Universitatea Babes-Bolay este, fara îndoiala, cea mai cunoscuta institutie de învatamânt superior din zona. În ultimul timp aceasta a investit masiv în infrastructura. Reprezentantii acesteia considera ca dotarea este esentiala pentru orice institutie care se vrea cu viitor asa ca a investit într-o cabana, într-un castel si nu numai. Iar pe viitor surprizele se vor tine lant…

Universitatea Babes Bolay se afla într-o continua transformare. În acest monet din aceasta fac parte 21 de facultati, numerose colegii si 19 extensii, colegii, în general, în alte localitati si judete din tara. Dupa o lunga perioada de restructurare, reprezentantii pot afirma ca au ajuns într-un punct de echilibru. O alta noutate, este înfiintarea unor centre regionale de înscriere în Sfântu Gheorghe, Satu Mare, Sighetu Marmatiei, Zalau si Bistrita.

UBB- o institutie dinamica

Mai mult, deoarece în ultimii ani lupta dintre universitati se duce pe un plan nou, cel al dotarilor, institutia de învatamânt superior a investit masiv în amenajarea vechii baze sportive din parcul Babes, în dotarea bibliotecilor, etc. Astfel, baza sportiva, lasata în paragina mai multi ani, include acum si o sala de masaj, una de atletism, o alta de forta etc. Prin Hotarârea nr. 3659, adoptata în Sedinta Senatului Universitatii Babes-Bolyai din 29.03.2004, toti studentii Universitatii pot beneficia de un program de gratuitati, pe toate bazele sportive, pe tot parcursul anului universitar (cu exceptia vacantelor) de reduceri de 50% a tarifelor de închiriere. De asemenea, din octombrie 2003 functioneaza un camin studentesc cu 9 etaje, „Universitas Student House”, destinat cazarii studentilor straini, veniti în Cluj cu burse Socrates sau „Ceepus”.
Mai mult decât atât, spatiul din oras nu a mai fost suficient pentru universitari asa ca, cel putin teoretic, acestia au acces la o cabana la Baisaoara si la un santier-scoala la Arcalia, aflat la 15 km de municipiul Bistrita. Suprafata totala a “domeniului” este de 16,5 hectare si se compune dintr-un parc dendrologic un castel vechi de cca. 150 de ani, în care se afla amenajate o sala de conferinte, una de seminar, o alta de lectura si o biblioteca a francofoniei, dormitoare si anexe.
Desi universitatea obtine fonduri si din bugetul de stat, aceasta poate acumula sume impotrnate ca venituri proprii. Majoritatea acestora provin din taxele de scolarizare, de înscriere sau diferite proiecte. Astfel pentru anul universitar s-au aprobat deja taxele de înscriere, care variaza de la 30 de RON, la Facultatea de Chimie, la 170 de RON la cea de Drept. Acestora li se adauga o taxa de procesare a dosarelor de 30 RON. Acestora li se adauga taxele de scolarizare care, în realitate, sunt relativ acceptabile fata de cele aprobate de alte institutii de profil din tara.

Schimbarea la fata a universitatii

În acest moment când oferta pe piata universitara este extrem de variata, în ultimii 18 ani fiind înfiintate si acreditate institutii de învatamânt superior în mai toate orasele mari si mijlocii ale tarii, fiecare facultate sau colegiu încearca sa atraga cât mai multi studenti. Acestia nu mai sunt doar niste întretinuti ai Statului ci au devenit platitori de taxe si, oarecum, „clienti” ai sistemului educational. Pentru a transforma si învatamântul de Stat într-un bussines, noua Constitutie nu mai include celebrul articol 33, care exista în precedentul cod de legi, care prevedea ca Statul este obligat sa ofere învatamânt gratuit de toate gradele cetatenilor români. Asa ca oferta educationala nu se mai limiteaza mai nou doar la aria curriculara.
Cristina Nistor, purtator de cuvânt al UBB a declarat ca, într-adevar în ultima perioada s-au facut investitii masive în infrastructura si ca acestea vor continua si pe viitor.” Proiectele se dezvolta de ani de zile, nu sunt doar idei de moment, ci se dezvolta de ani de zile. Si în acest moment exista proiecte de o amploare fantastica în ceea ce priveste infrastructura”, a completat aceasta

Tudor Asavoaie
Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.