Cea mai mare tranzacție imobiliară din industrie care a avut loc în cursul acestui an s-a perfectat la Turda. Concernul american Rockefeller a vândut unei familii din Italia aproape 60 de hectare de teren din Turda. Astfel, familia Albarosa va edifica o fabrica printr-o investiție de aproximativ 70 de milioane de euro.

Grupul Rockeffeler își lichidează toate afacerile pe care deține în România. Printre ele se numără și un teren de aproximativ 60 de hectare din Turda care, până de curând, a aparținut companiei Europa Capital, care face parte din concernul americano-japonez The Rockefeller Group International.

Pentru edificarea terenului de 60 de hectare în Turda, grupul american a cooptat un investitor spaniol, Graells & Llonch care s-a retras însă din afacere după ce a investit aproximativ 4 milioane de euro pentru partea de infrastructură. Inițial, se vehicula că pe amplasamentul Parcului industrial Arieș din Turda urmează să se construiască o fabrică de mașini. Însă, odată cu tranzacția imobiliară, afacerea este trecută în stand-by.

Compania care a cumpărat  terenul respectiv se numește Afin Holding și este deținută de familia Albarosa din Italia.

”Situat aproape de centrul țării, Turda este un loc ideal pentru investiții industriale și logistice și așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm acest proiect. Avem în plan începerea imediată a construcției de depozite logistice clasa A, în vedere închirierii, pe o suprafață de 20.000 mp, precum și o extindere de 5.000 mp pentru un chiriaș deja existent. Având în vedere suprafața mare de teren disponibil, căutăm oportunități de dezvoltare, având în derulare discuții cu mai multe părți interesate” a declarat Stefano Albarosa, Partener Afin Holding, într-un comunicat.

Parcul din Turda are deja construită o hală de 10.000 de metri pătrați închiriată către ACS Industries.

Potrivit bilanțului fiscal, firma care administrează parcul industrial, ADMINISTRATOR ARIES PARC TURDA SRL, nu a depus nicio cifră de afaceri, profit, pierderi, datorii sau număr de angajați. Până la perfectarea tranzacției între grupul Rockeffeler și familia Albarosa, compania era administrată de canadianul LESLIE GEORGE JOHN și austriacul HOFFMANN MAXIMILIAN.

Însă, de la sfârșitul lunii trecut, administratorul societății a fost numit STEFANO ALBAROSA.

”asociații aprobă prin prezenta descărcarea de gestiune a Dlui Maximilian Hoffmann și a Dlui George John Leslie din atribuțiile și prerogativele aferente poziției de administratori ai Societății. Se aprobă numirea Dlui STEFANO ALBAROSA, cetățean italian, în Modena, Italia, cu reședința în România, în funcția de administrator unic al Societății, pentru un mandat având o durata nelimitată, începând cu data prezentei. Administratorul va avea puterile și drepturile de reprezentare menționate în actul constitutiv al Societății”, arată documentul publicat în Monitorul Oficial.

Afaceri cu procese penale între un fost ministru PSD și familia Albarosa

În România, afacerile familiei Albarosa sunt conectate la cele ale fostului Ministru al Sănătății PSD, Ion Bazac. Afacerile derulate între Bazac și firmele controlate de familia Albarosa s-au lăsat în Italia și cu un proces penal.

Ion Bazac, și soția acestuia, Camelia, au fost citați în urmă cu mai mulți ani pentru a fi audiați într-un proces de pe rolul Tribunalului Cantu (Italia, n.red.), în care compania Ferrari cerea daune morale de 50.000 euro unei firme de mobilier, cercetată pentru insolvență frauduloasă, potrivit Corriere di Como.

Conform procurorului Giulia Pantano, nu s-ar fi emis un acord de furnizare de mobilier, în valoare de peste 22 milioane Euro, comandat pentru showroomul Ferrari de la București, bunurile fiind plătite de echipă Cavallino Rampante în două tranșe, una în 16 noiembrie și alta în 19 noiembrie 2007. Mobilierul nu a ajuns la destinație nici măcar în ziua în care showroomul a fost inaugurat de președintele Luca Cordero di Montezemolo. Urmărirea penală împotriva firmei a fost începută la plângerea lui Pierpaolo Livio, consilier juridic la Red Force Real Estate Inc, care a dus, de fapt, brandul Ferrari în România. Red Force s-a constituit parte civilă în proces și cerea, în afară de restituirea valorii mobilierului plătit și niciodată livrat, și 50.000 euro daune de imagine. Firma de mobilier era acuzată și de faptul că nu s-a prezentat la primul termen al procesului. În cadrul procesului au fost citați ca martori fostul Ministru al Sănătății, Ion Bazac, și soția lui, Camelia, respectiv proprietarul și CEO al Forza Rossa. Compania Forza Rossa a fost înființată în aprilie 2007 și era deținută de Ion Bazac, cu 47,5 %, Camelia Bazac – 5% și de Central European Finance (Cefin) din Luxemburg, care deținea restul acțiunilor. După numirea la conducerea ministerului Sănătății, Bazac și-a dat demisia din funcția de președinte al Forza Rossa, locul lui fiind preluat de Stefano Albarosa, care este și director executiv al Cefin Holding.

În 2017, Bazac a renunțat la legăturile cu firma Forza Rossa Holding, acum compania fiind controlată de un off-shore cipriot, FORZA ROSSA HOLDING LTD.

În 2005, Bazac a fost audiat de procurorii DNA în dosarul „Sănătatea”, în legătură cu transferul ilegal a cinci miliarde lei către mai multe societăți comerciale intermediare, în cadrul operațiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare unităților spitalicești din țară, conform Mediafax.

Aspectele cercetate penal în acest dosar vizau încheierea unor contracte pentru aparatura medicala, servicii și sedii ale unor case județene de asigurări de sănătate sau spitale, precum și condițiile de plată a unor produse farmaceutice furnizate bolnavilor de către unele firme, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite.

Grupul celui mai bogat om din lume

The Rockefeller Group a fost fondat în 1928 de John D. Rockefeller Jr., fiul lui John Rockefeller – fondatorul Standard Oil. În 1989, corporația japoneza Mitsubishi Estate a devenit acționarul majoritar al companiei. În octombrie 2010, Rockefeller Group International a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Europa Capital. De la lansarea sa, în 1995, Europa Capital a inițiat zece fonduri imobiliare și a realizat peste 130 de tranzacții  care totalizează peste 11,3 miliarde de euro în 20 de țări europene.

John D. Rockefeller (n. 8 iulie 1839 – d. 23 mai 1937) a fost un industriaș și filantrop american. El a fost fondatorul Standard Oil Company, companie care a dominat industria petrolului și a fost primul mare trust de afaceri din SUA.

Standard Oil a început ca un parteneriat în Ohio format de John D. Rockefeller, fratele său, William Rockefeller, Henry Flagler, Jabez Bostwick, chimistul Samuel Andrews și Stephen V. Harkness. În același timp în care kerosenul și benzina au devenit importante, bogăția lui Rockefeller a crescut, el devenind cel mai bogat om din lume și primul american care a avut mai mult de un miliard de dolari. Ajustând averea sa în funcție de inflație, el este adesea considerat ca fiind cea mai bogată persoană din istorie.

Familia Albarosa face afaceri în România din 1995

Afin Holding, deținut de familia Albarosa, investește în România din 1995 și deține mai multe companii în sectoarele automotive, imobiliar și industrial. Divizia sa imobiliară, AIC RE, este dezvoltator de proiecte industriale și logistice, cu un portofoliu de 800.000 mp construiți, închiriați și vânduți către investitori strategici și financiari. Grupul are 500 de persoane în România.

Parcul Arieș

Parcul Industrial Arieş se întinde pe o suprafaţă de 54 de hectare de teren, ceea ce permite, în momentul finalizării totale a proiectului, construcţia a peste 225.000 de metri pătraţi de facilităţi industriale şi logistice. Parcul industrial Arieș se află în proximitatea autostrăzii A3, parte deja finalizată, care leagă Turda de Cluj-Napoca şi aeroportul său internaţional, ambele fiind la o distanţă de 20 de minute de mers cu maşina. La un grad de ocupare complet, din estimările Europa Capital, Parcul Industrial Aries poate genera peste 5.000 de noi locuri de muncă în Turda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.