Consilierii locali au aprobat la ședința de joi un proiect de hotărâre pentru semnarea unui acord cu Unita Turism, societatea care controlează terenul din zona Cetățuia, dar și Hotelul Sport și Ștrandul Municipal. Primăria vrea să cumpere de la aceștia un teren în suprafață de 10.000 de metri pătrați pe Dealul Cetățuii, pe care vrea să construiască mult promisul teatru de vară.

 

Teatrul de vară este o idee vehiculată de ani buni de administrația locală, iar acum primarul a anunțat că dorește să finanțeze acest proiect cultural prin fonduri europene. Primăria va plăti Unita 10 euro/mp pentru suprafața de 10.000 de metri pătrați, preț fără TVA. Potrivit declarațiilor celor două părți, terenul va fi plătit de către municipalitate în maxim 6 luni de zile de la aducerea de către proprietar a extrasului de carte funciară. Terenul este evaluat de specialiști la 43 de euro metrul pătrat.

Discuțiile inițiale au fost pentru a cumpăra două clădiri din acea zonă, dar până la urmă Primăria a bătut palma pentru una singură. Primarul a explicat aleșilor locali că există o declarație notarială prin care reprezentantul Unita Turism, Josef Goschy, se angajează că va vinde cei 10.000 de mp pe Cetățuie către primărie la prețul de 100.000 de euro cu tot cu TVA, iar în acest fel primăria are o garanție suplimentară că va putea cumpăra terenul. În plus, proprietarul de carte funciară a terenului, BT Leasing și-a asumat obligația de a vinde terenul către primărie printr-o declarație depusă la primărie, arată Actual de Cluj.

Parcul Cetățuia a fost în proprietatea Unita Turism Holding din 1994, iar ulterior terenul a ajuns în proprietatea BT Leasing Transilvania, Unita Turism Holding având drept de folosinţă şi posesie. Problema ipotecii a fost însă rezolvată recent.

 

Trei ani de negocieri

În urmă cu trei ani, Primăria Cluj-Napoca a anunțat că va reabilita, împreună cu proprietarii din zonă, dealul Cetăţuia, transformându-l într-o zonă turistică de agrement amenajată ca un parc. O parte din ideile înaintate la dezbaterile publice includeau şi construirea unui teatru de vara şi reabilitarea monumentelor istorice din apropiere.

Prin acest proiect, Primăria dorea să refacă aleile, să extindă iluminatul public şi să restaureze poarta cetății aflată, în prezent, într-un stadiu avansat de degradare. Primăria a demarat recent și lucrări pentru stoparea alunecărilor de teren din zona Dragalina prin construcţia unui nou zid de sprijin care sa se încadreze şi arhitectural în zonă.

În acest sens, în 2012, Consiliul Local a aprobat semnarea unui contract de uzufruct încheiat cu titlu gratuit între Primăria Cluj-Napoca şi proprietarii zonei – Unita Turism Holding, BT Leasing Transilvania SA şi Banca Transilvania.

La începutul aceluiași an, a avut loc prima dezbatere publică referitoare la soluţiile de amenajare a dealului Cetăţuie. Arhitecţii prezenţi la dezbatere au înaintat propunerea ca Cetăţuia să aibă statut de zonă protejată, care poate fi conferit prin adoptarea unui nou plan urbanistic. Alte idei lansate s-au referit la necesitatea unor intervenţii pentru stabilizarea versantului, precum şi construirea unui teatru de vară.

 

Teatru de vară pentru clujeni

Preşedintele de atunci al filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Szabolcs Guttmann, a subliniat, sprijinit de fotografii ale zonei Cetăţuia, care sunt principalele probleme urbanistice cu care această zonă se confruntă. Este vorba de accesibilitatea limitată, alunecările de teren care schimbă structura dealului de la an la an, precum şi faptul că a fost lăsat în paragină, nefiind vizibile nici un fel de lucrări de întreţinere.

Printre propunerile concrete se numără amenajarea unui teatru de vară, o idee mai veche, precum şi amenajarea spaţiului verde de pe Cetăţuie inspirat din şi cu ajutorul specialiştilor de la Grădina Botanică. În ceea ce priveşte amenajarea zonei, va trebui ţinut cont şi de faptul că aici există trei monumente istorice în paragină. Szabolcs Guttmann a propus ca acestea să fie luate în grijă de către instituţiile locale, pentru a fi reabilitate şi incluse în circuitul cultural al oraşului.

„Sunt foarte puţine oraşe care dispun de un astfel de punct de belvedere. Acolo e necesar un plan urbanistic de zonă protejată; trebuie să se ţină seama de o serie de lucruri, de dotări. Cu cât întârziem reglementarea acestei zone importante pentru Cluj, cu atât riscăm să ne trezim cu improvizaţii. OAR nu se poate angaja să vină de pe o zi pe alta cu propuneri de panouri şi scări”, a declarat arhitectul Vasile Mitrea în cadrul dezbaterii.

 

Primăria cumpără istorie

Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.

Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției.

Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii 50. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici.

emil boc net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.