Liberalul Horea Uioreanu, arestat preventiv de la sfârşitul lunii mai pentru fapte de corupţie, şi-a depus demisia din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Demisia a fost anunțată de avocatul lui Uioreanu, Tiberiu Ban, care a declarat, vineri, că alegerea acestui moment pentru a demisiona este o chestiune de decizie personală și este legată de apropierea încheierii etapei de cameră preliminară.

 

Horea Uioreanu arată, în cererea de demisie, că vrea ca prin demersul său să ofere justiţiei şansa de a judeca corect cauza în care este implicat.

”În ceea ce mă privește, prin această demisie vreau să ofer justiției române șansa totală de a judeca corect cauza în care sunt implicat, fără ca umbra unei funcții să planeze în umbra unei juste decizii și fără a fi supusă unor potențiale presiuni politice. Sunt absolut convins că justiția din țara noastră are capacitatea de a judeca drept, fără a se lăsa influențată de nume, apartenență politică sau orice alt factor exterior perturbator. Consider că am dreptul să beneficiez de tratament corect şi imparţial, de prezumpţia de nevinovăţie şi să am posibilitatea să beneficiez de o apărare corectă”, scrie Uioreanu în demisie.

 

Acesta se declară convins că, indiferent de decizia instanţelor, oamenii sunt suficient de maturi pentru a extinde vinovăția sa asupra familiei și a prietenilor.

„Îmi exprim convingerea că, indiferent de decizia instanțelor judecătorești, suntem suficient de maturi ca națiune ca să acceptăm un dat universal: cine e vinovat, plăteşte, şi nu trebuie aruncată anatema asupra familiei, prietenilor, a unui partid sau a unei comunităţi”, precizează Horea Uioreanu.

Avocatul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Tiberiu Ban a adăugat că Horea Uioreanu a transmis şi un mesaj adresat cetățenilor judeţului Cluj, în care arată că decizia de a demisiona a fost luată exclusiv „din dorinţa sinceră de a deservi interesul public”, în sarcina căruia s-a aflat pe întreaga durată a mandatului de preşedinte al CJ Cluj.

 

”Doresc să precizez că am luat această hotărâre după o matură chibzuință (..) Prin această demisie doresc să arăt tuturor că înţeleg să mă pun la dispoziţia justiţiei şi că am ferma intenţie de a colabora cu organele judiciare penale pentru aflarea adevărului şi a-mi putea dovedi nevinovăţia şi vreau să ofer justiţiei şansa de a judeca corect şi imparţial cauza în care sunt implicat. (…) Vreau să asigur toţi cetăţenii judeţului că am încercat să îmi onorez toate atribuţiile ce mi-au revenit în calitate de preşedinte al CJ Cluj. Doresc să mulțumesc tuturor celor care mi-au fost aproape în tot acest interval de doi ani și m-au ajutat să îmi îndeplinesc toate atribuțiile funcției deținute până la acest moment și mi-au susținut proiectele. Transmit cetăţenilor judeţului Cluj faptul că le port şi pe mai departe cea mai desăvârşită stimă şi profund respect şi sper să îşi aleagă prin vot cel mai bun om care să îi reprezinte”, arată Uioreanu în scrisoare.

Tiberiu Ban a subliniat că Horea Uioreanu a ales acest moment pentru demisie deoarece a ales să între în faza de judecată a procesului în calitate de simplu cetățean. De asemenea, a luat această decizie fiind străin de orice joc politic al celor de la CJ Cluj.

În urma demisiei lui Horea Uioreanu, Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, în termen de 90 de zile, cadrul legal fiind asigurat de Legea 215/2005, respectiv Legea 393/2004.

 

Dosarul ”Mită la Consiliul Județean Cluj”

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus la sfârşitul lunii mai punerea în mişcare a acţiunii penale a inculpaţilor UIOREANU HOREA DORIN, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a inculpatului BENE IOAN, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, dar şi Vasile Pogăcean. În sarcina celor doi inculpaţi s-au reţinut:

 

UIOREANU HOREA DORIN

– 2 infracţiuni de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale)- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (2 acte materiale)

– complicitate la spălare de bani

 

BENE IOAN

– dare de mită în formă continuată (7 acte materiale);

– fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participaţiei improprii ca instigator potrivit (2 acte materiale pentru)

 

POGĂCEAN VASILE

asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de:

– două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 2 acte materiale)

– spălare de bani.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC UTI Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.

 

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, măsura fiind ulterior prelungită. În luna septembrie, Tribunalul Cluj a respins pentru a patra oară solicitarea lui Horea Uioreanu de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu. Judecătorul de cameră preliminară a constata că măsura preventivă a arestului dispusă faţă de inculpaţi este legală şi temeinică, ca urmare a menținut-o, respingând ca neîntemeiate cererile formulate de inculpaţi cu privire la înlocuirea măsurii preventive a arestului cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.

cerere de demisie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.