Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy şi Le Huu Minh Tuan au fost condamnaţi pentru că au „produs şi difuzat materiale şi informaţii în sprijinul opoziţiei faţă de stat”. Foto: Profimedia Images

Un tribunal din Vietnam a condamnat la închisoare 3 jurnaliști freelance, cunoscuți pentru luările de poziție critice la adresa Guvernului.

Potrivit autorităților judiciare, cei trei bărbați au primit pedepse cuprinse între 11 și 15 ani, fiind găsiți vinovați de propagandă împotriva statului.

Ministerul Vietnamez al Securității Publice mai indică faptul că jurnaliștii au „produs şi difuzat materiale şi informaţii în sprijinul opoziţiei faţă de stat”, în urma unui proces care s-a desfăşurat în oraşul Ho Chi Minh şi care a durat doar o zi.

Articolele scrise de cei trei au urmărit „distorsionarea şi defăimarea administraţiei populare şi violarea intereselor Partidului Comunist din Vietnam şi ale statului”, precizează ministerul citat, care mai subliniază că este vorba de „activităţi deosebit de periculoase care dacă nu sunt oprite pot afecta securitatea naţională”.

Amnesty International a remarcat ca reacţie la sentinţele anunţate că „severitatea acestora arată cât de departe au mers cenzorii din Vietnam, până şi după propriile standarde profund represive”.

În pofida amplelor reforme economice şi a unei tot mai mari deschideri faţă de schimbările sociale, Partidul Comunist la putere în Vietnam menţine o cenzură strictă asupra media şi nu tolerează criticile.

Partidul conducător şi-a intensificat campania antidisidenţă în perspectiva congresului cincinal prevăzut să aibă loc mai târziu în ianuarie, notează Reuters, citat de Digi24.

Citește și Aproape 400 de jurnaliști închiși în 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here