Universitatea Babes-Bolyai(UBB) si-a deschis portile celor 10.000 de boboci. Rectorul Ioan Aurel Pop le-a dat primele sfaturi tinerilor studenti. Motorul economiei clujene a fost repornit dupa o vara anemica. Centrul orasului a prins viata, iar spiritul Clujului a inflorit din nou dupa intonarea imnului Gaudeamus. Felurite personalitati ale mediului academic si-au facut aparitia la deschiderea oficiala a anului universitar. Politicienii au lipsit cu desavarsire de aceasta data, probabil pentru a recunoaste ca nici anul viitor nu pot promite un buget de 6% la Educatie. In schimb, organizarea UBB nu a fost una desavarsita, nereusind sa-i aduca pe toti academicienii Clujului la deschiderea celei mai importante universitati din tara. Ba mai mult, unii academicieni, cum este cazul lui Dumitru Protase, membru de onoare al Academiei Romane, nu a fost trecut nici macar pe lista. Nici presedintele filialei din Cluj a Academiei Romane, Emil Burzo, nu si-a facut  simtita prezenta in sala. Ca sa nu mai spunem ca nici sala nu s-a ridicat la nivelul academic dorit, unii angajati ai UBB preferand sa mestece guma in loc sa traiasca macar lansarea anului universitar 2014-2015.

Citeste pe aceeasi tema si:

UBB si-a deschis portile pentru 10.000 de boboci

Gazeta de Cluj va prezinta in continuare cele mai importante fotografii de la deschiderea anului academic din UBB:

Vasile Cristea, cunoscut pentru conducerea Gradinii Botanice din Cluj, a fost foarte afectuos cu colegele sale din primele momente de cand si-a facut aparitia in sala.

 

vasile cristea dragostos cu colegele

Vasile Leordean, cunoscut pentru afacerea Flacara, si-a facut si el aparitia. El este unul dintre senatorii de onoare ai UBB.

vasile leordean ubb

Nicolae Hincu, unul dintre cei mai cunoscuti nutritionisti, si-a facut si el intrarea intr-un stil caracteristic:

nicolae hincuMircea Maniu de la Facultatea de Studii Europene, Director Centrul de Cooperari Internationale

mircea maniuAcademicianul Marius Porumb si-a facut entrance-ul:

marius porumbMarius Bucur, prodecan la Facultatea de Istorie, si mana dreapta a lui Ovidiu Ghitta si-a facut intrarea pe usa principala:

marius bucur prodecan istorieLuminita Silaghi Dumitrescu, presedintele comisiei pentru Resurse Umane si Titluri Academice din cadrul Senatului UBB:

luminita silaghi dumitrescuIovanca Haiduc, sotia fostului presedinte al Academiei Romane Ionel Haiduc, si-a facut aparitia inaintea sotului:

iovanca haiducDesigur, ulterior si-a facut aparitia si Ionel Haiduc:

ionel haiduc fost presedinte al academiei romaneFostul rector al UBB in perioada 1976-1984, Ion Vlad de la Facultatea de Filologie, a venit si el pentru a fi premiat de actuala conducere:

ion vlad fost rector ubbUlterior a mers pe hol sa il astepte pe Ioan Aurel Pop si sa ii multumeasca:

rector ion vlad hol ubbProfesorul Simion Simon de la Facultatea de Fizica este bucuros pentru ca recent a fost premiat international pentru intreaga cariera:

simion simonFlorentin Crihalmeanu, episcopul greco-catolic al zonei Cluj-Gherla, si-a facut binecunoscuta prezenta:florentin crihalmeanu
Pompei Cocean de la Facultatea de Geografie, un apropiat al fostului rector Andrei Marga, a fost si el prezent la eveniment:

pompei coceanNicolae Bocsan, fostul prorector in perioada lui Andrei Marga, salutandu-l pe episcopul greco-catolic

nicolae bocsan crihalmeanuIoan Aurel Giurgiu, profesor emerit la Facultatea de Business, primeste explicatii despre ceremonie de la tanara generatie, respectiv de la Dragos Paun, care ocupa si functia de presedintele comisiei de relatii internationale din senatul universitatiiProf. Univ. Dr. Ioan Aurel Giurgiu profesor emerit fac business  dragos paun

Ioan Lumperdean, prodecan la FSEGA, despre care se spune ca ar conduce „de facto” cea mai mare facultate din UBB

ioan lumperdean fsegaIoan Bizau, reprezentantul ortodocsilor, si-a facut si el prezenta la deschider:

ioan bizau catedralaMembru de onoare al Academiei Romane, Dumitru Protase, nu a fost trecut pe lista de invitati. Cu toate acestea, el si-a gasit un loc in primele randuri:

dumitru protaseCristian Silvestru, membru corespondent al Academiei Romane:

cristian silvestru chimiePresedintele Centrului de Afaceri Transilvania, Radu Adrian Mlesnita, de altfel senator de onoare al UBB:

augustin fenesanMarin Coldea si Onuc Cozar, ambii pensionari ai Facultatii de Fizica, s-au asezat in loja:

marin coldea onuc cozar ambii fizicaSi vine steagul UBB:

steag ubbIuliu Vescan, prodecan la Geografie, a venit in roba, camasa, cravata si … adidasi.

iuliu vescan prodecan geografie adidasiJozsef Benedek, vicepresedintele Senatului UBB:

jozsef benedek vicepresedinte senatIrina Culic, decanul de la Sociologie, in prim plan:

irina culic sociaologie decan Florin Streteanu, decanul Facultatii de Drept:

florin streteanu stanga dreptCalin Felezeu, decanul de la Psihologie, de neratat:

calin felezeu psihologie in centruChristian Schuster  din cadrul liniei germana de la Senat:

christian schuster linia germana senatPopa Aurel, decanul de la Fizica, in centru, iar in fata lui Adrian Petrusel, decanul de la Matematica, singura facultate din UBB in primele 200 de facultati din Lume dupa clasamentul Shanghai:

decan fizica popa aurel centruSi ultimii, dar nu cei din urma, rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, ii da ultimele indicatii presedintelui Senatului, Ioan Chirila:

ioan chirila ioan aurel popIoan Aurel Pop si-a inceput speechul vorbind despre reusitele de pana acum si cum va continua UBB sa intre nu doar cu Facultatea de Matematica in top 500

ioan aurel popProrectorul Ioan Bolovan, zis Ionica, asculta atent indicatiile bunului sau prieten:

ioan bolovanPresedintele Senatului, Ioan Chirila, se aranjeaza pentru ca urmeaza speechul sau:

ioan chirilaIlie Rad de la Facultatea de Jurnalism isi noteaza in minte speechul ca un adevarat jurnalist fara acoperire:ilie rad

Prorectorul pe juridic, Radu Catana, mediteaza intens:

radu catana

Fotograful fotografiaza, iar decanul de la FSEGA, Dumitru Matis(dreapta jos), spioneaza cine ar putea fi succesorul sau. In poza mai sunt Leon Gambos, prodecan la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, dar si Ioan Alin Nistor, decanul de la Facultatea de Business, precum si in dreapta Florin Streteanu de la Drept. Pe acelasi rand cu Matis in stanga pozei il putem observa pe Decanul de la Biologie Ioan COROIU:

dumitru matisCorin Braga(stanga sus), decanul de la Litere, contempleaza… la urmatorul premiant Nobel pe care il va aduce la UBB

corin bragaDirectorul studiilor doctorale, Andrei Marcus:

andrei marcusOvidiu Ghitta(centru cu ochelari), decanul de la Istorie, a intrat pe usa din spate si s-a ascuns in spatele salii:

ovidiu ghittaDecanul de la Studii Europene, Nicolae Paun, cel care a primit de la Gazeta de Cluj Premiul Media de Excelenta in 2013:

nicolae paun

Dar anul universitar 2014-2015 abia a inceput. De la deschiderea UBB a lipsit cu desavarsire si cel care si-a anuntat cu doi ani inainte de alegeri candidatura la functia de rector, Adrian Ivan, desi a promis anterior ca va participa la toate evenimentele publice ale mediului academic. Pe de cealalta parte, studentii sunt cei care trebuie sa dovedeasca inca o data ca ei sunt cei care dau viata municipiului Cluj-Napoca si sa mentina mediul academic acolo unde ii este locul…

Text si fotografii de Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.