de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Un scandal șocant s-a declanșat în SUA la nivel înalt din cauza unui personaj pitoresc, transgender american, despre care opinia publică mondială a aflat nu demult că ar fi devenit purtător de cuvînt al armatei ucrainene, un post cu mare greutate la vreme de război. Doar că, pe de-o parte, personajul a început să provoace deranj prin declarații publice belicoase, iar pe de alta, dinspre administrația Biden nu a venit o confirmare oficială legată de statutul respectivului cetățean american.

Nu demult, ziarul Kiev Post a anunțat că Sarah Ashton-Cirillo, o persoană transgender, cetățean american, a devenit purtător de cuvînt al armatei lui Zelenski, informația fiind difuzată și de săptămînalul american Newsweek. Cirillo venise în Ucraina ca reporter de front imediat după invazia rusă.

Doar că nu e clar dacă lucrurile stau chiar așa.
Joi, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a fost presată să spună dacă guvernul american confirmă că Cirillo, fost/ă jurnalist/ă american/ă este într-adevăr purtător de cuvânt al armatei ucrainene, la care Singh a răspuns: ”Nu pot confirma asta”, după cum relatează publicația americnă Breitbart.

Problema e că după intrarea în pîine, Cirillo a început să aibă derapaje comunicaționale.

Apărând pe un fundal cu sigla pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei (TDF) – o ramură a armatei Kievului – Ashton-Cirillo a postat un mesaj video la începutul acestei săptămâni pe rețelele de socializare, declarând că Ucraina va „vâna” presupușii aliați ai Kremlinului.

„Săptămâna viitoare, dinții diavolilor ruși vor scrâșni tot mai tare, iar gurile lor turbate vor spumega cu frenezie incontrolabilă, când lumea va vedea propagandistul favorit al Kremlinului plătind pentru crimele lui. Și această marionetă a lui Putin este doar prima. Propagandiștii criminali de război ai Rusiei vor fi cu toții vânați, iar dreptate se va face”, a avertizat prezumtivul purtător de cuvânt.

Declarații de acest gen au provocat furie în congresul american. Senatorul republican de Ohio J.D. Vance a scris unor oficiali de top ai administrației Biden, cerând Casei Albe să dezvăluie dacă Sarah Ashton-Cirillo are legături cu serviciile de informații americane și dacă e plătită din bani americani.

Într-o scrisoare văzută de Breitbart News către secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin și către directorul Serviciului de Informații Naționale Avril Haines, senatorul J.D. Vance a solicitat orice informații pe care guvernul SUA le are despre fostul jurnalist independent, aparent născut în America, Sarah Ashton-Cirillo – născută Michael John Cirillo – care ar fi devenit purtător de cuvânt al armatei ucrainene la începutul acestui an.

„În ultimele zile, a circulat un videoclip cu o persoană care pretinde că este purtător de cuvânt vorbitor de limba engleză al armatei ucrainene. În videoclip, această persoană, Sarah Ashton-Cirillo, se uită direct în cameră și amenință cu violență fizică pe oricine face „propagandă rusă””, a scris Vance în scrisoarea către oficialii menționați.

Vance spune că există informații că trangenderul este fost agent de informații al SUA, dar și că totul ar fi, de fapt, doar o farsă. ”Dacă da, felicitări pentru umorul de înaltă calitate”, a continuat Vance.

”Este această persoană angajată de armata ucraineană și plătită din fonduri americane? Este acest individ cetățean american? A servit vreodată, în vreun fel, serviciile de informații americane? Avem motive să credem că forțele ucrainene sau serviciile de informații plănuiesc să comită acte de violență împotriva celor care se implică în „propaganda rusă”?” mai întreabă Vance.

În declarații date Breitbart News, senatorul republicani a spus textual:

„Dacă ucrainenii vor să angajeze ciudați pentru a-i amenința pe americani și pe alții doar pentru că își spun părerea, cred că este dreptul lor. Nu ar trebui, însă, să folosească banii noștri din impozite pentru a face asta. Și nu ar trebui să ne prefacem că acesta este un război pentru libertate atunci când presupusul nostru aliat amenință cu violență pe oricine se opune războiului.”

Într-un alt videoclip publicat în această săptămână, aparentul purtător de cuvânt al Ucrainei a declarat că, după ce Ucraina recâștigă terenurile ocupate în prezent de armata rusă, guvernul Zelensky va urmări penal criminalii de război implicați în invazia Moscovei, despre care Ashton-Cirillo a susținut că ar include și „propagandiștii”.

Kremlinul, în replică, a spus că intenționează să ridice la ONU problema lui Ashton-Cirillo și „amenințările” împotriva jurnaliștilor ruși, a Mariei Zakharova și a observatorilor străini, a declarat vineri primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, conform Breitbart.

Trăgînd linie și adunînd, spectacolul este stupefiant: reprezentanții cei mai înalți ai poporului american, membrii Congresului, trebuie să facă adrese oficiale către administrația Biden pentru a afla dacă un cetățean american – care arată ca Zelenski cu perucă blondă, fie-ne îngăduită o mică glumă – este sau nu purtător de cuvînt al armatei unei țări al cărei efort de război e finanțat majoritar de către cetățenii americani.
Only in America, conform unei vorbe vechi.

Citește și: Poprire pe conturile Spitalului Județean Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.