Președintele Traian Băsescu a efectuat săptămâna trecută o vizită oficială în Republica Moldova, în care s-a întâlnit cu omologul său și alți înalți oficiali ai statului de peste Prut. Miercuri, preşedintele României s-a întâlnit cu premierul şi preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, primarul Chişinăului, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

 

Şeful statului român a fost întâmpinat de Nicolae Timofti pe Bulevardul din faţa Reşedinţei sale de Stat, cu ceremonial militar, dar şi de două grupuri de manifestanţi. Pe de o parte, unioniştii, care fluturau tricolorul şi scandau „Băsescu!”, „Unire!” şi „România!”, pe de altă parte cei care protestau împotriva prezenţei sale acolo şi a ideii de unire.

Ulterior, Băsescu s-a întâlnit cu premierul Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, precum şi cu liderii partidelor guvernamentale: Vladimir Filat – Partidul Liberal-Democrat, Marian Lupu – Partidul Democrat şi Mihai Ghimpu – Partidul Liberal. Preşedintele Băsescu a depus în cursul după-amiezii o coroană de flori la Monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din centrul Chişinăului, ocazie cu care a făcut o baie de mulţime şi s-a îmbrăţişat cu fraţii de peste Prut.

 

Cetăţenie moldovenească

 

Primarul municipiului Chişinău a avut miercuri convorbiri cu preşedintele Traian Băsescu, iar înainte de acestea a vorbit presei despre posibilitatea de a-i conferi cetăţenia moldovenească acestuia. „Prima dată să ia cetăţenia şi după aia vedem care este formula cea mai potrivită. Ordinea ar fi primar general, apoi preşedinţie. Aşa a fost în România: ministrul Transporturilor, primar general, apoi preşedinte”, a spus Chirtoacă întrebat de jurnalişti dacă Băsescu ar fi potrivit să candideze pentru o funcţie importantă în Republica Moldova.
El a precizat că îl va întreba pe şeful statului român dacă este interesat de obţinerea cetăţeniei având în vedere atmosfera creată de vizita acestuia la Chişinău. „Îi dăm cetăţenia Republicii Moldova şi aşa catalizăm mai repede procesul de integrare europeană (al Republicii Moldova în Uniunea Europeană – n.r.). (…) Eu sunt gata. Jurământul aici se depune, la primărie. Eu sunt gata oricând”, a adăugat Chirtoacă, citat de Unimedia.
După întrevederea cu preşedintele Băsescu, primarul capitalei Republicii Moldova a precizat că i-a propus „cu titlu de glumă, dar cine ştie poate fi şi serios”, ca anul viitor, când sunt alegeri parlamentare în Republica Moldova, să obţină cetăţenia moldovenească şi „să continue munca împreună cu noi”.
Întrebat în calitate de ce ar putea Traian Băsescu să susţină Republica Moldova anul viitor, după ce i se încheie şi cel de-al doilea mandat de preşedinte, Chirtoacă a răspuns: „În calitate de Traian Băsescu, nu mai este nevoie de niciun fel de titlu oficial. Aici, lucrurile sunt clare pentru domnia sa. Sunt convins că ar putea obţine orice poziţie în Republica Moldova, dacă şi-ar dori. (…) Dacă dânsul va dori, la modul serios, nu am nimic împotrivă. La câte cetăţenii au fost date de către România cetăţenilor R. Moldova, prin aceasta am avea o situaţie cum a fost cu Alexandru Ioan Cuza”.

În încheierea vizitei sale, Băsescu a acordat un interviu pentru ProTV Chişinău, în care a declarat: „Poate după ce îmi voi termina mandatul voi cere cetăţenia Republicii Moldova, în semn de respect pentru Republica Moldova şi ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această ţară”.

 

„Cereţi-o şi o vom face!”

 

În cadrul întâlnirii sale cu societatea civilă, o tânără i-a spus preşedintelui Băsescu că i se pare prea mult de aşteptat pentru integrarea Republica Moldova în UE, momentul estimat fiind abia peste 10-15 ani. „Să facem mai întâi unirea şi aşa ne integrăm şi în UE”, a spus aceasta.

Preşedintele Băsescu a răspuns: „Domnişoară, cereţi-o şi o vom face!”, fiind aplaudat de toţi cei prezenţi la întâlnire.

Şeful statului a afirmat la Chişinău că aderarea Republicii Moldova la UE va fi o reîntâlnire a celor două ţări, aşa cum a fost după Marea Unire de la 1918. „UE e locul în care ne vom reîntâlni, unde vom fi din nou împreună, cum am fost după marea Unire. UE este locul în care frontierele dispar, în care toţi circulăm de la unul la celălalt, valorile fiecărui popor sunt valori ale UE, acolo unde de fapt toţi dobândim o nouă identitate, alături de cea originară, cea de cetăţeni europeni”, a mai spus Băsescu.

De altfel, Băsescu şi-a afirmat sprijinul pentru demersul european al Republicii Moldova şi pentru integritatea sa teritorială. Republica Moldova trebuie „să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparţine”, indiferent de aranjamentele din fosta URSS, a declarat acesta într-un interviu acordat postului Europa Liberă înaintea vizitei în Republica Moldova.
Întrebat, în contextul unei noi reuniuni în formatul 5+2 pe tema crizei din Transnistria, de ce negocierile care durează de mulţi nu au ajuns la niciun rezultat, Băsescu a răspuns: „Pentru că cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decât Chişinăul, actorul care trebuie să decidă: nici Federaţia Rusă, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chişinăului asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziţia Republicii Moldova nu este încă acceptată de toate părţile”.

 

Voronin vede fantoma lui Antonescu

 

Preşedintele Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a comparat vizita lui Băsescu cu cea a mareşalului Antonescu. „Vreau să reamintesc: pe 17 iulie 1941, Antonescu a venit pentru prima oară în Moldova, la Bălţi. Credeţi că Băsescu vine dinadins pe această dată sau este o simplă coincidenţă? Când a venit Antonescu, a deschis patru lagăre de concentrare la Bălţi şi la Chişinău. Credeţi că în politică totul este coincidenţă? Fasciştii germani şi români au ocupat teritoriul Moldovei. În acest fel, prin această vizită, Băsescu încearcă să ne demonstreze legătura istorică dintre Moldova şi România, pe care încearcă cu tot dinadinsul în toţi aceşti ani să ne-o insufle”, a declarat Vladimir Voronin în cadrul unei emisiuni de la postul TV7, scrie Unimedia.

Băsescu a răspuns acestor critici: „Mă surprinde, că Vladimir Voronin vorbeşte limba română, s-a născut în România Mare. Oare cum poţi să vorbeşti aşa despre ţara în care te-ai născut? (…) În plus, vizita mea se apropie de sfârşit şi n-am deschis niciun lagăr, n-am organizat niciun pogrom, nicio concentrare de romi sau evrei”.

 

Diana Gabor
sursa foto: Ziua Veche

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.