Victoria Popean, mama fetelor abuzate de Ioan Codreanu, a dezvăluit pentru Gazeta de Cluj că a depus la poliţie, în urmă cu aproximativ trei ani, încă trei plângeri împotriva acestuia. Cele trei plângeri au ca obiect actul sexual cu minor, în formă continuată. Victoria Popean spune că a făcut mai multe demersuri pentru a afla care este stadiul cercetărilor, dar comisarul Raul Calotescu, cel care se ocupă de cele trei dosare, ori a amânat-o, ori a evitat să vorbească cu ea. În acest moment, Victoria Popean nu ştie nimic de soarta dosarelor sau de stadiul cercetărilor.

 

Mama fetelor arată că în scurtă vreme  se împlinesc trei ani de când a depus la poliţie trei plângeri referitoare la act sexual cu un minor, două privind pe cea mai mică dintre ele şi una pentru cea mai mare.  Dosarele au fost plimbate de la un comisar la altul, trecând prin mâinile comisarului Pojar, apoi pe la comisarul Florea, ca să ajungă la comisarul Calotescu. Ea spune că din momentul în care a făcut în presă dezvăluiri despre aceste dosare, poliţia a refuzat să îi mai dea orice informaţie referitoare la stadiul cercetărilor. “Nu mai îmi dau niciun detaliu. Ultima dată când am fost la comisarul Calotescu, mi-a reproşat că vorbesc cu ziariştii despre acest subiect. Mi-a promis că mă sună în aceeaşi seară, dar nu m-a mai sunat niciodată”, spune mama celor două fete.  Ea se arată hotărâtă să meargă mai departe cu sesizările, dacă în scurt timp nu va primi nicio informaţie cu privire la situaţia cercetărilor.

Viorica Popean ne-a mai spus că cea mai mică dintre fete a fost dusă pentru audieri la poliţie până acum de nenumărate ori, pentru acelaşi dosar. Minora a fost interogată de mai multe ori, de toţi cei trei comisari care s-au ocupat de caz.  Mama precizează că stresul pentru copil este foarte mare de fiecare dată, că fata vine tulburată de interogatorii, de întrebările care o întorc mereu la aceeaşi poveste. Ea a povestit că deşi este însoţită de un reprezentat de la Protecţia Copilului,  acesta nu s-a opus niciodată acestor interogatorii repetate. Victoria Popean a mai dezvăluit că încă două dosare de la Secţia II au ajuns de curând la parchet. Acestea au ca obiect cercetarea referitor la acuzaţia de instigare la mărturie mincinoasă pe care Victoria Popeanu o aduce lui Ioan Codreanu, omul de afaceri clujean care i-a abuzat sexual cele două fete minore, precum şi acuzaţia de mărturie mincinoasă formulată împotriva lui Carmen Moldovan, unul dintre martorii propuşi de apărarea lui Ioan Codreanu şi acceptat de magistraţii Curţii de Apel Cluj. Mama celor două fete spune că Moldovan Carmen a minţit atunci când a spus în faţa instanţei că flagrantul în care a fost surprins Ioan Codrean a fost o înscenare pe care ea, mama, ar fi pus-o la cale pentru a obţine bani de la omul de afaceri.  Aşa cum reiese din raportul unui detectiv particular angajat de Victoria Popean Carmen Moldovan este o prostituată, care a fost întreţinută, pe când era la liceu, de Ioan Codreanu.

 

Ioan Codreanu, condamnat pentru act sexual cu un minor

În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat, în oglindă, motivările sentinţelor Judecătoriei Cluj-Napoca, respectiv a Curţii de Apel Cluj din procesul în care a fost judecat Codreanu Ioan pentru infracţiunea de act sexual cu un minor. Pe 25 iunie 2013, Judecătoria Cluj a dat sentinţa finală în procesul în care era judecat Codreanu Ioan pentru infracţiunea de act sexual cu  un minor, mai precis, acesta, în plină zi, în jurul orei 11.00, în timp ce se afla într-o parcare situată din Cluj-Napoca, a întreţinut un act oral cu minora C. A-M în autoturism, după care i-a dat suma de 200 de lei drept plată. Pentru această faptă, prima instanţă l-a condamnat la pedeapsa cu 5 ani de închisoare cu executare.

În motivarea Judecătoriei se arată că Ioan Codreanu a profitat de vulnerabilitatea unui copil, într-un moment în care familia sa trecea printr-o situaţie grea:  mama tocmai se despărţise de tatăl alcoolic şi încerca să facă faţă noii situaţii, nefiind suficient de atentă, pentru o vreme, la cei trei copii ai săi. În această situaţie, sumele consistente de bani primite de la “nenea Ioan” îi dădeau lui C. A-M o stare de aparentă independenţă  faţă de familia care trecea prin greutăţi, dar o făceau să depindă de cel care plătea. Ca urmare, instanţa  a obligat inculpatul la plata sumei de 25.000 euro reprezentând daune morale pentru partea vătămată, şi 10.000 de euro daune morale pentru partea civilă Cândea (actual Popean) Victoria, mama victimei.

 

Instanţa de apel l-a făcut scăpat

Pe 9 ianuarie 2014, magistraţii Curţii de Apel Cluj au redus pedeapsa primită de Ioan Codreanu de la 5 ani cu executare, la numai doi ani cu suspendare condiţionată. Judecătorii au micşorat şi despăgubirile pe care inculpatul trebuie să le achite familiei victimelor, de la 35.000 de euro la 5.000 de euro. Atât victima, cât şi mama, ca reprezentat legal, au plătit câte 5.000 de lei cheltuieli de judecată.

 

Argumentele pentru reducerea pedepsei lui Codreanu

Referitor la aspectul individualizării pedepsei, completul Curţii de Apel a considerat că pedeapsa aplicată de instanţa de fond a fost prea aspră, deşi consideră că fapta lui Codreanu prezintă pericol social ridicat.

”Potrivit art. 52 C.pen., pedeapsa este o măsură de constrângere dar şi un mijloc de reeducare al condamnatului, scopul acesteia fiind prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni. Pe de altă parte, executarea pedepsei nu trebuie să cauzeze suferinţă fizică şi nici să înjosească persoana condamnatului”, a arătat instanţa în motivarea sentinţei finale. ”Vor fi avute în vedere atât limitele de pedeapsă prevăzute de dispoziţiile art. 198 C.pen., gradul de pericol social care este unul ridicat prin prisma modalităţii de comitere a faptei şi a împrejurărilor în care s-a comis, dar şi aspectele ce ţin de persoana inculpatului respectiv vârsta acestuia de 67 de ani, faptul că este căsătorit şi face parte dintr-o familie organizată, că nu are antecedente penale iar actele medicale existente la dosarul cauzei confirmă existenţa unor afecţiuni grave pe care le are inculpatul.

De asemenea, deşi inculpatul a manifestat constant o atitudine de nerecunoaştere a faptei pe tot parcursul procesului penal în dezacord cu materialul probator administrat în cauză, Curtea apreciază că, raportat la lipsa antecedentelor penale, la faptul că, până la data comiterii faptei inculpatul a fost bine integrat în familie şi societate, se justifică reţinerea circumstanţei atenuante reglementate de prevederile art. 74 lit. a C.pen, cu consecinţa reducerii pedepsei în conformitate cu prevederile art. 76 lit. c C.pen.”, se precizează în continuare în motivarea sentinţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.