Stresul. Un cuvânt care ar putea, cu ușurință, să intre în cartea recordurilor pentru cel mai des folosit cuvânt pe zi. Însă nu doar că se folosește excesiv, dar stresul se și simte foarte puternic. Mai ales în ziua de astăzi.

Fiecare om aleargă după obiective și îndeplinirea taskurilor zilnice: să iasă totul perfect, să fie lucrurile gata la timp, să facă un număr cât mai mare de activități pentru că altfel nu pare o zi productivă. Aceste credințe, învățate de la persoanele de referință din jurul nostru, ne sunt modele zilnice celor mai mulți dintre noi. Dar ele vin cu costuri emoționale uneori greu de suportat. Iar stresul este unul dintre acestea.

Pentru că această emoție se simte greu și apăsător, oamenii încearcă să o gestioneze prin diferite mijloace. Unele sănătoase, altele nu, însă pentru toți scopul este același: să se liniștească.

4 mecanisme de coping pentru stres alese cel mai des

Mecanismele de coping reprezintă modalități prin care oamenii fac față stresului și presiunilor din viața lor. Există foarte multe opțiuni despre care poți să citești aici. Ele pot varia de la o persoană la alta.

·        Respirația abdominală – Exercițiile de respirație abdominală sunt printre cele mai ușoare modalități de a face față stresului sau oricărei emoții negative. Acest tip de respirație este mai profund decât respirația din piept, ceea ce face loc unei cantități mai mari de oxigen să intre în organism. Întâmplându-se acest lucru, în mod evident ajunge un volum mai mare de oxigen în sânge, lucru care activează sistemul parasimpatic. Consecința care vine la pachet este o stare de relaxare, de liniștire a întregului organism. Așadar, este o soluție rapidă și cu rezultate garantate în combaterea stresului.

·        Exercițiile fizice – O altă opțiune tot mai des folosită este sportul. Practicarea exercițiilor fizice eliberează o cantitate mare de endorfine, hormoni care luptă împotriva stresului. Astfel că prin sport reducem stresul, devenim mai rezilienți în fața provocărilor, dar ne alegem și cu o stare de bine și mai multă energie.

·        Fumatul – O soluție pe care mulți oameni o au la îndemână este fumatul. Dacă acum ceva ani nu se puteau folosi decât țigări clasice, în ziua de astăzi fumatul s-a adaptat la condiții moderne. Fie țigări electronice, fie aparate de vapat sau chiar narghilele sunt folosite acum pentru reducerea stresului. În ultimii ani, narghileaua a devenit destul de populară și a ajuns să fie alegerea oamenilor nu doar atunci când sunt stresați, dar și când ies la o terasă cu prietenii – gama de narghilele de pe piață a făcut ca acest obicei, sau mecanism de coping, să fie la îndemâna tuturor, deoarece sunt produse cu arome foarte variate. Se găsesc ușor, atât la cafenele, cât și pe site-uri precum tuburiaparate.ro, și tocmai de aceea încep să devină printre soluțiile preferate de coping cu stresul pe care oamenii le aleg.

·        Mindfulness – Stresul apare pentru că ne gândim foarte mult la prezent sau la viitor. Dar tot mai puțini dintre noi învățăm să acordăm atenție prezentului. Mindfulness-ul ajută în acest sens. Este o practică ce te ajută să devii mai conștient de momentul prezent. Exercițiile de mindfulness te fac să fii atent la tine, la locul în care stai, la ceea ce te înconjoară. Practic, atenția este furată de pe ceea ce te îngrijorează, la nivel de gânduri, task-uri etc. și este pusă pe cu totul altceva. Dacă nu mai acorzi atenție îngrijorărilor, stresul dispare.

În concluzie, avem cum să-i venim stresului de hac. Există modalități diverse care se potrivesc tuturor. Important este să ne documentăm despre aceste opțiuni și să facem alegeri informate. 

sursa foto: freepik.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.