Senatorul independent Valer Marian a făcut o sesizare către Premierul Victor Ponta după ce a citit despre dezvăluirile apărute în cadrul unui articol publicat în Gazeta de Cluj. Senatorul îl chestionează pe Ponta despre modul în care Andrei Rizoiu a fost angajat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în situaţia în care Rizoiu a fost angajat la o societate de-a soţiei lui Ponta. Gazeta de Cluj a prezentat şi faptul că  Rizoiu este unul dintre cunoscuţii lui George Marian Dinu, care pe vremea comunismului a fost prim-secretar al Ambasadei României în Rusia.

 

În data de 11 mai, senatorul independent Valer Marian a înregistrat la Guvern o solicitare adresată premierului Ponta prin care cere să se facă public modul în care Andrei Rizoiu a fost angajat la Secretariatul General al Guvernului. ”În cursul anului 2013, Guvernul pe care îl conduceaţi a adoptat o hotărâre prin care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a trecut în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi sub coordonarea directă a primului ministru. Ulterior, l-aţi numit în funcţia de secretar general adjunct al Guvernului pe domnul Andrei Rizoiu, cu atribuţii de coordonare a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Referitor la acesta, au apărut articole de presă potrivit cărora ar fi fost  subaltern al dvs. în cadrul Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase şi ar fi fost angajat al firmei Mandarine Production, la care soţia dvs., Daciana Sârbu, a deţinut 50 la sută din capitalul social. Solicit să-mi comunicaţi care au fost criteriile de competenţă şi experienţă profesională care au stat la baza acestei numiri, precum şi dacă domnul Andrei Rizoiu a avut calitatea de subaltern al dvs. şi de angajat al firmei soţiei dvs”, arată senatorul în solicitarea depusă.

El mai adaugă faptul că doreşte să afle informaţiile respective în urma unui articol publicat în Gazeta de Cluj.

”În urmă cu ceva timp am citit în Gazeta de Cluj un articol în care se atrăgea atenţia că o persoană fără experienţă a fost angajată la Secretariatul General al Guvernului. Eu mai ştiu o situaţie similară în care, tot prin dispoziţia lui Ponta, a fost angajată o directoare la Oficiul Naţional de Registru al Comerţului. Sunt angajate în nişte funcţii cheie persoane fără absolut nici o experienţă şi pe care nu le recomandă un CV profesional”, explică senatorul.

 

Pe ce se duc banii de la Cadastru

La sfârşitul lunii trecute, Guvernul a aprobat în şedinţa din data de 29 aprilie 2015 Hotărârea privind aprobarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023. Obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru este înregistrarea gratuită a imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul va fi finanţat din 3 surse: Programul Operaţional Regional 2014-2020-Regio (312 milioane de euro), venituri proprii ale ANCPI (900 de milioane de euro) şi alocări din bugetul unităţilor administrativ-teritoriale. Din aceşti bani, aproape 500 de milioane de euro vor fi cheltuiţi pe măsurători cadastrale care se vor face pentru înregistrarea într-un sistem naţional a 2.337 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 3.181. 263 de milioane de euro sunt alocate pentru alte servicii ce decurg din derularea acestui program şi pentru instruirea personalului de specialitate din cadrul ANCPI. 77,8 milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru transformarea celor aproximativ opt milioane de cărţi funciare şi 600.000 de documentaţii cadastrale recepţionate în anii anteriori în documente digitale. Aproape 50 de milioane de euro vor fi destinaţi pentru dezvoltarea şi mentenanţa sistemelor informatice. 21,7 milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru mentenanţa şi dezvoltarea Sistemului Românesc de Determinare a Poziţiei (ROMPOS) şi pentru realizarea de ortofotoplanuri în 230 de unităţi administrativ-teritoriale din mediul urban la scara 1:500 şi 1:1000 sunt alocate fonduri de 21,7 milioane de euro (96,6 milioane lei). 7,6 milioane de euro sunt alocaţi pentru tehnica de calcul şi stocare, iar cinci milioane de euro sunt alocate pentru activităţile de informare a publicului.

 

Cine va jongla cu un miliard de euro

Cel care se va ocupa de aceste licitaţii este Andrei Rizoiu, care a lucrat în corpul de control al lui Adrian Năstase, pe vremea când era prim ministru. Acelaşi personaj a fost angajat în firma Mandarine Production, societate unde a avut acţiuni soţia lui Victor Ponta

De asemenea, Andrei Rizoiu este cunoscut în domeniul afacerilor imobiliare. El a ocupat funcţia de administrator  la două societăţi pe acţiuni, SC Delfincom şi Perla Costineşti. SC Delfincom este o firmă care se ocupă cu dezvoltarea şi promovarea imobiliară şi care, anul trecut, a avut o cifră de afaceri de circa 1 milion de lei. Societatea este deţinută de Fondul Proprietatea şi de SIF Muntenia, SIF al cărui preşedinte este George Marian Dinu, un personaj extrem de interesant. Pe de o parte, la începutul anilor 90, el a fost consilier al Ambasadei României în SUA şi consilier în cadrul Misiunii Permanente a României la ONU.

Pe de altă parte, pe vremea regimului comunist, istoricul locurilor de muncă ale preşedintelui SIF Muntenia poate arăta că lucrurile sunt complexe şi au multe aspecte. Între 86 şi 87, Dinu a fost însărcinat cu afaceri al României la Mogadishu (Somalia), în 86 a fost Secretar I al Ministerului Afacerilor Externe, iar înainte de asta a fost prim-secretar al Ambasadei României în Rusia. Pe deasupra, el mai este şi membru în Rotary Club.

Cea de-a doua societate care a fost administrată de Rizoiu este B.T.T.PERLA COSTINESTIULUI SA, o firmă la care sunt asociaţi Dinu Gheorghe şi SC BTT Bucureşti SA. De-a lungul timpului, BTT şi-a închiriat şi vândut activele, adică hotelurile şi pensiunile pe care le avea în aproape fiecare staţiune din România, iar printre beneficiarii s-au regăsit pe Mohammad Murad, Dumitru Dragomir, Dinu Gheorghe sau Mircea Carciog, oameni de afaceri cunoscuţi pentru tunurile date în turismul românesc.

 

Un HG de 2 miliarde de euro

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 9 alin. (12) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi având în vedere dispoziţiile referitoare la înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, precum şi alte măsuri aplicabile, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 31/2014 privind ratificarea Acordului preventiv pentru facilitatea de împrumut dintre Uniunea Europeană, în calitate de Împrumutător, şi România, în calitate de Împrumutat, şi Banca Naţională a României, în valoare de maximum 2 miliarde euro, semnat la Bucureşti la 5 noiembrie 2013 şi la Luxemburg la 19 noiembrie 2013, şi a Memorandumului de înţelegere dintre Uniunea Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 5 noiembrie 2013 şi la Bruxelles la 6 noiembrie 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.