În fiecare an, de Ziua Națională, n-avem destule urechi pentru a asculta discursuri sforăitoare despre patrie, popor, despre mândria de a fi român și despre recunoștința adusă jertfei înaintașilor, fără de care nu am fi fost niciodată ceea ce suntem…

Vorbe goale, în mare parte, pentru că atunci când vine vorba de fapte, chiar dovedim că suntem ori prost crescuți, ori ipocriți, scrie 3 dots stories.

O dovedește întâmplarea petrecută duminică, 1 decembrie 2019, la Râmnicu Vâlcea, când un veteran de război a fost pur și simplu ignorat de cei din protipendadă orașului, care veniseră să salute oficialitățile. Pur și simplu pentru cei mai mulți dintre cei menționați el nu a existat, pentru că nici măcar o privire nu i-au aruncat.

Ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, veteranul de război Emil Veţeleanu este nelipsit de la toate evenimentele dedicate comemorării ostaşilor căzuţi în cele două războaie mondiale.

Emil Veţeleanu va împlini, la finele lunii ianuarie a anului viitor, 101 ani. A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, la Transmisiuni, pe ambele fronturi şi de Est şi e Vest. S-a înrolat în Armată la 20 de ani şi timp de cinci ani a dormit prin tranşee, find ”istoria vie a României”. Este unul dintre ultimii supravieţuitori dintre cei care au luptat la Cotul Donului.

Emil Veţelean s-a aflat şi de această dată alături de oficialităţile judeţului Vâlcea, încadrat de prefectul judeţului, Florian Marin, şi de comandantul Centrului de Perfecţionare, EOD şi Geniu ”Panait Donici” Râmnicu Vâlcea, lt. col. Cristian – Gabriel Arinton.

La finalul programului desfășurat cu ocazia Zilei Naționale, așa-zisa elită a orașului a trecut să salute oficialităţile, doar că cei mai mulți dintre ei l-au ignorat chiar pe cel faţa căruia ar fi trebuit să se încline – veteranul de război Emil Veţeleanu.

Clipul video care prezintă acest moment stânjenitor, care ar trebui să le umple obrazurile de rușine celor lipsiți de cea mai mică normă de politețe, a fost însoțit de următorul text explicativ.

”Intimidaţi de un toiag?… Despre un pic de (ne) recunoştinţă eternă.

Am sărbătorit Ziua Naţionala a României, Ziua Marii Uniri! S-au depus coroane de flori, s-au cântat imnuri, s-a fãcut paradă… S-au transmis urări. Prefectul judeţului a primit foarte multe. Lângă domnia sa, un veteran de război, contemporan cu vremuri tulburi mai ales atunci, nu prea a beneficiat de aceeaşi ”căldură” din partea celor mai tineri, care se bucură azi de libertăţi pentru care odinioară s-a luptat cu adevărat, cu bărbăţie, cu arma în mână!

Totusi, doi inşi l-au remarcat lângă domnul prefect şi pe Domnul Veteran!… Omul, cuminte, avea o mână ocupată cu toiagul bătrâneţilor şi cealaltă cu un steguleţ. Cu ambele, însă, ţinea pe vremuri o armă… Cinste celor care au respectat asta! V-am remarcat şi noi, domnilor! Iertare dumneavoastră, Domnule Veteran de Război!”.

Later edit: Fiindcă au început să apară acuze aduse unui anume partid, precum şi la adresa filmului – cum ca ar fi fost „tăiat”, ceea ce nu este adevărat…”.

Vezi video AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here