Andrei Marga a încercat în cadrul universităţii pe care o conduce, Universitatea „Babeş-Bolyai”, să menţină o relaţie strânsă cu studenţii. Mai precis, a „pus mâna” pe studenţii care au reuşit să îl linguşească cel mai bine şi le-a acordat funcţii şi privilegii. Cei care l-au criticat pe cel poreclit „Magnificul” nu a avut viaţă uşoară şi li s-au pus tot felul de beţe în roate. Marga, tot timpul, s-a înconjurat de persoane care au avut numai cuvinte de laudă la adresa lui, iar unul dintre exemple este prefectul studenţilor, Andrei Ciubuc. ”Gala Profesorului Bologna”, un eveniment care trebuia să marcheze un moment de laudă nerecompensată şi sinceră adusă de studenţi profesorilor, a fost motivul unui conflict între Universitatea ”Babeş-Bolyai” şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Protecţia studenţilor în cadrul unei universităţi ar trebui să fie un drept şi o obligaţie pentru care se bat fără menajamente organizaţiile studenţeşti. Însă, printr-un blat care s-a implementat cu succes în timpul conducerii lui Marga, Organizaţia Studenţilor din Universitatea ”Babeş-Bolyai” (OSUBB) nu face nimic din toate acestea. Studenţii clujeni s-au plâns de acest lucru şi cu ocazia evenimentului ”Gala Profesorului Bologna”, care a avut loc între 6-7 mai la Cluj-Napoca.

Totul a început când rectorul Andrei Marga a fost deranjat de faptul că ANOSR l-a invitat la eveniment pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Rectorul se află într-un conflict ”pe faţă” cu ministrul Educaţiei şi nu-l agrează deloc pe acesta. Mai mult, la ultima vizită a ministrului în Cluj-Napoca, drumurile celor doi nu s-au întâlnit.

Dana Alexe, preşedintele ANOSR, a declarat pentru ”Gazeta de Cluj” că la orice eveniment pe care îl organizează invită toate instituţiile implicate în sfera educaţională, deşi prezenţa unor reprezentanţi ai acestora se concretizează rareori.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi-a declarat public nemulţumirea faţă de modul în care “rectorul celei mai mari universităţi din România tratează unul dintre cele mai importante proiecte educaţionale implementate de către studenţi”.

ANOSR a organizat în perioada 6-7 mai, la Cluj, ”Gala Profesorului Bologna”, proiect care dezvoltă Învăţământul Centrat pe Student prin promovarea acelor cadre didactice apreciate de către studenţi prin metodele de predare pe care le utilizează, prin comunicare şi parteneriat. Anul acesta, după ediţiile de la Sibiu, Bucureşti, Timişoara, evenimentul a ajuns la cea de a 4-a ediţie şi a fost implementat cu sprijinul OSUBB. Menţionăm că proiectul este unul recunoscut, apreciat la nivel internaţional şi premiat în cadrul Galei Societăţii Civile.

”Încă de la început, când au fost demarate pregătirile Galei, am considerat că ne putem baza pe sprijinul dumneavoastră, sprijin acordat de nenumărate ori atât verbal, cât şi prin aprobarea cererilor depuse de către organizatori. Este de necrezut cum, deşi ANOSR a primit confirmări din partea dumneavoastră, să ajungem ca înainte cu patru zile de eveniment să vă retrageţi tot sprijinul pe motive incoerente”.  


Comportament de bazar

”În acest context, ANOSR vă solicită să vă exprimaţi public motivul pentru care aţi intenţionat să aduceţi prejudicii unui proiect de anvergură şi tradiţie. Vrem să clarificăm dacă motivul real este acela că ANOSR a invitat inclusiv reprezentanţi ai instituţiilor Statului, aşa cum la fiecare eveniment major obişnuieşte să facă. Menţionam şi faptul că, în final, deşi organizat în doar patru zile, evenimentul s-a bucurat de un adevărat succes”, au declarat reprezentanţi ai ANOSR.

“Un comportament de bazar de tipul "3 la 10.000”  şi mai apoi abuzul de putere nu sunt lucruri pe care un domn rector stimat ar trebui să îşi permită să le facă. Suntem dezamăgiţi că interesele ilegitime iau locul democraţiei, a respectului şi a valorilor reale în spaţiul universitar ” , consideră  Daniela Alexe, preşedinte ANOSR.

UBB se scuză

”Universitatea ”Babeş-Bolyai” a susţinut şi susţine, în continuare, demersurile studenţilor şi ale organizaţiilor acestora în toate domeniile de activitate şi în toate iniţiativele pe care aceştia le au. Solicitările OSUBB pentru perioada 6-7 mai 2011 au fost mereu neclare şi incomplete, iar spaţiile solicitate erau deja alocate (atât sălile, cât şi spaţiile pentru cazare). Situaţia a fost comunicată la timp reprezentanţilor OSUBB, rezoluţia fiind anunţată încă din data de 22 aprilie 2011. Probabil că a fost o lipsă de comunicare între OSUBB şi ANOSR. În această situaţie, tocmai Rectoratul Universităţii a fost cel care a discutat posibilitatea amplasării optime în Cluj-Napoca a reuniunii menţionate de studenţi şi a contactat Casa de Cultură a Studenţilor. Mai menţionăm faptul că autorităţile Universităţii sunt în continuu dialog cu reprezentanţii studenţilor în Consiliile Profesorale şi Senat. Nu s-a întâmplat niciodată vreo neînţelegere în abordarea iniţiativelor studenţeşti. De aceea, cele declarate de către lidera ANOSR sunt fără fundament”, se arată în comunicatul UBB.


Profesorii universitari clujeni premiaţi de studenţi în cadrul ”Galei Profesorul Bologna”:

Chirică Sofia – Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB)
Todică Mihai – UBB
Codoban Aurel – Universitatea “Dimitrie Cantemir”
Crivii Carmen Bianca – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” (UMF)
Mazăre Georgel – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV)
Palage Mariana – UMF
Bătrâncea Larissa – UBB
Pop Ioan Victor – UMF
Rad Ilie – UBB
Florian Ştefan – UMF
Shafir Michael – UBB
Vâtcă Sorin – USAMV
Corpădean Adrian –  UBB
Bocşan Ioan Stelian – UMF
Mărcuş Ioan – USAMV
Ortelecan Mircea – USAMV
Păun Ciprian – UBB
Andreica Daniel – UBB
Cernea Mihai – USAMV
Damian Aurel – USAMV
Ioani Adrian – Universitatea Tehnică
Duma Florin Sebastian – UBB
Oniga Ovidiu – UMF
Donca Valer – UMF
Săndulescu Robert – UMF

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.