O persoană condamnată la un an și zece luni pentru nerespectarea unui ordin de protecție a fost spânzurată în baie de ceilalți pușcăriași.

Un bărbat în vârstă de 47 de ani a fost condamnat la un an, 10 luni și 20 de zile de închisoare pentru nerespectarea unui ordin de protecție. În general, ordinul de protecție presupune interdicții după cauze de violență domestică, dar în cazul bărbatului nu au fost publicate exact circumstanțele condamnării, potrivit PressOne.  

Odată condamnat, bărbatul a fost închis într-un centru de detenție. Pentru că a avut în centru mai multe abateri disciplinare, susține sistemul penitenciar, el a fost transferat  la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla, județul Cluj. 

Aici, conducerea penitenciarului a decis să îl întemnițeze pe bărbat într-o cameră cu doi condamnați pentru omor calificat. 

Cu cine l-au pus în celulă

Unul dintre cei doi efectua o condamnare pe viață, iar celălalt avea de ispășit o pedeapsă definitivă de 20 de ani și o condamnare în primă instanță de 30 de ani pentru o altă tentativă de omor, petrecută, de asemenea, în penitenciar.

Deţinuţii care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului sunt cazaţi separat, în camere special amenajate în cadrul secţiilor de maximă siguranţă (articolul 29), scrie PressOne. Asta potrivit unui regulament în vigoare din 2016, prin care se detaliază aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. 

În celula E 7.25 a Penitenciarului Gherla erau 8 bărbați: cinci condamnați pentru omor, doi pentru tâlhărie și O.C.D. 

„Mi-a zis să aleg între viață și moarte”

Pe 10 septembrie 2023, în jurul orei 22:30, Ionuț Ursz, condamnat la 20 de ani și șeful camerei, a atacat un deținut mai tânăr, pe A.V. Preda (condamnat la 13 ani). Ursz l-a lovit în coaste. Preda a căzut la podea. Ursz l-a călcat pe cap cu piciorul, a scris PressOne.

 „Ursz mi-a zis să aleg între viață și moarte. Mi-a zis că trebuie să mă duc cu X (alt deținut) să-l bat pe O.C.D. în cambuză (n.r. compartiment destinat bagajelor)”, a declarat A.V. Preda, deținutul victimă-agresor. 

În următoarele ore, Ursz a îndemnat mai mulți deținuți din cameră să îl ucidă pe O.C.D. Victima obișnuia să doarmă în acel compartiment, pentru a fi ferit de colegii lui, spun anchetatorii. Aici era trimis „la colț” de șefii camerei.

Bărbații se aflau sub influența alcoolului

Bătut și sub constrângerea amenințărilor lui Ionuț Ursz, Preda l-a atacat pe O.C.D. la intrarea în baie și l-a lovit repetat. A intervenit Aurel-Flaviu Mălina (condamnat pe viață). El a strangulat victima cu un fir de pescuit. Firul era folosit în baia camerei ca picurător într-o instalație artizanală de produs alcool din fructe.  

„Du-te, mă, și omoară-l, că ăștia doi nu au fost în stare să-l omoare”, a mărturisit Aurel Mălina în fața procurorului, făcând referire la o discuție cu Ionuț Ursz.

Până a urmă, relatările spun că Ursz a fost cel care l-a ucis pe bărbatul condamnat la nici doi ani de închisoare, cu un picior în ceafă. Crima a fost descoperită câteva ore mai târziu. Inițial deținuții din cameră au susținut că omul s-a sinucis.    

„Nu-s mafiot, nu-s criminal în serie, nu-s interlop! Și acuma, dacă nu eram beat, nu se întâmpla nimic! Îmi cer iertare față de familia victimei, știu ce înseamnă durerea”, a declarat Ionuț Ursz la proces.

PressOne a cerut explicații Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pentru decizia de a închide o persoană cu o condamnare de sub doi ani într-o cameră cu condamnați pentru omor. Oficialii ANP au informat redacția că bărbatul ucis se afla acolo „din motive ce țin de conduita anterioară pe care a adoptat-o în detenție”. Mai multe despre întâmplările din penitenciar, în articolul realizat de PressOne.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.