După mai multe telefoane şi vizite la Curte, dosarul cu numărul 962/33/2010 s-a dovedit a fi de unul de importanţă naţională, a cărui dezvăluire ar putea periclita campionatul modial de fotbal sau stratul de ozon care protejează planeta contra radiaţiilor din cosmos. Este vorba de un caz de purtare abuzivă săvârşită de către ofiţerii Pintican Alin şi Balaş Adrian în detrimentul părţii vătămate Mureşan Radu Vadim. Nu mare lucru. Probabil ceva palme, câteva lovituri la pateu. Până la urmă o nimica toată. La modul în care operează poliţia română nimic nu pare neobişnit.

Am fost ca o minge de ping-pong între arhivă şi registratură, dar măcar am aflat că dosarul în cauză se află întradevăr în posesia organismelor competente, doar că, încă nu a sosit momentul ca acesta să fie dezvăluit presei. Expertul pentru informaţii publice, Adrian Dănilă, ne-a informat că rechizitoriul nu a fost prezentat încă inculpaţilor iar în cauză sunt prezente şi unele declaraţii ale martorilor sub acoperire care nu pot face obiectul unui demers jurnalistic. Acelaşi răspuns politicos l-am primit şi de la purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel ,judecătorul Ioana Claudia Ilieş cât şi de la judecătorul Carmen-Elena Georgică, din partea CSM-ului. Cum legea prevede că în momentul în care un agent de poliţie este trimis în judecată, acesta trebuie să fie suspendat din funcţie, am încercat să aflăm dacă  cei doi agenţi se mai prezintă la serviciu.
În acest sens, am luat legătura cu şeful BCCO, comisarul Horea Oltean, care ne-a explicat pe un ton foarte amabil că încă nu s-a luat măsura suspendării din funcţie în cazul celor doi poliţişti, dar că a fost iniţiată procedura în acest sens. Aceeaşi amabilitate cu care îi explici unui cerşetor că n-ai chef să-i dai bani, sau unui copil prost că barza aduce ţâncii pe calea aerului.

Exprimarea lui Nae Catavencu din “O scrisoare pierdută” cuprinde numeroase contradictii, greseli menite să demonstreze incultura, lipsa de logică şi o puternică dorinţă de parvenire: „Industria româna e admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavârsire…”. Ei tot aşa, la 20 de ani după revoluţie, când legea impune suspendarea din funcţie a poliţiştilor trimişi în judecată, când se întocmesc proceduri pentru suspendare, se dau telefoane, lipseşte doar un mic detaliu. Nimeni nu a fost încă suspendat.

Ar fi interesant ca, în contextul alinierii sistemului juridic naţional la dreptul europeano-galactic, să putem acuza un câine anti-drog gradat de abuz în serviciu şi, conform legii, să se impună suspendarea acestuia din funcţie. Cum mai exact obligi un câine să nu mai adulmece în interes de serviciu sau să se scarpine, pe toată durata judecăţii?
Vorba marelui poet national George Eminescu: „câinele-i cel mai bun prieten al omului, că dă laba la comandă”

Oricum, orice ar zice profanii, dosarele secrete sunt cele mai interesante. Noi, jurnaliştii, tragem la ele ca molia la haine. Noroc că există naftalină.  În doar 50 de ani vom afla de fapt care a fost cu Omar Hayssam, sau dacă ăla micu de respira greu de la Roswell era sau nu extraterestru. Abia aştept să ies la pensie.
Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.