Ong-ul este o organizație non-guvernamentală fără activitate economică care are scopul de a ajuta diferite comunități la nivel local, național sau internațional.Asociațiile alese au diverse proiecte în diverse domenii. De la comunitate la sănătate, aceste ong-uri sunt printre cele mai ”bănoase” organizații din județul Cluj. Unele au venituri de milioane de lei pe an, iar altele au rămas cu un profit care se ridică la sume uriașe.

Beard Brothers

Beard Brothers este una dintre cele mai cunoscute ONG-uri din județul Cluj, dar și cel mai neconvențional. 

A fost înființat în noiembrie 2013 și, de atunci, coordonează proiecte în încercarea de a ajuta comunitatea din Cluj. Ei se declară, conform site-ului lor, o ”frăție a bărboșilor cu spirit de inițiativă, care își doresc să schimbe mentalități prin implicarea activă în societatea civilă și care luptă împotriva stereotipurilor sociale și a discriminării de orice fel.”

Însă nu sunt doar bărboșii în această organizație, în 2015 a apărut și divizia de fete ”The Sisterhood” iar în 2014 echipa de ”Voluteer Crew” care îi ajută la toate proiectele lor. 

Actualul lor proiect la care lucrează se numește ”Beard Brothers School”. Este cel mai greu și mai de durată proiect al lor, unde doresc să construiască un altfel de școală, un loc în care oamenii vor învăța o meserie, un loc în care vor asimila cunoștințe necesare dezvoltării personale şi profesionale. 

Organizația trebuie să strângă pentru acest proiect o sumă de 300.000 de euro. La momentul redactării materialului, au fost strânse fonduri în valoare de 115.298 euro. 

Membri Fondatori ai Organizației sunt: Cornel Marian Hoza, Alex Corneștean, Sergiu Mocian, Raul Târnăvean și Lucian Ștet.

Președintele este Cornel Marian Hoza, care este de profesie director artistic. 

In anul 2019, ONG Beard Brothers a declarat un venit de 1.824.643 lei, au avut cheltuieli de 823.158 lei.

Astfel, au rămas pe anul 2019 cu un profit excedent de 1.001.485 lei. 

CERT Transilvania 

Asociația Cert Transilvania este un detașament de urgență în caz de dezastre. 

”A fost înființată, în anul 2009 de un grup de prieteni, pasionați de off-road și motoare puternice scopul nostru fiind acela de a ajuta oamenii aflați în situații dificile, bătrâni necăjiți și copii izolați care locuiesc în zone greu accesibile ale Munților Apuseni. Alături de latura umanitară, urmărim să oferim sprijin comunității în care trăim, prin acțiuni legate de mediul înconjurător și de formarea spiritului civic în rândul tinerilor.” conform site-ului lor web. 

Până la momentul actual, ONG-ul a distribuit 80 de tone de mâncare, au ajutat 200 de familii,și au împădurit 30 de hectare cu 151.000 de puieți. 

CERT Transilvania are diferite campanii umanitare și de ecologizare. Una dintre cele mai importante acțiuni al lor este sprijinul pe care îl oferă în situații de urgență precum inundații, alunecări de teren sau incendii. 

Au de asemenea și proiectul Rescue 4×4, unde vin în ajutorul șoferilor care derapează, ies de pe carosabil sau rămân împotmoliți. 

Pandemia nu i-a oprit pe cei de la CERT Transilvania să-și continue munca în folosul comunității. De Crăciun, aceștia au dus daruri oamenilor din Munții Apuseni.

”Chiar dacă în acest an am fost nevoiți să ne desfășurăm acțiunea respectând cu strictețe regulile impuse de pandemie și cu o mai mare grijă pentru beneficiarii și voluntarii noștri, suntem fericiți ca am reușit sa dăruim lumina si speranta semenilor noștri aflați în nevoie din zonele izolate ale Munților Apuseni.

Conform traditiei, ne-am mobilizat pentru a împărțit cadourile de Crăciun concretizate în : 150 pachete cu alimente neperisabile a cate 25 kg fiecare , 1.200 kg. legume ( cartofi, morcovi, ceapă), 150 de cozonaci, 150 de paini  si 130 pachete de Moș Crăciun pentru copii cu rechizite, sucuri și dulciuri”, a declarat Dan Jecan. 

Au reușit să strângă în anul 2019 venituri în valoare de 664.071 lei, din care au cheltuit 250.533lei . Au rămas la final de an cu excedent de 413.538 lei.  

PSYHealth 

În ultimele decenii, s-a pus foarte mult accentul pe sănătatea mintală a oamenilor. Depresia sau anxetatea nu erau des intîlnite în trecut,dar acum se pare că suntem foarte predispuși la astfel de condiții.  

Psyhealth a luat naștere pentru a combate această problemă. Ei organizează conferințe, traininguri, workshopuri pentru specialiști și persoanelor interesate de domeniul sănătății mentale. Au, de asemenea, tot felul de programe și proiecte în jurul sferei sănătății mintale. 

Membrii fondatori ai organizației sunt:

Roxana Petrus – este psiholog, life coach și este specializată în terapia conginitv comportamentala. 

Teodora Milas – deține poziția de software tester la Endava, dar a terminat și Facultate de Psihologie la Cluj -Napoca. 

Alexandra Tertan – A absolvit Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca și în prezent lucrează la Direcția de Asistență socială și Protecția copilului Suceava. 

Emilia Veresezan – Se implică activ în proiectele organizației Psyhealth și coordonează mai multe proiecte. Un exemplu este proiectul pentru educația rațional-emotivă a copiilor.

Ca membri sunt: Andrada Cosma –  specializată în psihoterapia de cuplu și consiliere în boala cronică diabet

Vladimir Ungureanu – specializat în Psihoterapie Ericksoniana, mindfulness based therapies, și psihooncologie

Pentru anul 2019, organizația a avut un venit de 11.858, cheltuieli de 5.987 lei, și profit de 5.871 lei .

Asociația pentru solidaritate și empatie  ”Delia Grădinaru” 

Acest ong s-a născut din povestea Deliei Grădinaru, primul copil din România care a făcut operația de transplant renal. Delia Gradinaru s-a îmbolnăvit de insuficienta renala cronică cand era copil, iar la 13 ani a fost primul copil din România supus unui transplant renal. Din nefericire, a trebuit să intre din nou la dializă după trei ani . A fost operată de 20 de ori dar, într-un final, organismul ei a cedat în anul 2014. Delia avea 32 de ani, din care mai bine de jumătate îi petrecuse în spital.

ONG-ul a fost înființat în anul 2001 și, de atunci, sute de copii au primit sprijin în lupta cu această boală. 

Asociația a primit în anul 2019 venituri de 456.087 lei, din care au fost cheltuită suma de 452.299. Astfel, a rămas ca excedent/profit suma de 3788 lei.

Deputatul Emanuel Ungureanu este președintele asociației. Face parte din Partidul USR și este și asistent social specializat în îngrijirea copiilor cu insuficiență renală cronică. Este și vicepreședintele comisiei pentru sănătate și familie. 

Înainte de implicarea în politică a practicat mulți ani jurnalismul de investigație, scriind anchete despre corupția din sistemul sanitar.

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj 

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă fost fondată în toamna anului 1992, ca răspuns la nevoia de profesionalizare și performanță a administrației publice din România la începutul anilor ’90.

Au avut și continuă să creeze tot felul de proiecte menite să vină în sprijinul comunității clujene. Cele mai recente sunt Transylvania Moviepreneurs ( pentru antreprenori), YOUcooperATE ( pentru agricultură) și CoopNet 2.0 (educarea și dezvoltarea unei comunității de lideri care conduc cooperativele agricole)

Președintele fundației, Kolumbán Gábor, a descris ong-ul pe care-l conduce astfel: „Suntem, oarecum, un lider de piață în sfera ONG. Un lider suficient de mic pentru a fi acceptat la nivel local și suficient de mare pentru a putea juca rolul unui partener strategic, pentru marii finanțatori.”

Nu minte când spune că sunt un ”lider de piață”, asociația avea în anul 2019 un capital de 2.982.304 lei cu active circulante de 3.930.803 lei. Tot în același an, a avut venituri de 6.796.128 din care a fost cheltuită suma de 6.680.562 lei . Rămânând ,astfel, cu un profit de 115. 566 lei. 

Fundația Civitas a reușit să ducă la capăt toate proiectele propuse pentru anul 2020, chiar dacă au avut parte de anumite obstacole.

”Pandemia a afectat pe toată lumea în sens negativ, dar pentru noi a fost bine pentru că am reușit să ducem la capăt toate proiectele plănuite, dar a fost nevoie de prelungiri. Au fost perioade când mersul pe teren a fost mai dificil, și timp de o lună-două nu am reușit să ne vedem cu beneficiarii noștri. Dar am reușit să ducem la capăt tot ce ne-am propus, chiar dacă anumite proiecte au avut nevoie de prelungiri de chiar 6 luni. Noi am început deja toate demersurile pentru viitoarele proiecte, și așteptăm să închidem proiectele actuale pentru a ne putea concentra pe ce urmează.”, a declarat Kolumbán Gábor, președindele fundației, pentru Gazeta de Cluj.

 Asociația mai are un sediu în Odorheiul Secuiesc, pe lângă cel din Cluj-Napoca. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.