default

Castelul Josika, aflat la o distanță de 50 de km față de Cluj Napoca, a fost scos la licitație pe site dedicat proprietăților imobiliare. Prețul de listare este de 560.000 euro. Castelul, aflat într-o stare de degradare avansată, are o suprafață construită de peste 3.000 de mp și teren de peste 4,5 hectare.

Castelul Jósika este o construcție tip conac din localitatea Surduc, județul Sălaj. Aceasta este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice ca monument de importanță locală, categoria B, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în anul 2010. Castelul a fost o lungă perioadă de timp locuința romancierului maghiar Miklós Jósika de Branyicska. Între pereții castelului a scris romanul istoric „Abafi”, stilul său fiind asemănat cu cel al scoțianului Walter Scott.

„Arhitecții care au proiectat Josika au preferat o dezvoltare pe orizontală, proprietatea având un singur nivel, străjuit la extremități de bastioane, unul rotund, celălalt hexagonal. A fost timp de două decenii, între 1834 and 1853, căminul unui nobil ce a îmbrățișat spiritul timpului și și-a ales ca arme ideile, materializate în cuvinte. Miklos Josika (1794-1865), purtător al unei cicatrici pe față în urma unui duel, a fost întemeietorul romanului romantic maghiar ca gen literar dar și politician, activând în Dieta Transilvaniei și a cea a Ungariei; a susținut revoluția de la 1848, propagând idei liberale, reformatoare pentru eliberarea iobagilor și nu numai”, se arată în descrierea clădirii din anunțul publicat de Sotheby’s.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.