Turismul influenteaza numeroase sectoare ale activitatii comerciale – unitati de cazare, transport, comertul cu amanuntul, activitatile de divertisment, culturale si creeaza oportunitati de crestere economica si de noi locuri de munca în toate mediile si zonele tarii. Luând în considerare potentialul existent în fiecare regiune si dinamica crescânda a cererii clientilor, consideram justificata identificarea turismului ca una dintre prioritatile de dezvoltare la nivel national si sprijinirea sa cu fonduri comunitare.

Fiecare program operational prezinta o axa cu privire la turism care raspunde unei nevoi reale, de exemplu masurile axei 5 a Programul Operational Regional (POR) prin care se pot accesa fonduri în vederea reabilitarii infrastructurii zonelor turistice, valorificarii patrimoniului national si includerii acestuia în circuitul turistic si promovarea acestor activitati în scopul atragerii turistilor. Aceste masuri se adreseaza atât sferei private cât si autoritatilor publice si societatii civile,  în general solicitantilor interesati în investitii în spatiul urban. Complementara Axei 5 POR este Axa 3 a Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cea care vizeaza calitatea vietii în zonele rurale si diversificarea economiei rurale si care, prin masura 313 – Încurajarea activitatilor turistice, încurajeaza investitiile în activitati turistice ce se desfasoara în spatiul rural.

Având în vedere ca în articolul trecut am prezentat masura 313 a PNDR,  am ales ca subiect al acestui articol masura 5.2 din POR – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice pentru a oferi informatii privind investitii turistice ce se pot derula în spatiul urban si unele exceptii ale spatiului rural. Astfel, potentialul turistic vizat de aceasta masura este localizat în mediul urban, statiunile balneare si balneo-climaterice, indiferent daca sunt localizate în mediul rural sau urban, si în mediul rural, cu conditia ca proiectele ce se doresc a fi implementate sa aiba o valoare mai mare de 1.500.000 euro.

Ajutoare diferentiate

În functie de tipul solicitantului si regiunea din care face parte, intensitatea maxima a ajutorului de stat regional este diferita. Pentru Autoritatile Administratiei Publice Locale, parteneriatele constituite de ele si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, intensitatea maxima a ajutorului, mai exact procentul maxim calculat la valoarea eligibila a proiectului, este de 50%  pentru regiunile de dezvoltare, mai putin Bucuresti-Ilfov unde este de 40%.  Întreprinderile mijlocii beneficiaza de o intensitate maxima a sprijinului de pâna la 60%, respectiv 50% pentru cele din regiunea Bucuresti-Ilfov, iar întreprinderile mici si microîntreprinderile de 70%, respectiv 60% pentru cele din regiunea Bucuresti-Ilfov. Ca si criteriu de eligibilitate important pentru solicitantii din categoria IMM-urilor mentionam dovada desfasurarii unei activitati în domeniul turismului de cel putin un an de zile la data depunerii cererii de finantare.

Criterii de eligibilitate

Din punct de vedere al eligibilitatii proiectelor, mentionam urmatoarele criterii: proiectul se încadreaza în categoriile de operatiuni ale masurii 5.2; respecta legislatia în domeniul egalitatii de sanse, protectiei mediului, eficientei energetice si achizitiilor publice; activitatiile propuse spre finantare nu au fost finantate din fonduri comunitare în ultimii cinci ani si nu beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare; durata de implementare a proiectului nu depaseste data de 31.07.2015; obiectivul propus spre finantare sa fie inclus total sau partial în circuitul public. Valoarea totala a proiectului propus spre finantare trebuie sa se încadreze între minim 200.000 euro si maxim 25.000.000 euro, cu exceptia proiectelor de modernizare si/ sau extindere structuri de cazare, pentru care valoarea proiectelor este cuprinsa între minim 200.000 euro si maxim 5.000.000 euro. Este important de mentionat ca valoarea totala a proiectului reprezinta suma cheltuielilor eligibile si neeligibile inclusiv TVA aferenta.

Operatiunile masurii 5.2 sunt axate pe dezvoltarea turismului bazat pe resursele turistice naturale, valorificarea si dezvoltarea turismului montan si balnear, modernizarea si extinderea structurilor de cazare si a utilitatilor conexe precum si pe crearea, modernizarea si/ sau extinderea infrastructurii turistice de agrement si a utilitatilor conexe acestora. Acestea ofera o serie de activitati eligibile atât pentru solicitantii din sfera publica cât si din cea privata. Activitatile privind infrastructura de turism de utilitate publica, activitati pentru care nu pot aplica solicitantii de tipul întreprinderilor mici si mijlocii, vizeaza infrastructura rutiera, inclusiv utilitatile din corpul drumului, strazile din statiunile balneare, climaterice si balneo-climaterice, retelele de utilitati din corpul strazii, punctele de observare, filmare si/ sau fotografiere, caile de acces la principalele obiective turistice naturale, refugiile montane, marcarea si informarea turistica, serviciul SALVAMONT, traseele de cura pe teren, parcuri-gradina, piste de cicloturism. Privind infrastructura de turism publica si privata, activitatile eligibile vizeaza actiuni de creere, construire,  extindere, modernizare, dotare si/ sau amenajare în functie de necesitatiile prezentate de infrastructura. Obiectele acestor actiuni pot fi reteaua de captare si/ sau transport a izvoarelor minerale si saline cu potential terapeutic, bazele de tratament din statiunile mentionate, la care se adauga salinele terapeutice, obiectivele turistice naturale (pesteri, mine, lacuri), platformele de campare, piscine, stranduri, bazine de kinetoterapie, terenuri de mini-golf, tenis, paint-ball, echitatie, caile ferate cu ecartament îngust, porturile turistice, pârtiile de schi si ale altor sporturi de iarna, sporturile nautice si pescuitul sportiv.  

În mod intentionat nu am inclus în enumerare structurile de cazare si utilitatile conexe, investitiile în astfel de obiective prezentând o serie de specificitati. Astfel, structurile de cazare eligibile pentru finantare sunt: hoteluri, moteluri, pensiuni turistice, campinguri, cabane, hoteluri pentru tineret, structuri de cazare pe vapoare/ pontoane, iar cele neeligibile sunt structurile de tipul apartamentelor sau camerelor de închiriat în locuinte familiale sau în cladiri cu alta destinatie, pensiunile agro-turistice, unitatile de alimentatie publica cum sunt restaurantele, barurile, discotecile si cazinourile situate în afara spatiilor de cazare. Actiunile ce se pot întreprinde pot fi exclusiv de modernizare, extindere, reabilitare si/ sau dotare. Dupa cum mentionam mai sus, valoarea totala a acestui tip de proiect este cuprinsa între minim 200.000 euro si 5.000.000 euro.

Cheltuieli eligibile

Important de mentionat este faptul ca, lista activitatilor eligibile de mai sus este orientativa, fiind considerate eligibile si alte activitati, cu conditia ca solicitantul sa justifice necesitatea derularii lor în scopul implementarii în conditii optime a proiectului. De asemenea, solicitantii trebuie sa cunoasca si sa considere faptul ca eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati. Lista cheltuielilor eligibile urmeaza sa fie aprobata prin ordin al ministrului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice si Locuintelor, în acest moment exitând doar o lista a categoriilor de cheltuieli eligibile si neeligibile. Categoria cheltuielilor eligibile cuprinde amenajarea terenului, asigurarea utilitatilor necesare obiectivului, proiectare si asistenta tehnica, investitii, cele aferente pentru implementarea proiectului si alte categorii, iar cele neeligibile taxa pe valoarea adaugata, dobânda si alte comisioane aferente creditelor, achizitia de echipament second-hand, exploatarea obiectivelor de investitii si altele. În cadrul POR, contributia în natura nu este eligibila.  Pentru acest domeniu de interventie se aplica metoda cererii deschise de proiecte cu depunere continua, ceea ce înseamna ca dupa lansarea oficiala a domeniului se vor primi în mod continuu cereri de finantare pâna la contractarea integrala a fondurilor publice alocate prin POR.

Dan Apostol – Asociat la firma de consultanta MURESAN DRAGOS APOSTOL srl – Partenera RGIC Consultanta SRL – Bucuresti. Pentru detalii va puteti adresa la sediul firmei din Cluj-Napoca, Str. Decebal nr.69, la telefon 0722.362.726 sau prin e-mail, la adresa: office@mmda.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.