Patru români au fost spitalizați cu febră tifoidă într-un spital din București, o boală care nu a fost întâlnită de mulți ani în România ca transmitere autohtonă.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, Simin Aysel Florescu, a declarat vineri că s-a înregistrat deja al patrulea caz de febră tifoidă la spital, toți pacienții fiind români care nu s-au vaccinat, trei dintre aceștia revenind din călătorii efectuate în Congo.

Febra tifoidă este o boală contagioasă severă, răspândită în mai toate țările exotice, cu climă caldă. Este o afecțiune acută ce apare în urma contactării bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi, prin ingerarea de alimente sau apă contaminate. Specialiștii spun că Salmonella paratyphi provoacă forma severă a bolii.

„Iată începem să ne întâlnim din ce în ce mai mult la călătorii români care vin din Africa. Avem deja al patrulea caz de febră tifoidă în spital care este achiziționată de undeva… ultimul din Pakistan, parcă și cele trei precedente din Congo. Toți sunt români care au călătorit pe acolo și care nu s-au vaccinat”, a afirmat medicul la conferința Vaccinarea, o șansă pentru sănătate și viață, organizată de Academia de Științe Medicale, citată de Agerpres.

Împotriva febrei tifoide există vaccinuri cu rol protector care variază între 50 – 80%, și care se administrează cu cel puțin o săptămână înainte de potențiala expunere.

Simin Aysel Florescu a spus că joi a fost diagnosticat și un caz de tuse convulsivă la un copil. „Bolile tropicale nu mai sunt doar la tropice. (…) În afară de cazurile de import, începem să ne confruntăm cu cazuri de boli tropicale cu transmitere în zone temperate. Scăderea ratei de acoperire vaccinală națională ne poate pune în pericol și pentru bolile tradițional vaccinabile, cum ar fi poliomielita. Faptul că putem primi poliomielită de la vecinii noștri din Ucraina, dar și de la refugiați și migrații din Africa sau din Asia, unde există rate în creștere de poliomielită din cauza scăderii acoperirii vaccinale. Dacă și noi ne scădem acoperirea, o să avem și noi. (…) Chiar ieri s-a diagnosticat un caz de tuse convulsivă la un copil de la noi”, a susținut medicul.

Potrivit acesteia, modificările climatice afectează bolile infecțioase. „Vedem că 58% din bolile infecțioase sunt agravate de către aceste modificări climatice și practic 10% din cele agravate sunt cele care nu se raportează în aceste sisteme obligatorii. Este posibil să avem de-a face cu niște mici surse de epidemii viitoare”, a arătat managerul spitalului „Victor Babeș.

Bacilul tific este o bacterie care infectează numai omul, în timp ce speciile de Salmonella, responsabile de febra paratifoidă sau de febrele enterice, afectează atât omul cât și animalele domestice.

Cazurile severe se caracterizează prin febră debutată treptat, cefalee, stare alterată de conștientizare, anorexie și insomnie. Constipația este mai frecventă decât diareea la adulți și la copiii mai mari. Fără tratament, boala progresează cu febră persistentă ridicată (39-40C), bradicardie, hepatosplenomegalie, simptome digestive și uneori pneumonie. În a treia săptămână, în absența tratamentului, pot apărea complicații, dintre care unele pot fi fatale (perforații digestive, peritonită, hemoragii). Aproximativ 2-5% din bolnavi devin purtători cronici, la care bacteria persistă în tractul biliar după dispariția simptomelor clinice. Purtătorii cronici au un rol epidemiologic important în menținerea circulației bacteriei.

Vaccinarea antifebră tifoidă nu este obligatorie pentru călători, totuși este recomandată când sunt vizitate zone în care infecția este endemică, mai ales când se călătorește în localități mici, în arii rurale aflate în afara rutelor turistice, unde alimentele și apa ar putea fi contaminate. Fructele de mare din ape contaminate reprezintă o importantă sursă de infecție. Muștele pot contamina alimentele și acestea pot să devină infectante. Poluarea surselor de apă ar putea să fie sursă de epidemii de febră tifoidă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.