Universitatea Babeș Bolyai a atribuit o licitație de aproape un milion de euro unei companii căreia oficialii instituției i-au făcut o plângere penală în urmă cu câțiva ani. Este vorba de un contract prin care UBB cumpără aparatură IT de la SC UNION CO SRL, patronată și administrată de DEZSO AGNES. În urmă cu câțiva ani, această societate a vândut echipamente IT și Camerei Deputaților, Poliției de Frontieră sau Ministerului Economiei. Patroana de la SC Union Co are succes la licitațiile publice în situația în care a fost amendată penal pentru că a falsificat un dosar pentru a putea participa la o licitație.

 

În luna septembrie, Universitatea Babeș Bolyai a organizat o licitație pentru achiziționarea mai multor echipamente IT. Contractul ”LOT I: 1.Desktop Model I ; LOT II: 1.Desktop Model II; LOT III: 1.Desktop Model III;LOT IV:1.All-in-one Model I; 2. All-in-one Model II; LOT V: 1.Laptop Model I ;LOT VI:. 1.Laptop Model II; LOT VII: 1.Laptop Model III; LOT VIII:1.Notebook Model I ; LOT IX: 1.Notebook Model II; LOT X: 1.Tablete Model I; 2. Tablete Model II;3. Tablete Model III; LOT XI: 1. Tablete Model IV; LOT XII: 1.Videoproiectoare Model I;2. Videoproiectoare Model II;3. Videoproiectoare Model III;LOT XIII:1.Tablete Model V;”, a fost atribuit, în mare parte, firmei Union CO, care a primit aproape un milion de euro pentru aceste echipamente.

Firma Union Co este patronată și administrată de DEZSO AGNES, care a fost amendată penal pentru că a falsificat o serie de documente pentru participarea la o licitație organizată, culmea, tot de UBB! licitația respectivă a fost organizată de UBB în perioada 2008-2009, însă patroana Union Co și unul dintre directorii societății, Sipos Istvan, au fost amendați abia la trei ani după organizarea licitației. Conform citynews.ro din 2011, ”potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în 18 iunie 2007 Universitatea Babeș-Bolyai a organizat o licitație ce avea ca obiect furnizarea de produse tehnică de calcul. Este vorba despre 60 de calculatoare desktop și laptop, în valoare totală de peste 200.000 de lei. La licitația organizată în acea zi s-au înscris firmele Union Co SRL, Electroweigl SRL și Expert Service SRL. Potrivit caietului de sarcini, firmele participante trebuiau să prezinte o autorizație de livrare de la producător.

După ce reprezentanții UBB au desemnat firma Union Co drept câștigătoare, societatea Electroweigl a contestat licitația pe motiv că documentele firmei câștigătoare nu ar fi în ordine. Mai exact, firma deținea autorizația de livrare de la un producător care a nu a eliberat un asemnea act pentru acestă firmă. UBB a reclamat firma Union Co doar după un an. Potrivit actelor, abia în 5 mai 2008 universitatea a depus o plângere penală la Poliție împotriva societății comerciale. În septembrie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe Sipos Istvan și Dezso Agnes, dar a decis aplicarea unei amenzi administrative pentru cei doi în valoare de 100 de lei”.

 

Taxă sau amendă, totul a pornit de la o plângere penală

Soțul patroanei de la Union Co, DEZSO TIBOR, spune că lucrurile sunt mai nuanțate și că amenda penală a fost o ”taxă administrativă” și că ”fapta penală este a celui care scrie despre aceste lucruri”.

”Nu a fost o amendă penală sau un dosar penal. A fost de fapt o taxă administrativă și să știți că fapta penală este a celui ce scrie despre aceste lucruri neadevărate”, a explicat Dezso Tibor.

Penală sau nu, înainte de această licitație problematică, Union Co a vândut tonere pentru IPJ Cluj, calculatoare pentru Universitatea de Agronomie Bucureşti sau echipamente video de 250.000 lei Camerei Deputaţilor, unde înțelegerea a fost parafată, la vremea respectivă, cu Roberta Anastase.

Tot firma clujeană Union Co a câștigat de la Poliția de frontieră un contract de aproape jumătate de milion de euro. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a cumpărat de la firma clujencei „tehnică IT&C- procurare staţii de lucru pentru asigurarea suportului tehnic necesar activităţilor specifice controlului şi supravegherii frontierei şi procesului de învăţământ”. Acordul cadru încheiat de IGPF pe 19.07.2013 a presupus cumpărarea de staţii de lucru cu monitor (minim 180 de bucăţi, maxim 1000) şi UPS (minim 180 de bucăţi, maxim 1000). Valoarea totală a contractului este de 446.500 de euro, fără TVA, bani europeni proveniţi din Fondul pentru Frontierele Externe.

Tot anul trecut,  Union Co a semnat  pentru un contract de 509.905 lei, fără TVA, cu Universitatea Politehnică Bucureşti (rechizite şi cartuşe), iar înainte de acest ”gheșeft” firma  lui DEZSO AGNES a vândut aparatură IT birourilor electorale din Satu Mare, Hunedoara şi Alba, pentru 175.383 lei. Pentru ca nimeni să nu rămână fără echipamente IT, spre finele lui 2012 şi DNA a cumpărat laptopuri de 25.000 de euro de la clujeni.

 

Performanța Unio Co

Însă cel mai tare contract pe care SC Unio Co a reușit să îl încheie este cu o agenție a statului care urma să fie desființată. Însă, oficialii au considerat că este impetuos necesar ca înainte să pună lacăt pe Agenția pentru Serviciile Societății Informaționale (ASSI) trebuiesc cumpărate câteva zeci de la calculatoare de la… ați ghicit: SC Unio Co!

În 2009, când Emil Boc ”călărea” pe Guvern și cerea reducerea cheltuielilor, ASSI, agenția care se ocupă de programele furibunde e-romania, e-guvern sau e-țeapă, a început să facă achiziții publice în situația în care se semnau documentele pentru desființarea ei. Printre contracte s-au strecurat și cele de achiziție a câtorva de computere și laptopuri. La licitație s-a înscris doar Union Co care a vândut cu 22.000 de euro aproximativ 30 de calculatoare. La data respectivă, președintele ASSI era Bogdan Mihailescu un afacerist care se învârte pe piața echipamentelor IT.

08_25_09  Computer Recycling Ctr Administration Computer Services

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.