că toate aceste liberalităţi au fost făcute de SC Terapia SA, condusă de TODERAŞ DORIN, care a fost cercetat de B.C.C.O. Cluj în cadrul unui dosar penal, a apărut suspiciunea existenţei unei legături între soluţia de netrimitere în judecată de care a beneficiat TODERAŞ DORIN  şi efectuarea de către acesta a liberalităţilor către unitatea de poliţie condusă de RUS TOMA-VASILE.
    Din cercetările efectuate cu privire la acest aspect au rezultat însă următoarele:
a.) Soluţia de scoatere de sub urmărire penală a învinuiţilor TODERAŞ DORIN-VASILE şi CODREANU SANDALĂ sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 (experimentarea şi fabricarea fără autorizaţie de produse psihotrope şi stupefiante) a fost pronunţată prin rezoluţia nr. 118/PA/08.08.2001 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj (f.29-35 vil. III), de către procurorul şef serviciu Teodora Molnar. În speţă, a fost vorba de un accident indrustrial, constând în explozia unui vas de reacţie chimică folosit la producerea substanţei psihotrope „clobazam”. Soluţia a fost motivată de procurorul de caz în baza dispoziţiilor art. 10 lit. d C.p.p., respectiv lipsa laturii subiective a infracţiunii.
    Referatul organului de cercetare penală conţinând propunerea de scoatere de sub urmărire penală a fost făcută de cpt. Arion Vasile, din cadrul IPJ Cluj.
    Din studiul soluţiei respective nu rezultă nici un fel de elemente care să pună sub semnul întrebării legalitatea şi temeinicia soluţiei. De asemenea, nu rezultă implicarea în cauză a numitului RUS TOMA-VASILE.
b.) Cedarea în comodat cu titlu gratuit a autoturismului marca Daewoo Nubira de SC Terapia SA către Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj s-a făcut la solicitarea lui RUS TOMA-VASILE, ca şef al B.C.C.O. Cluj, adresată lui TODERAŞ DORIN, în calitatea acestuia de director general al SC Terapia SA. Această cerere a fost onorată întrucât societatea comercială antemenţionată desfăşoară oricum multiple activităţi şi programe de implicare în viaţa comunităţii. Aceeaşi motivaţie a subzistat şi pentru sponsorizarea de către SC Terapia SA a B.C.C.O. Cluj cu ferestre tip termopan, necesare pentru amenajarea spaţiului din incinta fabricii de încălţăminte „Clujana”, unde îşi avea sediul susnumita unitate de poliţie.
    Pentru toate aceste donaţii şi sponsorizări s-a parcurs integral procedura de avizare şi autorizare, prevăzută prin normele interne aplicabile în cadrul M.A.I.
c.) Soluţia de scoatere de sub urmărirea penală dată pentru numiţii TODERAŞ DORIN şi CODREANU SANDALĂ a fost mult anterioară încheierii contractelor de comodat şi respectiv donaţie/sponsorizare despre care s-a făcut vorbire mai sus (astfel, data soluţiei este de 08.08.2001, cea a contractului de comodat – 01.11.2002, iar cea a contractului de donaţie – 28.06.2006).
    Faţă de toate aceste elemente probatorii considerăm că nu se poate stabili vreo legătură între soluţia de scoatere de sub urmărirea penală de care a beneficiat TODERAŞ DORIN  şi primirea din partea SC Terapia SA a unor liberalităţi de către B.C.C.O. Cluj, condusă de RUS TOMA-VASILE.
    Pentru aceste motive, prin prezenta ordonanţă urmează să se dispună neînceperea urmăririi penale faţă de RUS TOMA-VASILE sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 254 pct. 1, 2, C.pen. rap. la art. 7 pct. 1 din Legea 78/2000, în temeiul art. 10 lit. a C.p.p. (fapta nu există) şi faţă de numitul TODERAŞ DORIN sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 255 pct. 1 C.pen. rap. la art. 7 pct. 2 din Legea 78/2000, în temeiul art. 10 lit. a C.p.p. (fapta nu există).
    Ulterior, asupra aceluiaşi autoturism s-a încheiat contractul de donaţie, înregistrat la Cabinetul Notarului Public PETREAN LIVIA sub nr. 1414/28.06.2006 (vol.III f.19-22). Cu ocazia încheierii acestui din urmă contract, SC Terapia SA a fost reprezentată de CRIŞAN DUMITRU, iar Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj a fost reprezentată de cms. Şef SASALOVICS VILHEIM.
    De asemenea, susamintita societate comercială a sponsorizat achiziţia de ferestre tip termopan pentru B.C.C.O. Cluj.
    Având în vedere că toate aceste liberalităţi au fost făcute de SC Terapia SA, condusă de TODERAŞ DORIN, care a fost cercetat de B.C.C.O. Cluj în cadrul unui dosar penal, a apărut suspiciunea existenţei unei legături între soluţia de netrimitere în judecată de care a beneficiat TODERAŞ DORIN şi efectuarea de către acesta a liberalităţilor către unitatea de poliţie condusă de RUS TOMA-VASILE.
    Din cercetările efectuate cu privire la acest aspect au rezultat însă următoarele:
a.)  Soluţia de scoatere de sub urmărire penală a învinuiţilor TODERAŞ DORIN-VASILE şi CODREANU SANDA sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 (experimentarea şi fabricarea fără autorizaţie de produse psihotrope şi stupefiante) a fost pronunţată prin rezoluţia nr. 118/PA/08.08.2001 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj (f.29-35 vol-III), de către procurorul şef serviciu Teodora Molnar. În speţă, a fost vorba de un accident industrial, constând în explozia unui vas de reacţie chimică folosit la producerea substanţei psihotrope „clobazam”. Soluţia a fost motivată de procurorul de caz în baza dispoziţiilor art.10 lit. d C.p.p, respectiv lipsa laturii subiective a infracţiunii.
    Referatul organului de cercetare penală conţinând propunerea de scoatere de sub urmărire penală a fost făcută de cpt. Arion Vasile, din cadrul IPJ Cluj.
    Din studiul soluţiei respective nu rezultă nici un fel de elemente care să pună sub semnul întrebării legalitatea şi temeinicia soluţiei. De asemenea, nu rezultă implicarea în cauză a numitului RUS TOMA-VASILE.
b.) Cedarea în comodat cu titlu gratuit a autoturismului marca Daewoo Nubira de SC Terapia SA către Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj s-a făcut la solicitarea lui RUS TOMA  -VASILE, ca şef al B.C.C.O. Cluj, adresată lui TODERAŞ DORIN, în calitatea acestuia de director general la SC Terapia SA. Această cerere a fost onorată întrucât societatea comercială antemenţionată desfăşoară oricum multiple activităţi şi programe de implicare în viaţa comunităţii. Aceeaşi motivaţie a subzistat şi pentru sponsorizarea de către SC Terapia SA a B.C.C.O. Cluj cu ferestre tip termopan, necesare pentru amenajarea spaţiului din incinta fabricii de încălţăminte „Clujana”, unde îşi avea sediul susnumita unitate de poliţie.
    Pentru toate aceste donaţii şi sponsorizări s-a parcurs integral procedura de avizare şi autorizare, prevăzută prin normale interne aplicabile în cadrul M.A.I.
c.) Soluţia de scoatere de sub urmărirea penală dată pentru numiţii TODERAŞ DORIN  şi CODREANU SANDA a fost mult anterioară încheierii contractelor de comodat şi respectiv donaţie/sponsorizare despre care s-a făcut vorbire mai sus (astfel, data soluţiei este de 08.08.2001, cea a contractului de comodat- 01.11.2002, iar cea a contractului de donaţie – 28.06.2006).
    Faţă de toate aceste elemente probatorii considerăm că nu se poate stabili vreo legătură între soluţia de scoatere de sub urmărirea penală de care a beneficiat TODERAŞ DORIN şi primirea din partea SC Terapia SA a unor liberalităţi de către B.C.C.O. Cluj, condusă de RUS TOMA-VASILE,
    Pentru aceste motive, prin prezenta ordonanţă urmează să se dispună neînceperea urmăririi penale faţă de RUS TOMA-VASILE sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 254 pct. 1, 2 C.pen. rap. la art. 7 pct. 1 din Legea 78/2000, în temeiul art. 10 lit. a C.p.p. (fapta nu există) şi faţă de numitul TODERAŞ DORIN sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 255 pct. 1 C.pen. rap. la art. 7 pct. 2 din Legea 78/2000, în temeiul art. 10 lit. a C.p.p. (fapta nu există).
4.) Prin procesul – verbal nr. 4859 din 04.05.2004 s-a consemnat negocierea directă ce a avut loc între R.A.A.P.P.S. şi  SC Autounivers SRL, Cluj – Napoca, reprezentată de numitul DASCĂL ALEXANDRU-CONSTANTIN, asociat şi administrator, cu privire la vânzarea unui activ imobiliar „Service Auto Victoria Cluj-Napoca”. Urmare a negocierii directe, s-a stabilit ca preţ al vânzării suma de 80.000 Euro + TVA (f.53-56 vol III). În baza acestui act juridic, la data de 23.06.2004, s-a încheiat între amintitele părţi contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2010/23.06.2004 la Biroul Notarial Public „Mentor” Bucureşti (f.57-61 vol III).
    Trebuie precizat faptul că SC Autounivers SRL, Cluj-Napoca avea luat în locaţie de gestiune respectivul service auto, unde îşi desfăşura activitatea de foarte mulţi ani, astfel încât nu pare nefiresc faptul că R.A.A.P.P.S. a iniţiat procedura de negociere, în scopul vânzării, cu această societate.
    Din declaraţia numitului DASCĂL ALEXANDRU-CONSTANTIN (f.96,97 vol. III) rezultă că în calitate de chiriaş, societatea pe care a administrat-o avea prioritate la cumpărarea spaţiului prin negociere directă. S-a efectuat de către vânzător o evaluare a spaţiului comercial, ajungându-se la valoarea de 101.000 Euro.
    Întrucât nu poseda banii necesari cumpărării spaţiului, DASCĂL ALEXANDRU-CONSTANTIN i-a contactat pe MOIGRĂDEAN LAURA (notar public) şi pe RUS TOMA-VASILE, solicitându-le acestora să îl împrumute fiecare cu suma de 25.000 Euro, iar în cazul în care s-ar găsi în imposibilitatea de a le restitui banii, se obliga să le transfere cote-părţi din imobilul pe care urma să îl cumpere.
    Ulterior achiziţionării activului, din cauza incapacităţii de a restitui banii împrumutaţi, SC Autounivers SRL, a transferat cota-parte din proprietatea achiziţionată (respectiv câte 25%) notarului MOIGRĂDEAN LAURA şi lui RUS TOMA-VASILE. Mai târziu, în luna februarie 2007, RUS TOMA-VASILE l-a informat pe DASCĂL ALEXANDRU-CONSTANTIN că intenţionează să vândă partea sa, reprezentând 25% din imobilul respectiv, contra sumei de 50.000 de Euro. În aceste condiţii, DASCĂL ALEXANDRU-CONSTANTIN a contractat un credit bancar şi a răscumpărat cei 25% din proprietate, deţinuţi de RUS TOMA-VASILE.
    În momentul cumpărării activului imobiliar de către SC Autounivers SRL, în anul 2004, 25% din proprietate valora aprox. 25.000 Euro. În anul 2007, atunci când a fost răscumpărată cota de 25% deţinută de RUS TOMA-VASILE, s-a plătit pentru ea suma de 50.000 Euro. Această diferenţă de valoarea apare însă ca justificată de creşterea deosebit de semnificativă a preţului imobilelor în perioada 2004-2007, în cursul anilor 2007-2008 (prima parte a anului), atingându-se un maxim pe piaţa imobiliară.
    Cele alegate de numitul DASCĂL ALEXANDRU-CONSTANTIN sunt confirmate şi de declaraţia notarului public MOIGRĂDEAN LAURA (f.98,99 vol. III).
    În speţă nu au putut fi decelate indicii cu privire la subevaluarea imobilului respectiv de către reprezentanţii R.A.A.P.P.S., care au perfectat tranzacţia, iar în ceea ce priveşte răscumpărarea a 25% din proprietatea asupra imobilului de la RUS TOMA-VASILE nu se poate susţine că preţul plătit ar fi, în vreun fel supraevaluat (datorită motivelor expuse mai sus).
    În aceste condiţii, prin prezenta ordonanţă urmează să se dispună neînceperea urmăririi penale faţă de AN din cadrul R.A.A.P.P.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 10 lit. a din Legea 78/2000, în temeiul art. 10 lit.a C.p.p. (fapta nu există) şi faţă de RUS TOMA-VASILE sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 256 C.pen. rap. la art. 7 pct. 3 din Legea 78/2000, în temeiul art. 10 lit. a C.p.p. (fapta nu există).
Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.