Alegerile locale bat la ușa iar, spre deosebire de celelalte tipuri de alegeri electorale, acestea sunt cel mai “apropiate” de comunitatea noastră. Din moment ce am analizat la Gazeta de Cluj candidații care sunt în acest moment pe listele pentru consiliul local ne-am gândit să ne ocupăm și de cei care nu mai sunt. Așadar, vom afla în acest articol ce s-a întâmpla cu candidații ce, în ciuda vechimii lor în funcția de consilier, nu mai figurează pe listele partidelor vechi, PSD și PNL.
Începem analiza cu social-democrații care se află într-un aparent val de reinventare. Chiar și la întâlnirea la nivel național, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD trebuie să își schimbe direcția în privința raportării partidului la cetățeni. Se pare că îndemnul liderului din Buzău a fost preluat și aici la Cluj, unde președintele de filială, a anuțat o listă cu candidați ce nu au mai deținut până acum funcția de consilier local. Am vrut să aflăm însă ce se întâmplă cu cei care urmează să își încheie oficial mandatul în mai puțin de o lună. După multe renunțări premature la mandat. PSD-ALDE ( cum a fost înregistrată la Biroul Electoral Central alianța în 2016) a rămas în Cluj cu 5 oameni. I-am contactat pe fiecare în parte să-i întrebăm care au fost motivele “absenteismului” de pe listele roșii.
Se pare că singurul care ar mai fi vrut să mai continue la Consiliul local a fost domnul Dan Ioan Morar. Acesta a fost implicat în ultimii 8 ani în comisiile de urbanism și amenajare teritorială precum și în cea de protecția mediului. Întrebat de către reporterii gazetei de ce nu se mai află pe listă acesta a specificat că aceasta este procedura.
”Decizia de a nu mă afla pe listă a fost a celor ce au alcătuit lista. Domnii au considerat, poate, că actualii candidați ar fi mai potriviți în funcțiile de consilier. Eu vă spun că mi-aș mai fi dorit un mandat și nu sunt neapărat mulțumit de decizia lor, însă acesta este demersul lucrurilor. ”
Chiar și colegii domnului morar regretă decizia partidului. Consilierul de pe comisia de buget-finanțe, Tothfalusi Andras ne-a motivat că decizia de a nu mai candida vine pe fondul oboselii și al aportului mare de muncă. Cu toate acestea, Andras nu a ezitat să menționeze pierderea domnului Morar, pe care îl vedea drept cel mai pregătit.
“ Am decis să nu mai candidez eu. E obositor și mi se pare că nu merită. Lumea spune că, ca consilier local mergi la o ședință pe săptămână și iei 1000 de lei dar nu e adevărat. Sunt foarte multe lucruri de făcut dacă chiar vrei să faci treabă. Eu mă voi concentra pe locul meu de muncă principal de acum încolo. Despre actualii candidați nu știu multe dar cred că se vor descurca. E o perioadă de acomodare de 3-5 luni după care, dacă se acomodează, or să facă treabă. Îmi pare sincer rău de domnul Morar că nu a mai apucat să intre pe listă. Mi s-a părut cel mai bine pregătit și cu experiență; a contribuit în mai toate comisiile . Este foarte păcat că cei din partid au decis să nu îl mai includă pe lista lor”, a declarat Thothfalusi Andras.”
Munca de consilier local nu e ce te-ai aștepta
Ceilalți 3 consilieri PSD-ALDE spun cu regret că munca de consilier nu a fost tocmai ce s-au așteptat. Aceștia preferă să se ocupe de proiectele personale. Deciziile par motivate pe fond personal. Redăm mai jos declarațiile celor trei consilieri
Drăgoescu Mihai: “Să candidez din partea PSD nu era o opțiune. Am candidat din partea ALDE acum 4 ani când am și intrat pentru prima dată în politică. Nu mi-a plăcut și nu e de mine. De acum mă voi concentra pe viața profesională”
Mureșan Adrian: “Am zis că mă voi ocupa de proiectele personale. Iau o pauza de la politică deoarece e foarte obositor procesul administrativ și ocupă mult timp. Am încredere că actualii candidați se vor descurca în postura de consilieri județeni.”
Croitoru Corina: “Am vrut să aduc un suflu nou în consiliul local însă nu am reușit. Doresc să acord mai mult timp proiectelor mele profesionale și cred că am dedicat suficient timp, 4 ani și jumătate, activității mele politice. Am încercat să dezvolt comunitatea în care trăiesc eu pe cât am putut.”
De partea cealaltă a baricadei, în tabăra liberalilor lucrurile stau cu totul diferit. Analizând listele PNL pentru 27 septembrie putem observa că primele 11 nume din lista sunt prezente și în actuala compoziție a consiliului local Cluj-Napoca. În frunte cu actualul viceprimar Dan Tarcea, candidații de pe locurile eligibile par a fi doar rearanjați într-o ordine diferită față de cea din 2016. Cei care nu se mai regăsesc pe listă au, însă motive variate.
Foștii consilieri locali PNL- actuali directori de instituții
Se pare că din partea liberalilor, jumate din cei întrebați de Gazeta de Cluj, sunt incompatibili cu funcția de consilier. Director adjunct la Electrica distribuție sau președintele Autorității Naționale pentru Digitalizare, sunt posturile care i-au făcut pe cei doi pnl-isti, Sărmaș Sabin și Suciu Mihaela să își încheie prematur mandatele.
Am decis să nu mai candidez din același motiv pentru care am și ieșit din consiliul local în iarnă. Am ocupat poziția de președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, pozițiile fiind incompatibile. E vorba de o zi de lucru medie de 12 ore aici la București și vă dați seama că nu ar fi fost prielnic pentru mine să mai fiu și în consiliul local”, ne-a declarat Sărmaș Sabin”
“Nu am cum să candidez deoarece nu mai sunt compatibilă cu funcția. Chiar dacă aș candida nu pot fi validată și e egal cu zero. Funcția de consilier local intră în conflict cu cea de director adjunct la Electrica Distribuție, pe care am obținut-o anul acesta”, ne-a precizat Suciu Mihaela
Pe deasupra, domnul Molhem Bashar ne-a declarat că, mutarea sa de la consiliul local la cel județean vine ca o etapă normală în cariera sa. Acesta nu s-a gândit încă pe ce comisie ar dori să activeze dar e dispus să dea o mână de ajutor oriunde ar fi nevoie.
Încheiem în mod special articolul prin menționarea unui caz particular al liberalilor. Cel mai vechi consilier local în funcție, Ioan Pop a avut primul său mandat de consilier în 1996. Cu o pauză de 4 ani în era G. Funar ( 2000-2004), domnul Pop a fost un fidel ocupant al consiliului local în comisiile de fonduri europene, relații externe și strategii de dezvoltare comunitară. Motivația retragerii acestuia este, la 74 de ani, aproape evidentă.
“Cred că mi-am făcut datoria față de comunitate. De 24 de ani am reușit să aduc mai multe lucruri în Cluj și cred că e momentul să mă retrag. La cei 74 de ani ai mei vă dați seama că intervin și anumite probleme de sănătate”, a declarat Ioan Pop.