Sabin Funar, alături de fost soție, Elena Drăghicescu

Anul trecut, Sabin Funar, fiul fostului edil al Municipiului Cluj Napoca, și Elena Drăghicescu, soția lui, au divorțat. Procesul pentru împărțitea averii se derulează la Judecătoria Cluj Napoca.

Familia Funar deține lanțul de farmacii Elmafarm, însă afacerea se pare că întâmpină o serie de probleme pentru că firma a cerut intrarea în insolvență. În paralel cu procesul de insolvență, Elena Drăghicescu a mai deschis un proces de natură comercială împotriva fostului ei soț.

Anul trecut, Elmafarm a declarat un profit net de 966.773 lei (faţă de 1.162.128 lei în 2018), la o cifră de afaceri de 37.783.931 lei (în creştere cu 1,68 milioane lei), datorii de 15.321.778 lei (13.792.368 lei în anul anterior) şi capitaluri proprii de 5.315.402 lei (plus de 6%). Numărul mediu de angajaţi din 2019 a fost de 44, faţă de 55 în anul 2018.

Afaceri imobiliare în spatele firmei care se ocupă de lanțul de farmacii

Din patrimoniul firmei Elmafar, societatea farmaceutică pe care familia Funar a folosit-o și în afaceri imobiliare, s-a desprins un alt SRL în patrimoniul căruia au fost înregistrate patru imobile care cuprind sute de metri pătrați. Fiul fostului primar al Clujului a construit, în spatele firmei Elmafarm, sase vile în cartierul rezidențial Europa. Chiar dacă la primărie beneficiarul acestor vile a fost firma Elmafarm, vânzările s-au derulat prin intermediul firmei Total Invest, o altă societate din patrimoniul familiei Funar.

Bilețelele lui Funar

În anul 2007, presa clujeană publica o serie de dezvăluiri vizavi de cum mergeau afacerile lui Sabin funar pe vremea când tatăl lui era primarul Clujului. Dezvăluirile au fost făcute de Livia Andreiaş, fosta directoare economică a Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit ei, ”Anul trecut (2006, n.red.), în luna septembrie, mă duc la DNA. Aici, la Cluj. Acolo am vorbit cu o procuroare tânără. După ce m-a ascultat, procuroarea mi-a spus: Ce ştiţi despre fiu-său, pentru că despre el există mai multe sesizări la noi?”, spune Livia Andreiaş în continuarea discuţiei cu reporterii ZIUA de Cluj despre dedesubturile administraţiei Funar. Directoarea afirmă că, în final, a încercat să nu-l implice pe Sabin Funar în discuţie, gândindu-se că şi ea are un băiat (fiul directoarei a copilărit cu Sabin Funar în cartierul Mănăştur – n. red.). Apoi directoarea a explicat cum decurgea una din zilele obişnuite la Primărie. “Eram sunată pe telefon: doamna directoare, haideţi la domnul primar! Când mă duceam jos, coadă în faţa biroului. Coadă la Sabin Funar, cu toţi directorii din Primărie. Erau acolo Macea de la Urbanism, doamna Fritea, Mihai Mureşan”, declară fosta directoare. Situaţia descrisă de Andreiaş a fost confirmată pentru Ziua de Cluj şi de un fost membru PRM, actual consilier local, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Potrivit lui Andreiaş şi fostului PRM-ist, şedinţele cu Sabin Funar aveau loc în “biroul din spate” al primarului”, arată articolul de presă apărut în anul 2007. ”“Sabin făcea foarte mult trafic de influenţă. Le dădea dispoziţii directorilor şi aceştia executau. întotdeauna mă căuta numai cu interese, să-l plătesc pe unul, pe altul. Sabin şi primarul scriau pe bileţele cine trebuia plătit.

Sumele nu erau foarte mari dacă se plăteau proporţional, dar legea spune că facturile se plătesc în ordinea vechimii”, descrie fosta directoare economică modul în care se făceau aranjamentele la plăţi. Andreiaş spune că erau momente în care avea buzunarele pline de bileţele, de la Funar şi în special de la Sabin, pe numele firmelor Duplex, Bimexim, Investicon, toate implicate în scandaluri de presă pentru că au beneficiat de contracte preferenţiale cu Primăria. Presa a dovedit faptul că Sabin Funar avea relaţii de afaceri, chiar asocieri, cu familia Brumaru, cea care a controlat de-a lungul timpului firmele amintite de Andreiaş.  Metoda bileţelelor cu dispoziţii de plată a funcţionat şi după ce Andreiaş a fost numită directoare la direcţia de fond imobiliar şi locul său a fost luat de actuala directoare economică a Primăriei, Olimpia Moigrădean”, se mai arată în articolul citat.

Funar a negat că ar fi făcut trafic de influenţă pe lângă directori, dar a confirmat prezenţa sa repetată în biroul tatălui său de la Primărie, în compania acestora. “Mă mai întâlneam cu unii, cu alţii. Mai schimbam două păreri în birou la tata”, explică fiul fostului primar. Acesta spune că a aflat că Livia Andreiaş este supărată pe tatăl său şi el crede că directoarea ar fi trebuit să vorbească despre presupusele ilegalităţi atunci, nu acum, după atâta timp. “Vine acum, inventează şi răstălmăceşte. Noi suntem rude mai îndepărtate. Mă jucam cu copilul ei în faţa blocului”, spune Sabin Funar, referindu-se la situaţia delicată în care se află, fiind acuzat tocmai de rudenia sa de trafic de influenţă. Fiul primarului spune că pentru majoritatea acuzaţiilor a fost cercetat şi verificat de poliţie, de Parchet şi Prefectură. în ceea ce priveşte acuzaţiile legate de bileţelele pe care le-ar fi semnat pentru ca directoarea economică să facă plăţi, Sabin Funar se apără: “Nu am făcut intervenţii, am pus o întrebare”. Întrebat dacă a semnat vreodată astfel de bileţele de intervenţie, fiul fostului primar a evitat un răspuns tranşant: “Nu. Nu mai ştiu. De unde să ştiu ce a fost acum 7 ani?”

 

2 COMENTARII

  1. Hm…?. Doriti sa va spunem NOI despre Funar si familia ?. Si daca v-am spune…nu vom rezolva nimic. Pentru ca Funar este doar unul din multiplele „verigi” ale lantului care a cuprins intreg Ardealul. Toti, repetem TOTI suntem participanti. Intr-un teritoriu care nici macar nu ne apartine. Uniunea Ardelenilor SI Banatenilor (UAB), Cluj.

    • Hmmm. Ce pampas ii Sabin. Si cand ma gandesc ca am vrut sa ma fuc la firma lui la interviu sa ma angajez. Era greseala vietii. Cum a poti sa lucrezi pentu un asa papagal?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.