În ultimele 12 luni, 27 la sută dintre persoanele intervievate pentru acest barometru mondial al corupţiei afirmă că au fost nevoite să plătească mită pentru a avea acces la unele servicii publice sau unele instituţii.

„Statele trebuie să trateze cu seriozitate vocile care se ridică împotriva corupţiei şi să întreprindă activităţi concrete pentru favorizarea transparenţei şi pentru a incita administraţia să dea socoteală cetăţenilor”, avertizează Huguette Labelle, preşedinta Transparency International, citată într-un comunicat publicat la Berlin, la sediul organizaţiei neguvernamentale.

Ancheta, realizată pe un eşantion format din 114.000 de persoane în 107 ţări, arată şi o criză în ceea ce priveşte încrederea în clasa politică.

În 51 de ţări, partidele politice sunt considerate instituţia cea mai coruptă şi 55 la sută dintre persoanele intervievate cred că acţiunea Guvernului se supune intereselor particulare.

Transparency International recomandă, între altele, oficialilor politici să facă publice declaraţiile lor de avere, precum şi pe cele ale familiilor lor. Organizaţia consideră că formaţiunile politice ar trebui să îşi declare sursele de finanţare şi veniturile pentru a dezvălui potenţialele conflicte de interese.

Cetăţenii privesc cu mai multă severitate acţiunile de combatere a corupţiei liderilor lor decât la începutul crizei financiare din 2008, potrivit aceleiaşi surse. Astfel, 31 la sută dintre ei considerau în urmă cu cinci ani că acţiunea Guvernului lor pentru combaterea corupţiei este eficientă. În prezent doar 22 la sută cred acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.