UBB primeşte de la Uniunea Europeana 682 de milioane de lei

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a anunţat saptamana trecuta ca va beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru proiectele sale. Banii au fost obţinuţi, printre altele, prin POSDRU, un program care a mai finanţat activitatea didactica a instituţiei, insa a creat şi nemulţumiri in randul beneficiarilor, din cauza intarzierilor cu plaţile.

Peste 18.000 de studenţi, aproape 5.000 de cadre didactice, dar şi angajaţi ai partenerilor sociali, parinţi, vor beneficia, in urmatorii ani, de proiectele finanţate din fonduri europene nerambursabile. Pana in prezent, instituţia clujeana a caştigat, in calitate de solicitant sau partener, un numar de 81 de proiecte finanţate din fonduri structurale, a caror valoare totala se ridica la peste 682 de milioane de lei, contribuţia Universitaţii Babeş-Bolyai fiind de aproape 5 milioane de lei.

POSDRU din nou

Proiectele au fost depuse şi declarate caştigatoare in cadrul Programelor Operaţionale Sectoriale Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Creşterea Competitivitaţii Economice (POS CCE), Mediu, precum şi in cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacitaţii Administrative (PO DCA) şi Programului Operational Regional (POR). Acestea vor fi destinate  in parte doctoranzilor, care au primit burse şi pana acum, prin programul POSDRU, cu excepţia celor inmatriculaţi in anul universitar 2011.
Atunci, universitatea nu a depus din timp cereri de finanţare pentru a asigura aceste burse. In parte pentru ca noua Lege a Educaţiei urma sa fie promulgata şi inca exista nesiguranţa in legatura cu locurile la doctorat oferite fiecarei universitaţi, dar mai ales deoarece Marga ştia ca va pleca de la UBB şi nu s-a mai sinchisit de soarta angajaţilor UBB. Pentru ca, potrivit contractului, doctoranzii sunt şi angajaţi ai universitaţii, cu obligaţiile şi drepturile corespunzatoare. Acestora li se poate cere sa predea pana la şase ore pe saptamana fara a fi remuneraţi, dar trebuie sa urmeze şi cursurile şcolii doctorale, care au fost organizate claie peste gramada intr-un singur semestru in anul universitar 2011-2012.
Nici doctoranzii POSDRU nu au dormit foarte liniştiţi. Aceştia au semnat un contract in care işi asuma o serie de obligaţii, printre care ca vor finaliza lucrarea in termen de trei ani, in caz contrar fiind buni de plata intregii sume care s-a investit in bursele lor, de aproximativ 500 de euro pe luna, neimpozitaţi. Banii insa au venit cu mari intarzieri, punand universitaţile şi studenţii care depind de aceştia in situaţii neplacute in repetate randuri.

Banii vin incet

La inceputul anului 2011 Universitatea Babeş-Bolyai a trimis o adresa catre Ministerul Educaţiei in care cere acordarea sumelor restante, pentru a putea face plaţile catre doctoranzi. „La nivelul instituţiei noastre sunt angrenate in acest moment, in calitate de beneficiari, peste 700 de persoane (peste 600 de studenţi doctoranzi şi peste 50 de cercetarori postdoctoranzi), tineri cercetatori a caror activitate este susţinuta material prin bursele acordate şi prin resursele proprii ale Universitaţii Babeş-Bolyai. Universitatea noastra este una din puţinele instituţii de invaţamant superior care a onorat lunar plata burselor catre doctoranzi şi postdoctroanzi, ceea ce face ca in momentul de faţa sumele avansate din veniturile extrabugetare pentru susţinerea proiectelor sa reprezinte peste 13 milioane de lei”, arata prorectorii directori ai proiectelor, Rudolf Graf şi Luminiţa Silaghi Dumitrescu.
„Creditarea celor 5 proiecte de burse doctorale şi postdoctorale in derulare din fonduri extrabugetare ale Universitaţii noastre devine din ce in ce mai dificila şi deoarece mecanismele de rambursare a acestor fonduri sunt extrem de greoaie, Universitatea Babeş-Bolyai se vede in imposibilitatea de a continua acest efort financiar. Impactul unei asemenea decizii va avea reverberaţii inclusiv la nivel internaţional deoarece foarte mulţi din bursierii noştri se afla sau urmeaza sa efectueze stagii de mobilitate in cadrul unor instituţii de invaţamant superior şi cercetare prestigioase din state membre UE”, adauga aceştia.

Doctoranzi pe datorie

Drept soluţie, prorectorii de atunci propun  scurtarea timpului de procesare a cererilor de rambursare adresate Organismului Intermediar POSDRU din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetarii, Tineretului şi Sportului prin intarirea capacitaţii administrative a acestuia. In sprijinul argumentaţiei, aceştia au prezentat o situaţie financiara care descrie efortul de creditare pe care Universitatea Babeş-Bolyai l-a facut pentru doua din cele cinci proiecte de burse doctorale şi postdoctorale aflate in implementare in 2011.
„La o analiza a acestor date, se observa ca in condiţiile in care s-a cheltuit peste 50% din valoarea contractelor, au fost incasate sub forma de prefinanţare şi rambursare aproximativ 20% din valoarea contractelor, iar timpul scurs de la depunerea ultimelor cereri de rambursare depaşeşte 9 luni, respectiv 6 luni, timp in care Universitatea a continuat sa efectueze plaţi la zi in sprijinul beneficiarilor acestor proiecte”, concluzioneaza memoriul.
Gazeta de Cluj a scris atunci despre dificultatea in care se aflau doctoranzii, mai ales cei plecaţi sa-şi efectueze stagiu de studii in strainatate. Iniţial, universitatea a anunţat ca „sistarea plaţilor de catre Comisia Europeana (CE) pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane nu a afectat plata burselor catre studenţii doctoranzi ai UBB incadraţi in asemenea proiecte”.
Insa doctoranzii clujeni ajunşi in strainatate reclamau faptul ca Universitatea „Babeş-Bolyai” nu le-a mai trimis bursa doctorala timp de cateva luni. La fel şi cei ramaşi in ţara, care au trait din nou cateva luni pe banii parinţilor sau luand bani imprumut. Daca situaţia se repeta şi la acest val de finanţari, Ministerul Educaţiei sau universitatea nu sunt pasibile de nici un fel de penalizare. Studenţii, in schimb, in cazul in care nu indeplinesc termenul din contract, trebuie sa dea toţi banii inapoi.

Marin Escaladrian

Proiectele pe fonduri nerambursabile caştigate de UBB au ca obiective principale:
 
– creşterea gradului de ocupare in domeniul de specializare studiat pentru studenţii din invaţamantul superior;
– creşterea relevanţei curriculum-ului universitar in raport cu cerinţele pieţei muncii;
– imbunataţirea serviciilor de orientare şi consiliere profesionala oferite in cadrul universitaţii pentru facilitarea tranziţiei de la educaţie la piaţa muncii;
– creşterea adaptabilitaţii tinerilor absolvenţi la cerinţele pieţei muncii şi la cerinţele specifice locului de munca;
– valorizarea cooperarii intre mediul universitar şi intreprinderi sau agenţi economici in vederea dezvoltarii de programe de invaţare prin munca;
– imbunataţirea calitaţii programelor doctorale şi implicit a formarii viitorilor cercetatori in cadrul ciclului de studii universitare de doctorat prin dezvoltarea unui instrument informaţional care sa structureze atat oferta de cercetare doctorala cat şi necesitaţile de cercetare ale mediului socio-economic;
– dezvoltarea competenţelor de predare, proiectare, organizare şi evaluare a activitaţilor didactice;
– reabilitarea parcului de la Facultatea de Educaţie Fizica şi Sport “Iuliu Haţieganu”;
– dezvoltarea integrata a programelor de studii de la toate nivelurile, incluzand programele de tip life long learning, prin intermediul unui portal integrat de tip e-educaţie pentru toţi studenţii UBB;
– facilitarea accesului la informaţie şi suport tehnologic de ultima ora in vederea eficientizarii procesului de educaţie şi informare a studenţilor UBB prin dezvoltarea infrastructurii pentru a asigura un suport performant de utilizare a portalului, inclusiv din extensiile academice ale UBB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.