O personalitate fascinantă a culturii internaţionale, Mario Vargas Llosa primeşte recunoaşterea carierei sale intelectuale impresionante şi la Cluj, prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Llosa, laureat al premiului Nobel în 2010, participă la o serie de evenimente dedicate lui timp de trei zile la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a treia vizită a sa în România.

Şirul de evenimente dedicate lui Mario Vargas Llosa începe la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Instituţia de cultură prezintă în data de 19 mai 2013, la ora 19.00, în Sala mare de spectacole, spectacolul-eveniment „O mie şi una de nopţi”, în regia Andreei Iacob. Evenimentul se va bucura de prezenţa în sală a autorului, scriitorul Mario Vargas Llosa. De altfel, în urmă cu doi ani, Llosa l-a jucat pe sultanul Shahryar din piesa de teatru adaptată chiar de scriitor după cunoscuta antologie de poveşti. Scriitorul a fost ovaţionat în picioare pentru interpretarea sa pe scena teatrului din Ciudad de Mexico, iar piesa a fost pusă în scenă chiar de către verişorul său. În vârstă de 77 de ani, autorul peruan şi-a făcut debutul pe scenă în urmă cu câţiva ani şi de atunci a apărut în mai multe piese.

 

DHC pentru un laureat Nobel

 

În data de 20 mai 2013, scriitorul va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, iar după-amiaza va vizita oraşul. La ceremonia de la UBB vor participa, de asemenea, ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti, Jose Antonio Arrospide del Busto, şi directorul Institutului Cervantes din Capitală, Juan Carlos Vidal. Ceremonia de decernare a titlului se va desfăşura în Aula Magna şi va fi deschisă de rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, a precizat decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr Corin Braga.

Laudatio va fi rostit de decanul Facultăţii de Litere, instituţie care a propus conferirea titlului. Profesorul Corin Braga a arătat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în 2008 publicaţiile “Foreign Policy” şi “Prospect” l-au clasat pe Mario Vargas Llosa printre primii 20 cei mai influenţi intelectuali din lume. Discursul de recepţie al prestigiosului laureat Nobel este aşteptat cu interes de reprezentanţii mediului academic clujean.

Marţi, 21 mai 2013, Mario Vargas Llosa va participa, la Facultatea de Litere, la discuţii libere moderate de Gabriel Liiceanu despre ultimele sale volume traduse în limba română. La aceste discuţii publicul va putea pune întrebări, iar scriitorul va da autografe.

Cei doi scriitori vor fi pentru a doua oară faţă în faţă, deoarece au mai purtat o astfel de discuţie în 2005. Filosoful Gabriel Liiceanu a publicat dialogul său cu Mario Vargas Llosa purtat la Romexpo în timpul acestei vizite, în volumul apărut la Humanitas, Chipuri ale răului în lumea de astăzi.

 

A treia oară în România

 

Llosa a scris şi despre România. Ȋn 1995 şi-a lansat în România volumul autobiografic Peştele în apă, carte scrisă imediat după ce acesta a pierdut în faţa lui Alberto Fujimori alegerile prezidenţiale din Peru. La numai şase zile după plecarea din Bucureşti, după vizita sa din 1995, Llosa publica în cotidianul “El Pais”, din Spania, un editorial intitulat „Casa lui Ceauşescu“, în care critica megalomania lui Ceauşescu în ceea ce priveşte Casa Poporului, precum şi xenofobia din ţara noastră. Una dintre concluziile editorialului era: “pe Ceauşeşti i-au mâncat viermii, dar poporului român îi vor trebui timp, muncă şi imaginaţie pentru a se debarasa de moştenirea pe care această pereche i-a lăsat-o”. A plecat totuşi nedumerit, pentru că nu îşi putea imagina cum de un personaj ca Iliescu a reuşit să devină preşedinte.
În 2005, Mario Vargas Llosa a venit pentru a doua oară România. El a participat la lansarea a două dintre romanele sale şi a vernisat o expoziţie de fotografii realizate de fiica sa, Morgana. Uniunea Scriitorilor i-a decernat Premiul „Ovidius 2005” pentru „valoarea operei literare şi contribuţia la afirmarea libertăţii de expresie şi a toleranţei interetnice”.
BIOGRAFIE

 

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui e mort şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 şi 1952, a urmat cursurile unei şcoli militare din Lima – experienţa descrisă în primul roman, „Oraşul şi câinii” (1963).

În 1955 s-a căsătorit cu o mătuşă, provocând mare scandal în familie, şi a divorţat de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se căsătorească cu verişoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi ziarist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa.

Scriitorul este tradus în limba română din 1970. Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Mario Vargas Llosa se numără: „Oraşul şi câinii”, „Conversaţie la catedrală”, „Casa Verde”, „Pantaleon şi vizitatoarele”, „Mătuşa Julia şi condeierul”, „Războiul sfârşitului lumii”, „Istoria lui Mayta”, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, „Povestaşul”, „Elogiu mamei vitrege”, „Lituma în Anzi”, „Peştele în apă”, „Caietele lui Don Rigoberto”, „Paradisul de după colţ”, „Rătăcirile fetei nesăbuite”.

În 2010, Comitetul Nobel a decis să îi acorde lui Llosa premiul pentru literatură, pentru „cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său”.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.