După o decizie deosebit de controversată a Justiţiei engleze în cazul lui Robert Ekaireb, acesta, în disperare de cauză, la rândul lui a luat o decizie pe care o consideră ca o ultimă speranţă pentru soarta lui total nefericite  şi s-a adresat, prin intermediul O.A.D.O. din România, Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), sesizând, conform Convenţiei europene a drepturilor omului, că i s-au încălcat de statul britanic, rând pe rând, nenumărate drepturi, atât în timpul cercetărilor penale, cât şi în timpul judecăţii faptelor sale, care mai mult au fost sugerate, nicidecum dovedite în plenitudinea lor.

I-au fost încălcate, din punctul de vedere al Consiliului Director al OADO, dreptul la viaţă, dreptul la libertate, dreptul la apărare, egalitatea de arme în justiţie, deoarece Robert nu s-a putut apăra cu adevărat, beneficiind de o apărare dezastruoasă din partea domnului av. Wolkind.

S-au făcut demersuri către CEDO în regim de urgnţă maximă, desigur, cu condiţia ca Judecătorii Curţii să constate cu adevărat că organele judiciare din Anglia i-au încălcat drepturile fundamentale de care ar fi trebuit să beneficieze indubitabil,  cu credinţa că instanţă internaţională va face lumină în acest caz extraordinar de tenebros.

Pentru toţi cei care nu ştiu, CEDO este o instanţă internaţională cu sediul la Strasbourg-Franţa, unde cetăţenii din 47 de state din Europa, însumând l,5 miliarde de oameni, se pot adresa atunci când statul din care fac parte le încalcă unul sau mai multe din drepturile fundamentale ale omului, stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului semnată la 10 decembrie 1948, dar şi în Convenţia europeană a drepturilor omului, ca şi în Constituţiile tuturor ţărilor democrate ale lumii, în baza cărora cele trei Camere ale Onoratei instanţe judecă diversele încălcări făcute de statele membre ale Curţii.

Vă spuneam că sunt 3 (trei) Camere. Înainte de a vă informa cum funcţionează acestea, trebuie să precizez că fiecare ţară, membru semnatar, din cele 47 de state componente, îşi trimite la Curte un judecător, care reprezintă ţara din care provine, dar este exclusă prezenţa unui judecător în Completul de judecată în care se judecă un caz reclamat ori sesizat din ţara din care provine el.

În Prima Cameră judecă un Complet de un judecător, asistat de un raportor, dacă cererea este sau nu admisibilă pentru Camera a II-a.

În Camera a doua judecă un Complet de 3 judecători, asistat de mai mulţi raportori, complet care dă undă verde pentru Camera a III-a, după ce a solicitat, oficial, Ministrului Justiţiei ţării respective toate documentele necesare de la instituţiile statului, pentru desfăşurarea unui proces în cunoştinţă de cauză..

Cea de treia Cameră judecă în Complet de 27 judecători şi dă un verdict final prin care condamnă statul respectiv pentru încălcarea unor drepturi, obligându-l la plata unor daune morale şi materiale, precum şi o revizuire a condamnării respective, dar înainte trebuie să existe o etapă de conciliere între cel care sesizează Curtea şi propriul stat, care în cadrul Guvernului are o Comisie care monitorizează şi răspunde Curţii Internaţionale toate procesele care aparţin ţării respective,  conciliere care poate opri o eventuală decizie finală a CEDO.

Acum, când scriu acest serial, se ştie că în cazul lui Robert, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în instanţa de un judecător, în persoana domnului Judecător A. Harintyunyan, din Armenia, asistat de un raportor, judecă la urgenţă, conform cererii OADO şi, începând  cu data de 07 aprilie 2016, va studia cauza, urmând să ia o decizie în consecinţă, analizând toate documentele puse la dosar de către Biroul juridic al OADO.

Aşteptăm cu toţii, cu sufletul la gură, un verdict pozitiv, motivat de faptul că doamna Li Hua Cao este bine-mersi, împreună cu băiatul ei şi al lui Robert, în vârstă de 8 ani, în Kiev-Ucraina, ducând o viaţă care îi tihneşte.

Amănunte despre declaraţiile incendiare pe care le-au dat trei cetăţeni din Ucraina cu privire la doamna Li Hua Cao, în serialele următoare.

 

 

     PREŞEDINTE FONDATOR OADO

 Prof.univ.dr.(av.) Florentin SCALEŢCHI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.