În prima ședință din acest an a Consiliului Local Cluj-Napoca discuții în contradictoriu între consilieri cu privire la un proiect imobiliar din centrul orașului. PSD-iștii acuză favoritisme la urbanism și au arătat problemele respectivului proiect. Cu toate acestea, Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprobat. Apartamentele sunt deja vândute înainte ca proiectul să fie aprobat sau să existe o autorizație de construire, iar specialiștii spun că această este o problemă reală a Clujului.  

În 4 ianuarie a avut loc prima ședință a Consiliului Local Cluj-Napoca din acest an. În cadrul ședinței, consilierii au dezbătut un proiect privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui imobil mixt – locuințe cu spații comerciale/servicii la parter. Imobilul va fi situat pe strada Traian nr. 58-62 și va avea 6 etaje (Subsol+Parter+5 Etaje + Etaj Retras). Beneficiarului proiectului este firma Solaris Real Estate Investments SRL ce îi aparține lui Călin Vișan, unul dintre fiii actorului Dorel Vișan.

Acuzațiile PSD

După începerea dezbaterilor, Anca Ciubăncan, consilier local din partea Partidului Social Democrat (PSD), a intervenit, spunând că a ridicat problema parcărilor situate la subsol și la parter, în Comisia de urbanism. Consilierul PSD spune că planurile nu respectă normativul pentru proiectarea și execuția parcajelor, prin urmare aceasta a solicitat respingerea proiectului și retrimiterea în Comisia Tehnică.

Anca Ciubăncan a acuzat felul în care se lucrează la direcția de urbanism și că unii dezvoltatori imobiliari sunt favorizați. Consilierul PSD a spus că proiectanții proiectului au greșit dimensionarea locurilor de parcare, iar viceprimarul Dan Tarcea, cel care conduce comisia de urbanism, le-ar fi cerut acestora peste weekend să modifice planșele pentru ca proiectul să poate fi aprobat. 

“Joi, pe 30 decembrie, a fost convocată Comisia de Urbanism, la care am participat şi eu, şi s-a analizat acest proiect. Vreau să vă spun că am ridicat problema parcărilor situate la subsolul şi parterul clădirii. Nu respectă normativul pentru proiectarea şi execuţia parcajelor. Am primit o parte din documentaţia tehnică. Întrebarea mea la acest punct era cum ieşim din maşină, în cazul unui loc de parcare de la subsol. Am solicitat respingerea proiectului şi retrimiterea în comisia tehnică. Domnul viceprimar Dan Tarcea a cerut să se contacteze de urgenţă proiectantul şi să se modifice cele două planşe. Eu m-am opus, pentru că trebuiau refăcute două planşe tehnice şi retrimise, spre avizare, la comisie. S-a modificat proiectul tehnic, care a fost transmis ieri (n.r. 3 decembrie) pe mail. În reproiectare s-au schimbat cotele. Eu am solicitat din nou respingerea şi am discutat pe grupul nostru de urbanism astăzi, dar s-a refuzat. Soluţia domnului viceprimar de a reface planşele în weekend, la final de an, nu mi se pare un lucru normal, e pe genunchi. Respingem proiecte pentru banalităţi şi acceptăm să se face asemenea modificări majore într-un weekend? Cine răspunde? Vreau să vă mai semnalez faptul că, în comisiile de urbanism primim documentații incomplete sau foarte târziu, nu avem timp să le analizăm în detaliu. Urbanismul, ca și serviciu al Primăriei, părerea mea și nu numai a mea, m-am consultat cu foarte mulți arhitecți la nivel de municipiu, este că a scăpat de sub control, din punct de vedere tehnic”, a spus Anca Ciubăncan în cadrul ședinței. 

Dan Tarcea a lipsit de la ședință, astfel că primarul Emil Boc a intervenit în discuție, spunând că atâta timp cât proiectul nu îndeplinește condițiile de legalitate nu va trece de comisie.

„Ce am spus public, în fiecare ședință, spun și aici. Nimic nu trece de Comisie decât dacă are avizele de legalitate și îndeplinește condițiile de calitate. Aceste lucruri nu le negociez! În primul rând, respectarea legii, a Planului Urbanistic General și a condiționalităților prevăzute în el și doi, respectarea condițiilor de calitate pentru acest oraș. De acolo, libertatea de exprimare poate fi garantată oricăruia, dar pot să vă asigur că nu am promovat și nu voi promova niciodată vreun proiect care să aibă probleme de legalitate și de calitate în concordanță cu cele stabilite. Ceea ce nu este în concordanță cu PUG, mă pot opune să promovez, pentru că altfel ar însemna să încalc legea și să fiu vinovat de abuz în serviciu. (…) La Urbanism sunt profesioniști, se lucrează cu seriozitate, chiar dacă au fost atât de multe probleme, presiuni, acest departament a stat în picioare și stă și ține Clujul pe direcția corectă. Împreună cu dumneavoastră, cred că vom putea ține, dacă vă vom avea partener”, a spus primarul Emil Boc.

În replică, Anca Ciubăncan a spus că nu este vorba numai de legalitate, ci de modul în care se lucrează. Aceasta a arătat și faptul că toate apartamentele din respectivul bloc figurează ca vândute, deși nu există încă autorizație de construire, nici proiectul de urbanism aprobat.

„Am urmărit acest proiect, aceste apartamente sunt deja vândute, în totalitate, nu există nici măcar un proiect. Nu am văzut ca într-un weekend să sugerăm proiectantului să refacă două planșe! Să nu uităm că este un proiect recent, alții stau câte doi-trei ani să obțină un PUD sau un PUZ (Plan Urbanistic Zonal – n.r.), iar alții îl obțin în două-trei luni, nu mi se pare normal!”, a spus consilierul PSD. 

În continuare, Emil Boc a spus că ”fiecare proiect își urmează cursul firesc”. 

”Sunt, din nefericire, arhitecți care și-au făcut un titlu de glorie în a da vina pe Urbanism, când ei sunt cu mâța-n sac. Nu au adus documentele necesare pentru promovarea proiectului în Consiliul Local. Am văzut foarte multe situații în audiență. «De ce e blocată lucrarea?». Pentru că arhitectul nu a adus avizele pentru a putea fi promovat proiectul în Consiliul Local!”, a mai spus edilul.

Emil Boc: ”Cine nu deschide ochii, deschide punga”

Cât despre observația consilierului PSD că apartamentele sunt vândute înainte ca proiectul să fie aprobat, primarul Emil Boc îi sfătuiește pe clujeni să nu dea banii până nu văd documentele legale aprobate. 

„Cine nu deschide ochii, deschide punga! Cine cumpără proiecte în orb, își asumă un risc uriaș. Avem oameni care au dat bani înainte și acum stau și plâng pe la uși pentru că proiectul nu a putut fi autorizat, este ilegal. Când dai un ban, îți asumi un risc! Primăria nu poate controla ce se întâmplă pe piața liberă, nu suntem responsabili de fiecare. Vă pot spune, nu dați banii până nu vedeți documentele legale aprobate! Avem pe Fabricii un proiect cu vreo 80 de apartamente care trebuie demolate, pentru că au făcut lucrări neautorizate de statul român. N-am ce face din punct de vedere legal, noi nu suntem o instituție care să centralizeze ce se întâmplă pe piața locală!”, a explicat primarul.

Și Florin Gliga a intervenit în discuție. Consilierul local PNL spune că  documentele depuse sunt conforme, astfel că nu vede de ce proiectul nu ar fi aprobat.

„S-au lăsat niște umbre de îndoială privind așa-zise abuzuri. Am înțeles că toate documentele prevăzute a fi documente suport pentru aprobarea unui PUD au fost depuse și sunt conforme, ceea ce s-a cerut suplimentar nu fac obiectul de obligativitate, ci pentru faza de autorizare. Nu văd de ce, dacă toate documentele sunt conforme, iar toate documentele sunt în regulă, să nu fie aprobat proiectul”, a spus Florin Gliga.

În final, proiectul imobiliar a fost validat cu 18 voturi „pentru”, și 7 „împotrivă”.

Fără autorizație, apartamentele se vând în Cluj ”ca pâinea caldă”

Potrivit site-ului beneficiarului proiectului, în viitorul imobil de pe strada Traian mai este doar un singur apartament de vânzare, restul fiind deja cumpărate.

”Proiectul “SOLARIS 10” este un imobil mixt, cu un spațiu comercial la parter și 16 apartamente la etaj, situat pe str. Traian nr. 58-62, într-o locație centrală, la numai 500 m de Piața Mihai Viteazul, Zona este una de reconversie urbană, în care se află o serie de clădiri noi, moderne, cu apartamente și birouri. Apartamentele sunt dispuse pe 6 niveluri și au 2 sau 3 camere, cu suprafețe utile între 49 și 84 mp, la care se adaugă balcoanele sau terasele. La ultimul nivel se află apartamente de tip penthouse cu terase generoase. La parter se regăsește spațiul comercial. Fiecare apartament dispune de un loc de parcare în garajul subteran sau un loc de parcare exterior. Proiectul se află în fază de autorizare, lucrările urmând să înceapă estimativ în cursul lunii MARTIE 2021. Finalizarea proiectului este estimată în luna DECEMBRIE 2021”, se artă pe site.

Solaris Real Estate Investment a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în Cluj-Napoca. Tot pe strada Traian au primit în acest an autorizație de construire pentru un bloc cu șase etaje, în imediata vecinătate a mai multor case.

Firma este administrată de Călin Vișan și Adrian Florin Mercean. Asociații juridici ai firmei sunt Axial Construct Invest SRL și Vinovis SRL. 

Despre Florin Mercean, presa locală a scris că ”a condus mai multe firme de construcții din Cluj, fiind un adevărat țepar, care-și bate joc de anumiți clienți. Acest personaj al betoanelor a reușit după ce a băgat în faliment compania Magnat Construct, o firmă cu sute de angajați și lucrări importante, să pornească împreună cu soacra sa, mare latifundiară pe dealuri și câmpii, o serie de întreprinderi tot în domeniul construcțiilor, care în momentul de față au contracte cu instituții puternice”, scria Cluj Manifest. În replică, Florin Mercean a declarat că el este un om corect care lucrează în deplină transparență.

1 COMENTARIU

  1. Dacă viceprimar a cerut să contacteze de urgenţă proiectant să modifice planşe, adică îndeamnă la fals și uz de fals proiect fantomă de punere în acord cu lucrări edificate și vândute notarial fără Autorizații de Construire „vizate spre neschimbare”, cu intabulare în fals la Cartea Funciară și depunere ACTE FALSE la solicitare emitere Carte Identitate pe spațiu inexistent d.p.d.v. legal, e modelul de lucru mafiot al Primarului, respectiv concurs de infracțiuni față de care nu se autosesizează parchete corupte ??!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.