Topul statelor dupa rezerva de aur

Băncile centrale din toată lumea au cumpărat în 2011 aproape 440 de tone de aur, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, scrie Business Insider.

Printre statele care au cumpărat cea mai mare cantitate de aur se numără Mexicul, Rusia şi Coreea de Sud. Statul care îşi păstrează cel mai mare procent al rezervelor internaţionale interne în aur este Portugalia, cu peste 90%.

Anul trecut majoritatea băncilor centrale din lume au achiziţionat aur atât cu scopul de a-şi diversifica rezervele valutare cât şi pentru a-şi proteja patrimoniul naţional, scrie publicaţia citată care a realizat un top al statelor cu cele mai mari rezerve de aur din lume.

Rezervele de aur ale României au fost la sfârşitul lunii februarie de 103,7 tone, valoarea acestora fiind estimată de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,435 miliarde de euro. Astfel, rezervele de aur reprezintă circa 13,2% din totalul rezervelor internaţionale ale României, estimate de BNR la nivelul de 33.387 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date. Rezervele de aur ale României sunt de 78 de ori mai reduse decât cele ale SUA, stat care ocupă primul loc în clasamentul Business Insider.

Preţul la care s-a tranzacţionat aurul miercuri a fost de circa 1.678 de dolari pe uncie (28,3 grame), potrivit Bloomberg.

Topul statelor cu cele mai mari rezerve de aur din lume

10. India

Statul indian deţine circa 557,7 tone de aur care reprezintă circa 9,2% din rezervele internaţionale totale ale Indiei. Banca centrală din India achiziţionează periodic aur de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Mai mulţi oficiali ai băncii centrale indiene au declarat că instituţia consideră investiţiile în aur drept o strategie sigură, notează Reuters.

9. Olanda

Olanda deţine 612,5 tone de aur, circa 59,8% din rezervele sale internaţionale fiind păstrate în aur. Începând din 1991 Banca Naţională a Olandei a vândul 1.100 de tone de aur, însă instituţia continuă să considere că metalul preţios este "rezerva supremă şi o ancoră de încredere în timpul unor crize financiare. Mai mult, aurul este păstrat pentru diversificarea rezervelor", potrivit secretarului olandez al trezoreriei.

8. Japonia

Rezervele de aur ale statului nipon sunt de circa 765,2 tone, potrivit datelor oficale, însă acestea reprezintă doar 2,9% din rezervele internaţionale totale ale Japoniei. În 2011, Banca Japoniei a vândut aur în valoare de circa 190 de miliarde de euro, injectaţi în economie pentru a calma investitorii străini în urma tsunami-ului care a lovit statul în luna martie.

Exporturile totale de aur ale Japoniei, inclusiv cele private, au fost de circa 100 de tone metrice la nivelul anului trecut.

7. Rusia

Statul rus deţine 883,3 tone de aur care reprezintă circa 9,1% din totalul rezervelor internaţionale ale Federaţiei Ruse. Banca centrală a Rusiei cumpără aur de pe piaţa locală. În trimestrul trei din 2011 a achiziţionat circa 15 tone de aur, în condiţiile în care la începutul anului oficialii instituţiei au anunţat că intenţionează să cumpere peste 100 de tone de aur pentru a-şi consolida rezervele.

6. Elveţia

Elveţia deţine circa 1.040 de tone de aur, respectiv 16,3% din rezervele internaţionale totale ale statului, potrivit datelor oficiale. Între 2000 şi 2005, Banca Naţională a Elveţiei a vândut circa 1.300 de tone de aur, vânzare parţial legată de lansarea monedei unice europene. În 2010, rezervele de aur ale statului elveţian reprezentau circa un sfert din totalul rezervelor internaţionale deţinute pe plan intern.

5. China

Oficial, China deţine 1.054 de tone de aur ce reprezintă doar 1,6% din rezervele sale internaţionale totale. Presa a relatat despre achiziţiile masive de aur ale Chinei de la sfârşitul anului 2011, când statul ar fi încercat să îşi reducă expunerea pe titlurile de stat americane. China cumpără aurul de pe piaţa locală.

4. Franţa

Rezervele de aur ale statului francez sunt de peste 2.435 de tone, reprezentând circa 71,1% din totalul rezervelor internaţionale ale statului. Franţa este unul dintre statele semnatare ale Acordului Băncilor Centrale privind aurul, angajându-se astfel să respecte anumite limitări privind vânzările de aur. Cele 19 state care şi-au asumat acordul au vândul în primul an de la semnare, 2009-2010, circa 10 tone de aur.

3. Italia

Italia deţine peste 2.451 de tone de aur, circa 70% din rezervele internaţionale totale ale statului fiind păstrate în metalul preţios. Cu toate acestea, rezervele totale de aur ale Italiei valorează doar o zecime din datoria publică a statului.

2. Germania

Statul german deţine, oficial, peste 3.396 de tone de aur care reprezintă 71,4% din rezervele sale internaţionale totale. De la începutul lunii septembrie, Germania a vândul 4,7 tone de aur, fiind unul dintre statele semnatare ale acordului privind limitarea vânzărilor de metal preţios. Mare parte din aurul vândut a mers către Ministerul german de Finanţe care a bătut monede comemorative.

1. Statele Unite ale Americii

SUA deţin 8.133 de tone aur. Circa 74,5% din totalul rezervelor internaţionale ale statului sunt în aur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.