Doi băieți cu handicap, aflați în grija angajaților de la DGASPC Cluj la Complexul Comunitar de Servicii pentru Copilul cu Handicap din Cluj-Napoca au fost violați, în mod repetat, de un alt minor. Cazul a ajuns în justiție și, în primă instanță, a fost judecat de fiica unui fost șef al Poliției clujene. Ea a considerat just ca agresorul sexual să nu facă nicio zi de închisoare sau să fie trimis la un centru de reeducare pentru minori. Ulterior, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au hotărât definitiv ca violatorul de copii să fie ținut pentru doi ani într-un centru de reabilitare.

La jumătatea anului 2021,procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui ELEKES FLORIN, acuzat de săvârşirea infracțiunilor de viol în formă continuată. El este acuzat că a abuzat sexual două minore de la DGASPC Cluj. Una dintre fete a fost abuzată sexual, la intervale diferite de timp, de două, iar cealaltă victimă a fost violată de patru ori.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii mai 2019, fără a se putea preciza cu exactitate data, în cadrul Complexul Comunitar de Servicii pentru Copilul cu Handicap din Cluj-Napoca, prin ameninţări cu acte de violenţă, a întreţinut cu persoana vătămată Bogdan* (numele victimei este unul fictiv pentru a îi proteja identitatea), în vârstă de 15 ani la momentul consumării infracţiunii, un act sexual oral, iar ulterior, într-o zi următoare, în aceleași condiții, a întreținut un act sexual anal cu acesta. În cursul lunii mai 2019, fără a se putea preciza cu exactitate data, în cadrul Complexul Comunitar de Servicii pentru Copilul cu Handicap din Cluj-Napoca, prin ameninţări cu acte de violenţă, a întreţinut cu persoana vătămată Claudiu* (numele victimei este unul fictiv pentru a îi proteja identitatea) un act sexual oral, după care, în zile diferite, trei acte sexuale anale.

La dosar există declarațiile victimelor, ale abuzatorului, rapoarte de evaluare psihologică, de expertiză medico-legală, etc.

Astfel, magistrații au avut de judecat un dosar clar în care agresorul, minor, a violat în repetate rânduri alți doi copii cu handicap care ar fi trebuit să fie supravegheați de cei de la DGASPC Cluj Napoca.

În prima instanță, procesul a fost judecat de Teodora Ivașcu, fiica fostului șef al IPJ Cluj, Teodor Pop Pușcaș.

Ea a decis să nu îl condamne la închisoare pe abuzatorul celor doi băieți cu handicap.

”Aplică inculpatului ELEKES FLORIN, măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o durată de 6 luni pentru săvârşirea infracţiunilor de viol în formă continuată, prev.de art. 218 alin. (1) şi (3) lit. c) Cod Pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal (doua acte materiale) în dauna persoanei vatamate (…) și viol în formă continuată (patru acte materiale) în dauna persoanei vătămate (…) impune inculpatului ca pe durata executării măsurii educative a asistării zilnice să respecte următoarele obligaţii: să urmeze un curs de pregătire școlară sau formare profesională și să se prezinte la serviciul de probațiune la datele fixate de acesta. (…) admite în parte acțiunile civile promovate în cadrul procesului penal de către Ministerul Public în numele persoanelor vătămate minore și obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente Direcția Generală de Asistență Socială a Persoanelor Cluj Napoca la plata către părțile civile a umătoarelor sume: -10.000 lei in favoarea părtii civile (…) cu titlu de despăgubiri civile constând în daune morale, -20.000 lei în favoarea părtii civile (…) cu titlu de despăgubiri civile constând în daune morale. (…) dispune luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului în vederea reparării pagubei produse prin infractiune până la concurența sumelor de 10.000 lei , respectiv 20.000 lei”, arată soluția pe scurt a Judecătoriei Cluj Napoca emisă la jumătatea anului trecut.

Însă, procurorii au fost nemulțumiți de condamnarea dată de Teodora Ivașcu, așa că au contestat decizia.

LA Curtea de Apel Cluj, dosarul s-a a fost judecat de magistrații MOLDOVAN Iuliana și MARCU Stanca-Ioana. Cei doi magistrați au desfiinţat sentința instanței inferioare în ceea ce priveşte măsura educativă aplicată abuzatorului și au dispus, cu titlu definitiv, ca Elekes să fie internat într-un centru educativ pe o durată de 2 ani.

Despre răspunderea instituției instituției în acest caz, în afara de obligativitatea de a plăti daune celor doi băieți abuzați, judecătorii nu au menționat nimic.

Șeful DGASPC Cluj Napoca, Nicoleta Molnar, nu a vrut să explice cum de copiii cu handicap, aflați în clădirea instituției și, teoretic, sub supravegherea angajaților, au putut fi sodomizați în mai multe rânduri.

”Care viol? Cel cu Elekes? Nu vă pot spune, trimiteți-mi vă rog în scris ce doriți să aflați și vă răspund”, a declarat Nicoleta Molnar.

Legislație blocată pentru abuzatorii sexuali

Nu este prima dată când în cadrul acestei instituții au loc abuzuri sexuale sau de natură violentă.

În 2013, un asistent social de 32 de ani, angajat ca asistent social într-o casă de tip familial din Turda a fost arestat pentru 29 de zile după ce ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o fetiţă de 11 ani din centru, cu acordul acesteia.

În 2021, o tânără de 16 ani, instituționalizată la o casă de tip familial din orașul Huedin, a fost violată de un tânăr aflat în plasament, la aceeași unitate.  Violul a avut loc în curtea centrului, iar instanța a decis ca violatorul să fie trimis în arest la domiciliu, adică în acelaşi centrul unde este şi fata.

În 2020, deputații au votat legea care mărește pedepsele pentru abuzatori, violatori și pedofili. Însă, Guvernul Orban a sesizat legea la Curtea Constituțională a României, pe motiv că legea „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracțiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate rațiuni obiective pentru alegerea acelor infracțiuni care urmează a fi imprescriptibile”.

Sesizarea Guvernului la CCR a legii care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor este una corectă și pertinentă, deoarece ea se referă la imprescribilitatea răspunderii penale pentru infracțiunile de viol și act sexual cu un minor, aflată în contradicție cu soluțiile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracțiuni din domeniu.

Sesizarea trimisă de Guvernul României la Curtea Constituțională nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, așa cum rău intenționat au interpretat unii politicieni aflați într-un ridicol elan electoral, manifestat prin manipulări grosolane.

Concret, Executivul dorește eliminarea oricăror suspiciuni de ordin constituțional, sesizarea nereferindu-se la majorarea pedepselor propuse prin lege, ci la un amendament introdus în cadrul dezbaterilor parlamentare, care aduce atingere noțiunii de prescripție a răspunderii penale.

Astfel, soluția legislativă privind imprescribilitatea răspunderii penale pentru infracțiunile de viol și act sexual cu un minor vine în contradicție cu prevederile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracțiuni din același domeniu (având același obiect juridic), precum cele de trafic de persoane (art. 210 din Codul penal), trafic de minori (art. 211 din Codul penal), proxenetism (art. 213 din Codul penal), agresiune sexuală (art. 219 din Codul penal), pornografie infantilă (art. 374 din Codul penal), care ar urma să fie în continuare supuse prescripției răspunderii penale.

Deoarece doar violul și actul sexual cu un minor sunt imprescriptibile, acest fapt ar putea avea drept consecință discriminarea victimelor acestor infracțiuni.

„În niciun caz nu îi iertăm pe agresorii sexuali, doar ne asigurăm că legea e suficient de clară ca să nu scape cu tertipurile juridice pe care le blamam cu toții”, a declarat pentru Gazeta de Cluj deputatul clujean, Cristina Burciu.

DNA s-au făcut că investighează DGASPC Cluj

În toamna anului 2021 DNA Cluj a ridicat documente de la două instituții publice în cadrul unui dosar penal in rem de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, deschis ca urmare a unei sesizări. Una dintre instituțiile vizate a fost Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, iar cealaltă CJ Cluj, instituția care subordonează Protecția copilului Cluj.

Dosarul ar viza acuzații privind ocuparea unor funcții de conducere contra cost. În presa locală s-a vehiculat că pentru un post de conducere la un centru de îngrijire sau chiar unul de șef serviciu, ”taxa” percepută ar fi de 10.000 de euro. Printre persoanele vizate ar fi și un șef de sindicat”.

Ulterior, procurorii nu au mai anunțat nimic în legătură cu această investigație.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.