Învie Tradiția este un magazin de artizanat, cadouri tradiționale romanești, cadouri de Crăciun și de Paște și coșuri tradiționale. Care sprijină in mod real meșterii populari, artizanii și producătorii locali de mancare tradiționala romaneasca. Meșterii populari sunt din ce în ce mai rari… Când ați văzut ultima dată un meșter popular român, care își câștigă pâinea din crearea de obiecte artizanale? Care poate să-și continue munca fără grija că nu face destui bani pentru a trăi și mâine?

Răspunsul „niciodată” este destul de comun întâlnit. Lumea din ziua de azi, așa cum o știm, ne îndeamnă să facem cât mai mult, cât mai repede și cât mai bine. Dar pare că uităm de lucrul care contează cu adevărat în viață: să ne bucurăm de micile momente, să admirăm orice lucru și să ne minunăm de viață ca niște copii.

Astfel, meșterii odată apreciați și respectați pentru obiectele tradiționale pe care le creau își pierd încet-încet meseria. Obiectele lucrate manual sunt înlocuite cu obiecte făcute pe bandă rulantă de mașinării. Și, din păcate, majoritatea nici nu sunt făcute în România…

Dar, din fericire, încă mai există meșteri! Încă mai există obiecte cu adevărat tradiționale românești! Iar proiectul „Învie Tradiția” îi ajută să își promoveze produsele publicului larg.

Înființat acum 5 ani proiectul a adus în casele multor români, fie în țară sau în străinătate, câte o bucată din sufletele românești ale meșteșugarilor.

Sprijinirea comunităților de artizani, pas cu pas

Învie Tradiția este un târg online de obiecte tradiționale românești. De la obiecte de artizanat, porturi tradiționale, obiecte din lemn și împletituri până la produse alimentare tradiționale românești și obiecte din lut și ceramică, târgul online sprijină meșteșugarii în a-și continua munca.

Însă nu a fost așa de la început.  „Începutul a fost timid, interesul nefiind atât de mare, cum ne așteptam, de fapt, dar am urmat cu încredere pașii pe care ni i-am propus la început. Am pivotat și am găsit zone care sunt atrăgătoare pentru cumpărători. Ne-am dat seama că obiectele de artă populară sunt niște cadouri extraordinare. Și că acolo este un interes foarte mare. Cu un cadou tradițional nu ai cum să dai greș, practic oferi o operă de artă. Iar la noi arta populară încă are prețuri foarte mici. Faptul că misiunea principală este e a proiectului este socială, marja comercială pe care o practicăm este minimă, astfel încât să susținem costurile și să generăm volume cât mai mari pentru meșteri. În timp, am adăugat și producători locali de bunătăți, chiar pregătim un proiect pentru sprijinirea producătorilor locali pe care sperăm să îl lansăm în acest an. Tocmai pentru a acompania cât mai bine aceste elemente de artă populară. De-a lungul timpului, am colaborat cu numeroase instituții, companii, am susținut proiecte și evenimente internaționale românești, care au ales să susțină arta populară și să facă cinste partenerilor lor sau delegațiilor pe care le-au primit cu obiecte autentice și unice în lume.”

Proiectul s-a extins pe toată suprafața țării, și chiar mai departe, produse tradiționale ajungând și la românii din diaspora. Fondatorii consideră că aceste tradiții sunt prea frumoase pentru a rămâne într-un singur loc.

Sau, după cum spune unul din fondatori: „Zona Neamțului, din care facem parte, este foarte bogată încă în artă, meșteșug și obiceiuri și asistăm parcă pasiv la faptul că, de la an la an, le vedeam stingându-se. Și, din câte lucruri știam noi că se făceau când eram copii, am descoperit că foarte puține au mai rămas și în prezent. Așa că am început să vedem dacă se poate face ceva pentru a le păstra și transfera și generațiilor care vin după noi. Am conturat o idee de proiect și, apoi, am început să ne testăm presupunerile, însă nu ne-am limitat doar meleagurile natale, ci la toată țara.” 

Tradiția în obiecte și cuvinte

Unul din modurile prin care Învie Tradiția susține tradiția și meșterii este prin a le promova produsele. Une dintre ele sunt chiar unicate, precum farfuriile mari din ceramică de Horezu, de 34 și 44 cm, făcute de un singur meșter român.

Dar echipa aduce informații despre meșteri și despre diverse evenimente populare prin editoriale. Zecile de articole țin tradiția în viață și pe motoarele de căutare, precum Google.

Și, deși întâmpină probleme, aceștia nu se dau bătuți. În cuvintele unuia dintre fondatori: „Principala provocare este instabilitatea economică. De aceea, încercăm în continuare să îndemnăm oamenii să cumpere local și să sprijine comunitățile din care fac parte. Noi credem că aceasta este soluția, să revenim la ale noastre, la valorile atât de puternice care ne-au ținut în istorie atâtea secole. Și să reîncepem să construim pe ele. Vă invităm să susținem împreună «Învie Tradiția», o inițiativă curajoasă de a oferi românilor lucruri de calitate și de a-și ajuta, la rândul lor, alți români frumoși care realizează aceste produse unice.”

Sprijinirea tradițiilor și a viitorului

Ceea ce face Învie Tradiția pentru România, valorile și viitorul acesteia este parcă rupt dintr-o poveste. Partea și mai bună este că fiecare dintre noi putem face parte din această poveste.

 Acum, răspândirea muncii unui meșteșugar necesită doar să cumpărăm unele produse disponibile. Fă parte din poveste – intră și tu pe Învietraditia.ro și alege un produs, fie pentru tine sau pentru cineva drag.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.