Tribunalul Cluj a decis că autoarea unei crime care îngrozit o țară întreagă, Carmen Șatran, să nu fie eliberată condiționat. Decizia arată că ea ar mai putea formulat o cerere de eliberare abia la începutul anului viitor.

Potrivit Judecătoriei Gherla, care inițial a admis cererea, femeia „a avut o comportare regulamentară şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. A fost receptivă la activităţile cultural-educative, participând la 334 de programe sau activităţi şi s-a încadrat în program. Pentru rezultate bune a fost recompensată de 68 de ori. Faţă de personalul din penitenciar şi faţǎ de colegi a manifestat respect”.

Pe de altă parte, judecătorii de la Tribunalul au decis să o mai țină la închisoare pe Carmen Șatran.

„Petenta condamnată a executat fracţia obligatorie prevăzută de lege, necesară pentru liberarea condiţionată, respectiv un număr de 5.710 zile din totalul de 7.183 zile închisoare, din care fracţia obligatorie reprezintă 5.387 zile, cu menţiunea că, din totalul zilelor câştigate în cuantum de 5.710 zile închisoare, un număr de 987 sunt considerate câştigate nu urmare a executării efective, ci ca măsură compensatorie pentru executarea în condiţii necorespunzătoare a pedepsei respectiv a activităţilor lucrative desfăşurate pe parcursul executării pedepsei”, se arată în sentința Tribunalului Cluj, care este definitivă.

Judecătorii au mai arătat că exigența cu care trebuie verificată condiția existenței dovezilor temeinice de îndreptare cazul lui Carmen Șatran trebuie să fie proporțională cu gravitatea faptei comise care „în acest caz este deosebit de ridicată, fiind resimţită în cadrul societăţii, la momentul imediat următor comiterii acesteia, în contextul mediatizării faptei, ca fiind şocantă”.

„Din această perspectivă, faţă de datele cuprinse în caracterizarea ataşată procesului verbal al comisiei de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Gherla, se poate deduce în fapt o lipsă a unor eforturi reale de implicare a condamnatei în sensul îndreptării sale, respectiv a furnizării unor dovezi evidente şi temeinice de îndreptare în contextul în care participarea condamnatei la programele și activităţile de educație a fost finalizată, în mare parte, fără credite, deşi cel mai probabil intimata dispune la nivel personal de resorturile necesare, în context volitiv, de implicare reală cu rezultate pe măsură în respectivele programe derulate”, se mai arată în sentința Tribunalului Cluj, prin care s-a decis că următoarea cerere de eliberare condiționată să nu poată fi formulată mai devreme de 2 ianuarie 2023.

Ea a stat 12 ani la închisoare, din condamnarea de 18 ani. În penitenciar s-a căsătorit

În 2009, Carmen Bejan l-a ucis şi tranşat pe Trifu Schrott, un bărbat cu care urma să întreţină relaţii sexuale, contra unei sume de bani, într-un cămin studenţesc al Facultăţii de Medicină din Timişoara. Bejan a fost ajutată de prietenul ei de atunci, Sergiu Florea. Împreună, cei doi au cumpărat un geamantan în care au băgat trupul bărbatului ucis şi urma să îl arunce. Geamantanul a fost pus în portbagajul unei maşini cu care urma să fie transportat, acolo fiind găsit de poliţişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.