Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Federatia Rusa pentru incalcarea dreptului la educatie al copiilor care studiaza in Transnistria, dupa ce 170 de reclamanti au depus plangere impotriva presiunilor si inchiderii scolilor cu predare in grafia latina. Plangerea a fost depusa in 2004, cand scolile din trei localitati au fost inchise, obligand populatia romana sa depuna eforturi substantiale pentru a le asigura copiilor educatie in limba materna.

Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat vineri, la Strasbourg, Federatia Rusa pentru incalcarea dreptului la educatie a unor cetateni care studiaza in scoli cu predare in grafia latina din Transnistria, regiunea secesionista din estul Republicii Moldova, informeaza Agerpres. Curtea a obligat Rusia sa achite 1,02 milioane de euro reclamantilor – cate 6.000 de euro pentru fiecare din cei 170 de reclamanti – in calitate de prejudicii morale si 50.000 de euro in total pentru prejudicii materiale. Curtea a stabilit si ca Republica Moldova nu se face vinovata de violarea dreptului la educatie in cele trei cauze, expediate in anii 2004 si 2006, potrivit unui comunicat al CEDO.

Sanctiuni pentru Tiraspol

Ministerul Roman al Afacerilor Externe a salutat hotararea pronuntata de CEDO in prin care parinti si elevi din Transnistria au reclamat ca li s-a incalcat dreptul la educatie. Potrivit comunicatului MAE, citat de Agerpres, Curtea a apreciat ca reclamantilor li s-a incalcat dreptul de a asigura copiilor educatie conform propriilor convingeri filozofice, prin actiunile de presiune si intimidare ale autoritatilor transnistrene. Aceste actiuni au culminat in 2004 cu inchiderea celor opt scoli cu grafie latina, care au fost nevoite sa functioneze, ulterior, in conditii dificile si in spatii improprii, neadecvate desfasurarii procesului de instruire.
MAE arata ca decizia CEDO readuce in atentia publica situatia problematica a scolilor cu grafie latina din regiunea transnistreana, in conditiile in care in rastimpul scurs de la evenimentele din 2004 nu au fost consemnate ameliorari semnificative. Consiliul UE a impus in august 2004, cu referire directa la „conceperea si punerea in practica a campaniei de intimidare si inchidere a scolilor cu grafie latina din regiunea Transnistria din Republica Moldova”, sanctiuni la adresa unor oficiali ai regimului de la Tiraspol (prin PC 622/2004/PESC). Aceste sanctiuni au fost prelungite in septembrie 2012, pentru o noua perioada de 12 luni, mai declara MAE.

Directorii cer aplicarea hotararii Curtii

Potrivit Adevarul, directorii a trei licee cu predare in limba romana din stanga Nistrului si reprezentantii Asociatiei Promo-Lex, care monitorizeaza respectarea drepturilor omului in regiunea separatista, cer Guvernului Republicii Moldova si tuturor statelor implicate in medierea conflictului transnistrean sa depuna toate actiunile diplomatice pentru a executa hotararea CEDO din 19 octombrie. Intr-o rezolutie, acestia solicita, in special, „excluderea din asa-numita legislatie regionala a prevederilor ce restrang folosirea grafiei latine pentru functionarea limbii romane in teritoriul de est al Republicii Moldova”, restituirea edificiilor in care au activat Liceul „Evrika” din Rabnita si Liceul „Stefan cel Mare” din Grigoriopol, asigurarea Liceului „Alexandru cel Bun” de la Bender cu o cladire corespunzatoare, anularea oricaror interdictii cu privire la introducerea cartilor, manualelor si altor materiale necesare pentru buna functionare a institutiilor de invatamant cu predare in grafia latina. Totodata, reclamantii cer incetarea campaniilor de intimidare si discriminare, „pe alocuri instrumentate de catre administratia separatista”, asupra celor ce doresc sa invete in limba romana.
Hotnews arata ca plangerea pe care cei 170 de cetateni ai Republicii Moldova, elevi ai scolilor din Rabnita, Tighina si Grigoriopol si parintii acestora, au introdus-o pe rolul Curtii la data de 25 octombrie 2004, invoca incalcarea articolului 2 al Protocolului nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care garanteaza dreptul la educatie, a articolului 8 din Conventie, care protejeaza viata privata si de familie, si a articolului 14 din Conventie, care interzice discriminarea. Prin hotararea sa din 19 octombrie 2012, Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului, reiterand contextul istoric descris in hotararea Ilascu si altii impotriva Republicii Moldova si Federatia Rusa, a constatat, cu majoritate (saisprezece voturi pentru si unul impotriva), incalcarea articolului 2 din Protocolul nr. 1, mai arata sursa citata.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.