Mai mulți investitori din America acuză compania românească UiPath, controlată de miliardarul Daniel Dines, că a indus în eroare investitorii. Astfel, acum compania este vizată de mai multe procese colective. Potrivit declarațiilor, managerul companiei, Daniel dines, a anunțat că va demisiona din funcție la începutul anului viitor. În instanțele din Cluj-Napoca, UiPath este acuzată că se folosește de softuri inovatoare pentru care nu plătește drepturi de autor, tehnologia fiind dezvoltată de doi cercetători care au înființat firma NEURODYANMICS SRL. 

În America au fost deschise mai multe procese colective împotriva UiPath în care acționarii care au achiziționat pachete între 21 aprilie 2021 și 30 martie 2022 îi acuză pe oficialii companiei că au oferit date prin care investitorii au fost induși în eroare.

La 21 aprilie 2021, UiPath și-a  făcut publică oferta pentru investitorii care doreau să cumpere acțiuni. S-au vândut 27,5 milioane de acțiuni pentru care unicornul românesc a avut venituri de peste 1,5 miliarde USD. În cadrul acțiunii colective  se susține că, în perioada menționată, reprezentanții firmei au făcut declarații false și nu au dezvăluit că UiPath a pus în aplicare un program larg de reduceri înainte de IPO, care a avut ca efect creșterea temporară a veniturilor UiPath. Mai mult, în oferta prin care UiPath a atras investitori se regăseau multe companii care nu aveau nicio legătură cu produsele comercializate de UiPath. Un alt reproș adus de investitorii care au deschis acțiunea în justiție este că cei de la UiPath au ținut ascuns faptul că ”unicornul” începuse să piardă clienți în fața unor companii mamut cum ar fi Microsoft, ServiceNow, SAP, Salesforce, IBM. Acest lucru se datora faptului că pe piață exista o ”explozie” a produse software similare cu cele produse în cadrul UiPath. De asemenea, oficialii companiei au fost acuzați că au ascuns faptul că pierderea vânzărilor de produse se datora și relațiilor tensionate cu partenerii UiPath, ca urmare a concurenței crescute între UiPath și acești parteneri. 

Cu acest ”balast” în spate, prețul acțiunilor ”unicornului” a scăzut cu peste 25%, pierdere înregistrată, la rândul lor de investitorii care au deschis procesul.

UiPath este un furnizor de software de automatizare a proceselor robotizate prin care companiile pot folosi ”roboți” pentru a executa sarcini banale și ușoare în numele angajaților. La rândul lor, angajații sunt, într-o mică măsură, recalificați și, restul, disponibilizați. Profitul companiilor care apelează la acest tip de automatizare crește.

La Cluj, ”unicornul” este acuzat de furt intelectual

În instanțele din Cluj, de câțiva ani se judecă un proces în care doi cercetători în neuroștiințe, Vlad Moca și Raul Mureșan care au înființat firma NEURODYANMICS SRL, acuză companiile UiPath și Recognos (între timp cea din urmă companie de IT a fost asimilată de UiPath, n.red.) de furt intelectual.

La primul verdict al procesului, judecătorul clujean Oana Raluca Ghișoiu de la Tribunalul Cluj a decis că un produs IT dezvoltat de cei doi clujeni, estimat la peste 13 milioane de dolari, va putea fi folosit, în continuare, de  Uipath, societatea care îl deține și este acuzată de furt intelectual. 

Motivul pentru care judecătorul a dat acest verdict nu este că ar fi ajuns la concluzia că nu poate fi vorba despre acuzațiile respective, de furt intelectual ci că reclamanții nu au ”calitate procesuală”.

”Admite excepţia nulităţii absolute a contractului de cesiune a drepturilor de autor încheiat la data de 14.08.2015, între cedenţii MUREŞAN RAUL CRISTIAN şi MOCA VASILE VLAD şi cesionara NEURODYANMICS SRL. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei şi în consecinţă: Respinge cererea de chemare în judecată modificată prin cererea adiţională formulată de reclamanta NEURODYNAMICS S.R.L. în contradictoriu cu pârâtele RECOGNOS ROM NIA S.R.L. şi UiPath S.R.L. Admite excepţia inadmisibilităţii şi excepţia lipsei de interes şi în consecinţă: Respinge cererea de intervenţie formulată de intervenienţii MUREŞAN RAUL CRISTIAN şi MOCA VASILE VLAD, în contradictoriu cu pârâtele RECOGNOS ROM NIA S.R.L. şi UiPath S.R.L. Obligă reclamanta NEURODYNAMICS S.R.L. la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 18.087,33 lei către pârâta RECOGNOS ROM NIA S.R.L. şi în sumă de 44.150,60 lei către pârâta UiPath S.R.L. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Cluj”, arată soluția pe scurt a Tribunalului Cluj.

La a doua judecare a dosarului, care a avut loc în această primăvară, Curtea de Apel Cluj a decis că procesul trebuie rejudecat. Însă, până în momentul de față acest lucru nu s-a întâmplat.

Ce se află în spatele unei afaceri de miliarde

În cursul anului 2018, Recognos a trecut în patrimoniul UiPath, la pachet cu tehnologia dezvoltată de Neurodynamics. În presă, tranzacția a fost prezentată ca prima afacere românească IT cotată la peste 1 miliard de dolari.

Cei de la Neurodynamics au cerut lămuriri vizavi de dreptul de proprietate intelectuală pe care îl au asupra tehnologiei dezvoltate, dar reprezentanții Recognos i-au asigurat pe cercetători că în urma acestei tranzacții vor fi recompensați pe măsură.

De altfel, șeful UiPath, Daniel Dines, a fost informat despre problemele care gravitau în jurul acestei tehnologii, dar s-a făcut că plouă. 

Ținând cont de acest aspect, este demn de luat în seamă că cei de la UiPath știau, înainte de perfectarea tranzacției cu Recognos, că licența nu este una exclusivă și că softul poate fi folosit doar pentru aplicația Tabstract.

”Corespondența cu CEO-ul UiPath, Daniel Dines (email din 5 aprilie 2018) și întâlnirile avute cu reprezentanții UiPath confirmă în integralitate că preluarea Tabstract s-a făcut în cunoștință de cauză și cu încălcarea drepturilor de autor ale Neurodynamics asupra TDT”, arată actele de la dosar.

În luna martie 2018 reprezentanții Neurodynamics au fost contactați telefonic de directorul general al Recognos, Andrei Roth, care le-a solicitat să cedeze în favoarea Recognos dreptul exclusiv asupra tehnologiei.

Solicitarea avea la bază intenția UiPath de a achiziționa produsul Tabstract. Or, acest produs nu putea fi vândut în condițiile în care Recognos nu avea dreptul de a transmite tehnologia către UiPath în lipsa unui acord.

Negocieri pe piața de IT: 13 milioane de dolari sau 50.000 de euro

La jumătatea anului 2019, cei de la Neurodynamics și-au dat seama, că, de fapt, erau duși cu vorba în mod sistematic. Astfel că au transmis celor de la UiPath o ofertă pentru produsul lor:  13.222.000 dolari pentru cesionarea licenței asupra Tehnologiei de Detectare a Tabelelor. Răspunsul a venit din partea lui Andrei Roth, care trecuse deja de la Recognos la UiPath. El a considerat că produsul valorează mult mai puțin: 50.000 de euro pentru rezolvarea pe cale amiabilă a neînțelegerilor.

Mai mult, cei de la Neurodynamics arată că după episodul celor două oferte, Recognos și UiPath au început să nege faptul că au avut ceva de-a face cu divulgarea sau dobândirea unei tehnologii pentru care nu beneficiau de drepturi de autor.

Astfel, negocierile s-au mutat în sălile de judecată.

Raportările au urcat ”unicornul” până la cer

Rezultatele financiare ale UiPath pentru al doilea trimestru fiscal 2024, încheiat la 31 iulie 2023, arată că veniturile au crescut la 287,3 milioane de dolari, în urcare cu 19% față de anul precedent. UiPath a raportat o pierdere în al doilea trimestru de 77,6 milioane de dolari, în scadere cu 35% față de pierderea de 120,4 milioane de dolari din perioada similară a anului trecut.

Privind în perspectivă, UiPath a anunțat că se așteaptă la venituri pentru al treilea trimestru fiscal cuprinse între 313 și 318 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.