Nemesio Oseguera Cervantes ”El Mencho” , un fost polițist transformat în asasin – l-a înlocuit pe El Chapo pe lista celor mai căutați infractori de pe planetă.

„Nemesio Oseguera Cervantes e inamicul public numărul unu acum”, Paul Craine, un consultant de securitate în cadrul forțelor anti-drog (DEA) din SUA, după arestarea din 2016 a lui El Chapo.

Oficialul susține că El Mencho are acum o armată de mii de „băieți răi”.

După arestarea lui El Chapo, traficanții de droguri din grupări rivale au dus o bătălie să pună mâna pe puterea rămasă, a spus Craine. Doi dintre copii lui El Chapo au preluat conducerea cartelului Sinaloa, dar au fost alungați într-o bătălie contra foștilor parteneri ai lui El Chapo. Unul dintre foștii parteneri, Ismael Zambada, zis și El Mayo, este în vârstă de 70 de ani și are diabet, ceea ce nu îl lasă să conducă cartelul cum trebuie. Luna trecută, alt șef din cartelul Sinola, Damaso Lopez, a fost prins și adus în SUA pentru proces. Lopez l-a ajutat de două ori pe El Chapo să scape dintr-o închisoare mexicană și acum procurorii vor ca el să depună mărturie împotriva lui El Chapo, potrivit New York Post.

Cu o criză la conducerea cartelului Sinola, grupul lui El Mencho a devenit cea mai de temut forță criminală din Mexic. Cartelul este specializat în producerea de metamfetamină și heroină și face trafic de tone de cocaină. El Mencho are în subordine asasini bine antrenați care poartă tricouri cu sigla cartelului și sunt înarmați cu mitraliere.

„Ei funcționează ca o organizație paramilitară. Sunt o mână de fier care au preluat controlul statului mexican Jalisco. Fac frecvent deturnări de mașini și provoacă ambuscade pentru a-și arăta puterea”, mai spune Craine.

În luna mai a anului 2015, El Mencho (acum în vârstă de 52 de ani) a ordonat o serie de atacuri împotriva forțelor de securitate în Jalisco, blocând autostrăzi cu mai multe autobuze și camioane. Atunci au tras doborât și un elicopter militar, ucigând 9 soldați.

Autoritățile mexicane oferă 1.5 milioane de dolari, pe lângă cele 5 milioane de dolari pe care le oferă polițiștii americani, pentru informații care ar putea duce la prinderea lui El Mencho, informeaza libertatea.ro.

El Mencho a crescut în sărăcie și s-a lăsat de școală în clasa a 5-a pentru a munci pe plantația de avocado a familie. A fost angajat ulterior să păzească o plantație de marijuana când avea vârsta de 14 ani. Mai târziu, el a emigrat ilegal în SUA, unde a fost traficant de droguri în California. A fost deportat în 1990, după mai multe arestări. Ajuns în Mexic, el a primit un loc de muncă la poliția locală din statul Jalisco și mai târziu s-a înscris în cartelul Milenio, căsătorindu-se cu una dintre surorile șefului cartelului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here