Politicienii români vor folosi folosi fotbalul ca arma electorala în campaniile din acest an. Brandul „U” Cluj este afectat de lupta politica. Emil Boc si Marius Nicoara se lupta pentru galeria „sepcilor rosii”

Campania electorala din aceasta vara va fi una în care partidele vor scoate „artileria grea” pentru a pune mâna pe puterea absoluta. Pe lânga campanii electorale agresive, bazate pe promovarea candidatului prin metode clasice, afise, pliante, dezbateri, în anul acesta partidele vor încerca sa foloseasca si sportul ca arma electorala. În momentul de fata Clujul e împarti în doua tabere, din punct de vedere al preferintelor fotbalistice. Prima este gruparea de suporteri ai clubului „U” Cluj, iar ce-a de-a doua este compusa din fanii echipei de fotbal CFR 1907.  Partidul care va reusi sa-si aduca de partea sa cel putin una din galeriile celor doua formatii va avea cel mai mult de câstigat. Singura problema este ca unele partide se folosesc într-un mod nejustificat de sport, folosindu-se de brandurile celor doua echipe pentru a-si asigura voturile din viitoare campanie elcetorala. Candidatii cu cele mai mari sanse la un viitor post de primar în municipiul Cluj-Napoca, Emil Boc si  Marius Nicoara au fost vazuti de mai multe ori în mijlocul galeriei Universitatii Cluj. Problema este ca politicienii clujeni se folosesc de brandul Universitatii pentru a adauga un plus visteriei cu sufragii.

Fotbal electoral

Fotbalul este unul din subiecte la care românii devin foarte sensibili. Sportul rege a reusit sa acapareze atentia tuturor, din toate câmpurile sociale. Nici politicul nu este mai putin afectat de „febra” fotbalului, politicenii români luând în calcul pentru stabilirea datei alegerilor locale Campionatul European de Fotbal. Totusi, problemele apar atunci când politicul îsi „vâra coada”, nejustificat,  în acest domeniu. În momentul de fata brandul „U” Cluj, unul dintre cele mai iubite simboluri clujene, care tinde sa cada sub umbrela politicului, politicienii apelând tot mai mult la acest simbol, în principal din dorinta de a acapara voturile electoratului.  În momentul de fata, atât PNL cât si PD se lupta pentru a obtine voturile galeriei universitare, atât Emil Boc cât si Marius Nicoara fiind vazuti în mijlocul galeriei „sepcilor rosii”. Daca Emil Boc s-a multumit sa asiste la meciurile celor de la „U”, fara sa faca prea mare zarva, Marius Nicoara a facut galerie, la propriu, echipei universitare fiind vazut în nenumarate rânduri cu obiecte specifice galeriilor.  

Stadion sau promovare

Batalia pentru voturile galeriei „U” Cluj se poarta între Emil Boc si Marius Nicoara. Ambii au proiecte pe agenda proprie care sa-i apropie de galeria universitara. În momentul de fata, situatia echipei fanion a este una extrem de delicata. „U” Cluj se situeaza pe o pozitie dezonoranta, clasându-se pe ultimul loc în prima liga a fotbalului românesc. De la promovarea în primul esalon, proprietarul echipei, Consiliul Local Cluj-Napoca prin vocea primarului Emil Boc a anuntat ca va face tot ceea ce va putea pentru ca echipa sa ramâna în Liga I. Daca echipa universitara va reusi sa se mentina în prima liga, Emil Boc va câstiga, cel mai probabil, simpatia suporterilor. Mai mult decât atât, stadionul „sepcilor rosii” este într-o stare avansata de degradare. De mai bine de patru ani se poarta discutii insistente pentru gasirea unui investitor care sa refaca stadionul. De aceasta problema se ocupa Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj si, totodata, candidatul pentru primaria Cluj-Napoca din partea PNL. Daca acesta va reusi, pe timpul mandatului sau sa gaseasca o rezolvare pentru stadion, va creste în preferintele electoratului. Daca va esua, în mod cert fanii „sepcilor rosii” vor vota împotriva acestuia.

Periculos

Vasile Dâncu, presedinte PSD Cluj si specialist în sociologie considera ca este periculos ca politicienii sa îsi bazeze campaniile pe fotbal. „Este riscant ca politicienii sa se bazeze pe fotbal. Exemplul clar este dat de George Becali. În momentul în care Steaua avea un parcurs bun în cupele europene, Becali crestea în preferintele electorale. Când a început sa piarda, fanii si respectiv electoratul l-au parasit. Fotbalul trezeste spiritul de identitale locala. Consider ca politicienii ar trebui sa stea deoparte de acest fenomen. Daca o echipa cu care se identifica un politician pierde, acesta va pierde, inevitabil, si din preferintele electorale”, a declarat Dâncu.  

Precedentul Becali

Totusi, implicarea politicului în fotbal face si „victime”. Gurile rele afirma ca lui Gigi Becali, presedintelui PNG-CD si, totodata, presedintele clubului de fotbal Steaua Bucuresti, din cauza relatiei proaste cu galeria a pierdut mandatul de europarlamentar. În conditiile în care Becali a obtinut 4,85 % din preferintele electoratului, specialistii afirma ca i-ar fi trebuit exact  voturile galeriei pentru a intra în Parlamentul European.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.