Primăria Cluj-Napoca a atribuit o licitație din cadrul proiectului ”RAMPĂ TEMPORARĂ DEZAFECTATĂ, COMUNITATE CLUJEANĂ PROTEJATĂ”. Administrația locală cumpără cu fonduri norvegiene o stație și un cuptor cu care se vor toca și usca deșeurile de la Pata Rât, din depozitul neconform al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public, din subordinea primarului Emil Boc. Vânzătorii acestor utilaje, care costă peste un milion de euro, sunt un ”băiat deștept” angrenat în Dosarul Microsoft, o afacere penală pe care Emil Boc a protejat-o pe când era Premierul României, și un alt ”băiat deștept” despre care se spune că, la un moment dat, era unul dintre oamenii de afaceri cu care Vladimir Putin făcea afaceri.

La mijlocul acestei luni, Primăria Cluj-Napoca a atribuit licitația Sistem modular pentru gestionarea deșeurilor (echipamente specifice proiectului) format din Statie de sortare modulara, Cuptor rotativ de uscare, Sistem de compostare pentru proiectul ,,RAMPĂ TEMPORARĂ DEZAFECTATĂ, COMUNITATE CLUJEANĂ PROTEJATĂ (RTD-CCP)către societățile B.T. BEST TOOLS COMPANY și UNI-RECYCLING. Contractul este în valoare de 6.545.500 lei, fără TVA, iar cea mai mare parte a valorii contractuale a ajuns la firma BT Best Tool Company.

Firma vinde mașini și echipamente, de la utilaje până la biciclete. În 2022 a avut o cifră de afaceri de peste 100 milioane lei, un profit de 11 milioane lei, datorii de 43 milioane lei și 50 de angajați. Firma este administrată de  Ștefan Blaer, care este și acționarul majoritar și beneficiarul afacerii.

El a mai fost acționar și director în cadrul companiei Omnilogic, firmă implicată în dosarul Microsoft, dosar în care Emil Boc a fost audiat, în calitate de martor în anul 2018.

Faptele din dosarul Microsoft s-au petrecut când Emil Boc era premier.

În 2017, DNA a dispus trimiterea în judecată a fostului ministru al Telecomunicațiilor Gabriel Sandu (PNL), a fostului șef al Microsoft România Călin Tatomir și a oamenilor de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu. Ei au fost acuzați de procurori că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.

În același an, fostul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. El a fost acuzat de abuz în serviciu, după ce a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în şcoli.

”În condițiile în care, în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licențe Microsoft nr. 0115RO/15.04.2004, inculpatul Sandu Gabriel, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, cu încălcarea dispozițiilor legale și la instigarea inculpatilor Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, a depus diligențele necesare pentru încheierea unui nou contract de închiriere software”, potrivit DNA.

În 2018, Boc a fost chemat la audieri pentru că infracțiunile au avut loc sub nasul lui, când ocupa funcția de premier.

”Am precizat faptul că, într-adevăr, la nivelul anului 2011, era o problemă presantă de legalitate cu privire la utilizarea licențelor educaționale pe calculatoarele din școli și exista riscul iminent al blocării procesului educațional ca urmare a situației juridice a acestei licențe. Am prezentat instanței tot ceea ce am știu legat de discuțiile din Guvern și au fost mai mult discuții tehnice pornind de la specificul juridic al notei, care e un act juridic diferit față de o hotărâre de Guvern sau de ordonanță de Guvern și am precizat faptul că suportul discuțiilor poate fi găsit pe stenograma din Guvern, pentru alte detalii”, a declarat Boc, la ieșirea de la audieri.

O parte din investigațiile din acest dosar au pornit de la denunțul făcut de Gabriel Marin, patronul companiei Omnilogic.

Firmele și persoanele implicate de către Claudiu Florică în traficul de influență și dare de mită au fost Dragoș Stan, patronul firmei Net Consulting, Thomas Heintschel, acesta fiind interpus a lui Dragoș Stan și Claudiu Florică ca director în firmele Technet și Profinet, Nicolae Culacov, Ștefan Blaer și Ioan Blaer, acționari ai firmei Omnitech, care se ocupau de relația cu Ministerul Finanțelor, Dinu Pescariu, patronul de la Tenis Club, vechi prieten al lui Claudiu Florică care aducea sumele de bani în numerar în țară, ce urmau să fie plătite ca mită, în numerar, precum și Antonio Kapraras, patronul firmei Kapraras Consulting.

Cum toacă Boc gunoaiele de la Pata Rât

Potrivit proiectului ”RAMPĂ TEMPORARĂ DEZAFECTATĂ, COMUNITATE CLUJEANĂ PROTEJATĂ”, neutralizarea dealului de gunoi de la Pata Rât va dura până la finalul lunii aprilie 2029.

Activiști clujeni au criticat pe grupul Clujul Civic modalitatea prin care administrația și-a asumat să scape de muntele de gunoi arătând că, într-un scenariu optimist, ținând cont de cantitatea de deșeuri depozitată la Pata Rât și de capacitatea noilor utilaje, muntele de gunoi ar putea dispărea în 2031. Într-un scenariu pesimist, termenul ar fi 2037, mai arătau activiștii.

De altfel și fostul Ministru al Mediului, Tanczos Barna, a arătat la Cluj, odată cu lansarea proiectului Primăriei Cluj (“Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată”), că va mai fi nevoie de ani de zile până când va dispărea muntele de gunoi, arătând că este vorba despre o cantitatea impresionantă de deșeuri adunată la marginea orașului, peste 200.000 de tone.

Valoarea totală a proiectului lansat este de peste 12 milioane lei, din care cuantumul finanțării nerambursabile primită prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021 este de aproximativ 10 milioane lei (85% din valoarea eligibilă aprobată), iar cuantumul finanțării nerambursabile primită din bugetul național depășește 1,8 milioane lei (15% din valoarea eligibilă aprobată). Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între 24 noiembrie 2022 și 30 aprilie 2024.

„Proiectul lansat are o importanță majoră pentru locuitorii din zonă. Acesta va contribui la reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar din Cluj-Napoca, prin implementarea unei soluții inovatoare și prietenoase cu mediul, care să contribuie la reducerea cantității de deșeuri de pe platformă. Dacă vorbim de investiții în managementul deșeurilor din județul Cluj, 30 de milioane de lei sunt contractate de UAT-urile din județ pentru depozitare voluntară a deșeurilor mari și alte 30 de milioane de lei pentru autoritățile din județul Cluj pentru insule ecologice digitalizate, prin PNRR”, a declarat ministrul Barna Tánczos, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în urmă cu un an la Primăria Cluj-Napoca.

BOX

Cu o mână pe clanța lui Putin, cu alta pe cea a lui Boc

Cealaltă firmă care va primi bani pentru utilajele furnizate primăriei în cadrul proiectului  ”RAMPĂ TEMPORARĂ DEZAFECTATĂ, COMUNITATE CLUJEANĂ PROTEJATĂ” este societatea UNI-RECYCLING SRL. Societatea îi aparține lui Varvara Cornel, un om de afaceri din Alba Iulia și este administrată de Tudor Georgiana. Firma are ca domeniu principal de activitate ”colectarea deșeurilor nepericuloase”. Pe anul 2022 a declarat o cifră de afaceri de peste 26 milioane lei, un profit de 3 milioane lei, datorii de 12,2 milioane lei și 52 de angajați. 

În spatele lui Varvara se află omul de afaceri Marius Vizer, unul dintre oamenii de afaceri din anturajul președintelui rus Vladimir Putin. Un articol publicat de strictsecret.ro arată încrengătură de relații în care se află Varvara.

O altă filieră de afaceri la care este conectat Varvara are legături cu firma UNI RESOURCING SOLUTIONS SRL. Aici este asociat (minoritar) cu omul de afaceri Pedawi Sarwar un irakian care are cetățenie olandeză și, de asemenea, face afaceri cu companii din Federația Rusă. Informații despre afacerile lui Sarwar au fost publicate în scurgerile de informații offshoreleaks. De asemenea, datele relevate de scurgerile de informații au arătat cum Ster Group, una dintre companiile girate de Sarwar, au legături cu premierul kurd Masrour Barzani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.