Un elev a murit și alți trei au fost grav răniți, luni, după ce peretele exterior al internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc, s-a prăbușit peste copiii cazați acolo.

O fată a fost scoasă de sub dărâmături, inconștientă, și a fost transportată de urgență la spitalul din Târgu Mureș în stare critică. Celelalte două fete au fost salvate și sunt internate la spital. Elevi care stăteau la cămin au fost luați acasă de către părinți. Reprezentanta Primăriei susține că în curtea internatului se făceau lucrări de canalizare, iar ancheta va stabili dacă șantierul a afectat clădirea.

Surparea clădirii a fost însoțită de un zgomot puternic. Piața unde se afla internatul s-a umplut de praf. O femeie a văzut cum ieșeau speriați din internat.

Agota Petrotzki, martor: „Ce spuneau… că vai doamne, că tocmai dormeam, asta spuneau, dar erau atât de șocați și ei săracii. Dacă puteți să vă imaginați că un copil a ieșit în pijamale, chiar dormea, săracul și a zis că vai de capul meu, am auzit bubuitura. Au ieșit în tricou, neîmbrăcați și destul de speriați”.

Băiatul a fost găsit după aproape trei ore de căutări, însă, din păcate pentru el, nu s-a mai putut face nimic. Potrivit unor surse, elevul dormea în momentul în care s-a întâmplat tragedia.

Petres Sandor, prefectul județului Harghita: Am pierdut un copil, un elev. Dumnezeu să-l odihnească. Copilul pe care l-am pierdut este un băiat de 17 ani. Trei colegi de-ai lui au fost scoși mai repede de sub dărâmături. Sperăm că intervenția medicilor să aibă succes în cazul lor”.

Cristian Mureșan, ISU Harghita: „Sunt trei fete și un băiat. Cele patru persoane se aflau în interior, a sesizat pedagogul, și au încercat să iasă afară. Au fost extrași: prima victima conștientă, a doua semiconștientă și a treia inconștientă, în stop cardio-respirator, a fost transportată la spital. Din păcate, pentru cea de a treia persoană nu s-a mai putut face nimic”.

Clădirea, cu o vechime de peste 100 de ani, aparține Arhiepiscopiei Catolice, care a închiriat-o Primăriei, pentru școală. Nu era încadrată ca fiind în risc seismic. Deocamdată, nimeni nu poate spune dacă aici au avut loc lucrări de reparații capitale, în ultimii ani. Martorii povestesc că una dintre victime aflate în interior a văzut cum pereții au început să se crape, însă totul s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă, și n-au mai avut timp să iasă din clădire.

Martor: „Sunt în șoc. Un băiat s-a dus să anunțe că se crapă pereții. Am început să plâng”.

Martor: Este o tragedie… Un elev și-a pierdut viața”.

Trei fete, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, sunt rănite. Una dintre ele a intrat în stop cardio-respirator și a fost transporată de urgență la Spitatlul din Târgu Mureș, unde a intrat în operație. Alta a suferit mai multe fracturi și era semiconștientă când a fost scoasă de sub moloz.

Dr. Bogdan Vanghelie, medic SMURD: „Pacienta în vârstă de 17 ani de la Spitalul din Odorheiul Secuiesc, către Spitalul Clinic de Urgență Mureș, secția neurochirurgie. Pacienta este în stare gravă, stabilă, ventilată mecanic, urmează să fie luată decizia probabil în vederea intervenției chirurgicale”.

După ce a fost scoase cele patru victime, salvatorii care au lucrat contracronometru și s-au asigurat că nu mai sunt victime, s-au retras din zona extrem de periculoasă pentru că exista pericolul ca acoperișul să se prăbușească.

Reprezentanta Primăriei susține că lângă zidul care s-a prăbușit se făceau lucrări de canalizare și pentru construirea unui gard. În mod sigur, cercetările vor stabili dacă s-a respectat autorizația de construire și dacă șantierul a afectat clădirea.

Petres Sandor, prefectul județului Harghita: „În zilele care urmează trebuie să verificăm dacă autorizația a fost emisia în condiții legale, dacă lucrările au fost supervizate așa cum trebuie”.

Zörgő Noémi, purtător de cuvânt al Primăriei și Spitalului Odorheiu Secuiescu: În total erau cazați 97 de copii și, până la ora 17 aveau pauză. Din fericire, o parte dintre elevi se aflau în oraș. Cei patru erau în camerele lor. Fetele la etajul 1 și băiatul la parter. Lucrarea a fost autorizată de către Primărie, construire de gard și racordarea clădirii la apă și canalizare. Autorizația spune că spărturile se pot face lângă clădire, nu mai aproape de 2 m și 20 de cm”.

Liceul Áron Tamási este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Harghita, cu o istorie de peste 4 secole. Pe pagina de prezentare, se precizează că acolo locuiesc aproximativ 120 de elevi. Localnicii spun că la baza peretelui s-au făcut recent săpături, care ar fi slăbit fundația, însă aceste afirmații vor fi verificate ulterior.

Sursa: Pro TV

Citește și: O femeie care a angajat mercenari ca să își recupereze copilul din Palestina se pregătește să se judece cu Primăria Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.