UBB a câștigat din partea Comisiei europene finanțarea unui program de master Erasmus Mundus de 6 ani în cybersecurity iar consorţiul CYBERUS, la care Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este partener, se numără printre câştigători (din ţară mai este inclusă ca partener încă o universitate).

Iniţiat de Universitatea Bretagne-Sud (Franţa) şi co-organizat împreună cu Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia) şi Universitatea din Luxemburg, programul, care angajează într-un ecosistem IT de cybersecurity mai mulţi parteneri (universităţi/firme/agenţii naţionale etc.), va consta în specializarea în mai multe universităţi europene, în domeniul securităţii cibernetice, a 100 de studenţi-masteranzi selectaţi în urma unui concurs internaţional desfăşurat în patru sesiuni de admitere succesive. În calitate de partener, UBB va participa la activităţile didactice şi de cercetare, va co-organiza şcolile de vară ale masteratului şi va contribui la dezvoltarea relaţiei consorţiului cu mediul economic şi instituţional.

„Şcoala clujeană de informatică este cea mai mare din ţară, în cadrul acesteia dezvoltându-se multe priorităţi naţionale. Într-adevăr, aşa cum am mai afirmat, UBB a început de mai multă vreme să-şi concentreze un ecosistem de IT, capitalizând pe avantajele competitive pe care le are, la nivel naţional şi internaţional, în (1) Inteligenţa artificială/AI (ex. generând, ca şcoală, cei mai mulţi doctori în AI din România şi dezvoltând servicii inovative, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale judeţene etc.), (2) Big data/data mining/high performance computing (ex. în parteneriat cu Bosch şi SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universităţile româneşti prin prisma capacităţii de calcul simultan), (3) Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătăţii mintale şi primul Centru din ţară în parteneriat cu compania americană EON Reality), (4) Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboţi psihoterapeuţi autonomi pentru anumite tulburări psihice), (5) Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) şi (6) Tehnologie blockchain (ex. demers pregătit în colaborare cu Blockchain Academy din SUA). De asemenea, recenta includere a UBB în EIT Digital confirmă maturizarea şi forţa ecosistemului UBB în tehnologia informaţiei (IT). Cybersecurity este o temă fundamentală astăzi, aşa că multe universităţi s-au angajat în realizarea acesteia. UBB, la rândul său, a iniţiat deja un Centru şi un Program în domeniu, dar, ancorarea în formarea europeană duce cu siguranţă programul la cele mai noi practici internaţionale în domeniu. Sper ca un număr consistent dintre studenţii acestui program european să fie din ţară”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şase ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.