Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a votat bugetul pentru anul 2014, un buget mai mare decât cel de anul trecut, cu 100 de milioane lei. Investiţiile iau o pondere mare în acest exerciţiu bugetar, însă şi activitatea instituţiilor subordonate îşi ia partea leului.

Bugetul general al judeţului pe anul 2014 a  crescut la 805 milioane de lei de la aproape 700 de milioane de lei, cât a fost anul trecut. “Sumele sunt în creştere faţă de anul trecut pe toate capitolele. La unele sunt chiar şi creşteri de 18%. Este un buget mult mai bun faţă de cel de anul trecut”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. ”Principalele investiţii vizează în primul rând continuarea lucrărilor la pista aeroportului, continuarea lucrărilor la sistemul de management al deşeurilor, dar principala linie va fi de acum încolo, pe următorii doi ani, modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene. Asta în mare, pentru că sunt multe proiecte acolo. Vreau să ne concentrăm în următorii doi ani pe ceea ce nu s-a făcut de multă, multă vreme – o reabilitare şi o modernizare a drumurilor judeţene. Valoarea totală a bugetului este 809 milioane de lei, în creştere cu 18%, iar bugetul propriu este în creştere cu 12%”, a menţionat Horea Uioreanu.

 

Unde merg banii judeţului

În anul bugetar 2014, bugetele locale se aprobă pe cele două secţiuni, respectiv secţiunea de funcţionare care reprezintă 42,14 %  şi secţiunea de dezvoltare  57,86 % din total buget.  La secţiunea de funcţionare sunt prevăzuţi 258.110.000,43 de lei, la secţiunea de dezvoltare suma este de 354.460.000,21 de lei, iar bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe anul 2014, este în sumă de 220.142.000,32 de lei.

Bugetul fondurilor externe nerambursabile pe anul 2014 este în sumă de 90.000 de lei. Iar excedentul anului precedent se ridică la 14.209.396,86 de lei şi este destinat pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare. Subvenţiile primite de la bugetul de stat sunt în sumă de 146.767.000,89 de lei. Pista Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca rămâne un obiectiv important. Suma de 52.780.000,36 de lei va fi alocată pentru Pista de aterizare-decolare 3500 m – etapa I, de 2100 m, Terminal Plecări Pasageri, Reţele exterioare Terminal Plecări, Extindere platformă pe partea de est a platformei actuale-etapa I şi pentru studii de dezvoltare a infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă.

 

Drumurile judeţene, în continuă modernizare

Pentru drumurile judeţene şi comunale în proiectul de buget este prevăzută suma de 11.934.000 de lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Suma de 1.112.000,22 de lei pentru achitarea contribuţiei Consiliului Judeţean la funcţionarea Agenţiei de Dezvoltare Regională N-V se va dovedi o bună investiţie în acest an, pentru că începutul exerciţiului bugetar european 2014-2020 promite şanse mari pentru proiectele celor două instituţii de a atrage fonduri frumoase de la Uniunea Europeană. Pentru capitolul învăţământ este prevăzută suma de 53.128.000,94 de lei, în timp ce pentru sănătate  este propusă suma de 6.600.000 de lei. La Cultură, recreere, religie se propune alocarea sumei de 35.460.000,24 de lei. Pentru susţinerea activităţii sportive este alocată suma de 1,2 milioane de lei, iar 650.000 de lei sunt pentru susţinerea unor activităţi culturale. 1,7 milioane de lei merg pentru cheltuieli de capital la SC Tetarom SA, 600.000 de lei pentru majorare capital social S.C. Pază şi Protecţie, 800.000 de lei pentru majorare capital social S.C.Clujana S.A. şi 31 de milioane de lei pentru asigurarea finanţării a două proiecte FEN, respectiv „Dezvoltare Parc Industrial TETAROM I” şi „Dezvoltare Parc Industrial TETAROM IV”.

 

Amendamentele opoziţiei

Majorarea capitalului social al societăţilor din subordinea Consiliului Judeţean, în acest caz Pază şi Protecţie Cluj şi Clujana, a fost contestată de membrii opoziţiei, care au propus ca banii să fie folosiţi pentru alte proiecte. Cei 1,4 milioane de lei ar putea merge, consideră liderul grupului PDL din CJ Cluj Alexandru Coroian, la realizarea unui studiu de fezabilitate şi proiect tehnic pentru Spitalul Regional de Urgenţă (500.000 lei), pentru extinderea TETAROM, pentru sprijinirea Salvamont, unde anul acesta fondul bugetar a fost redus faţă de 2013 şi pentru drumurile judeţene, unde opoziţia a propus demararea unui nou proiect pe fonduri europene. Reprezentanţii CJ Cluj au arătat însă că studiile menţionate pentru Spitalul de Urgenţă au fost puse la dispoziţia instituţiei de către Ministerul Sănătăţii, pentru TETAROM au fost deja incluse fondurile respective la buget, Salvamont-ul a primit mai mulţi bani anul trecut pentru că s-au cumpărat mai multe utilaje, iar proiectul de modernizare a drumurilor judeţene este în desfăşurare.

Grupul PDL a mai propus realizarea unui studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea proiectului „Schi în Ardeal”, pentru a determina costurile unui domeniu schiabil în apropiere de Câmpia Turzii. De asemenea, s-a propus alocarea de bani special pentru Cluj Capitală Culturală, sumă care, din nou, avea deja un capitol special în bugetul judeţean, sub „Proiecte mari cultură de interes naţional şi internaţional”, 200.000 lei, alături de cei 350.000 lei pentru fondul de tineret.

 

Joaca de-a cartoful fierbinte

În plus, scandalul în jurul situaţiei financiare a societăţii Clujana a fost reluat de aleşii judeţeni, care s-au acuzat reciproc de problemele companiei. Cei de la PDL susţin că prea mulţi bani merg la o societate care este pe creştere, iar consilierii USL subliniază că directorul numit de PDL a lăsat compania cu datorii la stat şi grave probleme financiare, din care încă nu şi-a revenit, deşi are contracte de export şi ar trebui în mod normal să fie pe profit.

pista aeroport

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.